Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Jordy Best © Marnix Schmidt

Zondebok van Zuilen

jordy bestOngewild is Jordy Best hoofdrolspeler in een koningsdrama bij Elinkwijk. De KNVB schorste de verdediger voor acht duels, omdat hij ondanks een schorsing meespeelde tegen AFC'34. Bovendien zette Elinkwijk hem voor de rest van het seizoen terug naar het tweede. ,,Ik was heel graag door de voordeur vertrokken."

Jordy Best heeft in alle hectiek rond zijn straf in elk geval zijn zelfspot nog niet verloren. Als de fotograaf hem vraagt of hij met zijn rug tegen de muur wil gaan staan en in de lens wil kijken, is de vergelijking met zijn situatie bij Elinkwijk niet ver weg. De 22-jarige inwoner van Maarssen schiet onbedaarlijk in de lach van de woordspeling, maar achter de façade van vrolijkheid gaat een gebroken voetballer schuil. ,,Jordy is er kapot van", zegt zijn moeder. Best beschrijft zijn gevoel zelf als 'jammer en teleurstellend'.

Paspoort

Naam: Jordy Best
Leeftijd: 22 jaar
Geboorteplaats: Utrecht
Woonplaats: Maarssen
Clubs: Maarssen, Elinkwijk en vanaf volgend seizoen DHSC
Beroep: Tweedejaars student sportkunde op het HBO in Haarlem. Daarnaast jeugdtrainer bij Elinkwijk.

De ellende voor de verdediger van zondageersteklasser Elinkwijk begon twee weken geleden. De Utrechters speelden bij AFC'34 in Alkmaar, toen na de wedstrijd duidelijk werd dat Best die wedstrijd vanwege een schorsing eigenlijk niet mocht voetballen. Verhalen druppelden naar buiten dat Best die uitsluiting bewust had verzwegen. Aan een teamgenoot zou hij dat zelfs hebben verklapt. ,,Die verhalen gingen een eigen leven leiden", vertelt Best in zijn ouderlijk huis in Maarssen, ,,maar het klopt niet, want ik heb niets verzwegen. Ik kreeg veel berichtjes van mensen die vroegen wat er aan de hand was. De telefoon van mijn vader stond roodgloeiend."

Quote

In eerste instantie kreeg ik de schuld helemaal in mijn schoenen geschoven. Dat ging heel ver.

Jordy Best

In de Elinkwijk-kantine werd Best, al sinds de C-junioren actief aan het Theo Thijssenplein, met de nek aangekeken. In Zuilen was de zondebok snel gevonden. ,,Dat vond ik echt heel vervelend. In eerste instantie kreeg ik de schuld helemaal in mijn schoenen geschoven. Dat ging heel ver. Later is de club voor een deel teruggekrabbeld, maar dat verhaal dat ik mijn schorsing had verzwegen, ging niet meer weg."

Terug naar de week voor de wedstrijd met AFC'34. Best had een vermoeden dat hij was geschorst en zocht in zijn e-mail naar een bevestiging. Die vond hij niet. Donderdag op de training kreeg hij van trainer Ricky Testa La Muta een hesje, ten teken dat hij in Alkmaar in de basis zou starten. ,,Voor mij een tweede bevestiging. Ik heb er daarom niet meer bij stilgestaan of over nagedacht." Was het echter niet verstandiger geweest om zijn vermoedens bij de elftalleider aan te kaarten? ,,Achteraf had ik dat inderdaad beter kunnen doen. Ik dacht alleen dat ik niet was geschorst. Net als de trainer, teammanager en technisch manager."

Quote

Ze stuurden me van het kastje naar de muur

Jordy Best

Drie punten minder
Elinkwijk kreeg voor het vergrijp drie punten in mindering, 250 euro boete en de wedstrijd in Alkmaar moet worden overgespeeld. Best is na zijn schorsing van zes weken door Elinkwijk nu door de tuchtcommissie voor acht wedstrijden geschorst. Zijn seizoen is dus vrijwel voorbij, omdat Best ook de mededeling kreeg dat hij deze voetbaljaargang niet meer welkom is bij het eerste elftal. ,,De trainer zei dat hij voor mij geen perspectief meer zag en verwees me naar technisch manager Leen van de Merkt. Leen zei tegen mij dat de trainer over die beslissing gaat. Ze stuurden me van het kastje naar de muur."

Rivaal
Best vermoedt dat zijn aanstaande transfer naar stadgenoot en rivaal DHSC de besluitvorming heeft beïnvloed. ,,Die clubs zijn water en vuur", roept vader Frank Best vanuit de huiskamer. ,,Ik denk dat mijn vertrek naar DHSC niet heel goed is gevallen bij de club", vult Jordy aan.

,,Misschien was dit de druppel. Ik was heel graag door de voordeur vertrokken. Ik ben ook jeugdtrainer bij Elinkwijk en het is nog steeds mijn club. Altijd heb ik me voor de volle honderd procent ingezet, maar nu krijg ik het deksel op mijn neus. Ik heb nog voorgesteld om het uit te praten, maar ik verwacht eerlijk gezegd geen actie meer van Elinkwijk."

Volledig scherm
© Marnix Schmidt

Ricky Testa La Muta: 'Dit zegt meer over hem dan over ons'

Behalve Jordy Best zette Elinkwijk-trainer Ricky Testa La Muta (foto) ook Gino Cornet en Anouar el Hasani terug naar het tweede. ,,Zij konden het niet opbrengen met de juiste instelling te trainen en wedstrijden te spelen", aldus de coach. ,,Er was een gebrek aan motivatie. Dat stagneerde het groepsproces. Wij moeten in deze fase keihard werken om erin te blijven." Testa La Muta spreekt tegen dat de naderende overgang van Best naar DHSC meespeelt. ,,Dat heeft er niets mee te maken. Als voetballer ging ik ook van Elinkwijk naar Holland. Daar waren ze toen niet blij mee. Spelers gaan van de ene club naar de andere. Dat hoort erbij. Dat Jordy er zo over denkt, zegt meer over hem dan over ons."

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht

poll

Welke wedstrijd ga jij kijken?

  • FC Utrecht - Valletta FC (28%)
  • Nederland - Denemarken (38%)
  • Ik ga beide wedstrijden niet kijken (34%)
1120 stemmen