Cheetah breekt snelheidsrecord robot op poten

Een Amerikaans apparaat met de naam Cheetah heeft maandag het snelheidsrecord voor robots op poten verpulverd. Cheetah kwam tot 29 km per uur. Het oude record stond sinds 1989 op 21 km per uur.

Cheetah deed de recordpoging op vier poten. De robot die het vorige record in handen had, liep op twee poten.

Cheetah is ontwikkeld door het bedrijf Boston Dynamics en voor een deel gefinancierd door de onderzoeksafdeling van het Amerikaanse leger. De robot loopt nu nog in het laboratorium op een loopband, maar volgens een van de betrokken wetenschappers is het doel dat de Cheetah buiten leert lopen, en dat hij nog veel sneller gaat dan 29 km per uur.

Hoewel de robot op de lopende band tot 80 km per uur zou kunnen reiken, willen de onderzoekers Cheetah graag zo snel mogelijk buitenshuis leren lopen. 'We willen de grenzen leren begrijpen van de mogelijkheden voor snel bewegende robots', aldus onderzoeksleider Alfred Rizzi.

  1. Kinderen met 'bèta-mama' sneller techniek in

    Kinderen met 'bèta-mama' sneller techniek in

    Ouders en leraren spelen een grote rol bij de interesse die kinderen hebben voor wetenschap en technologie. Dat blijkt uit onderzoek van VHTO, het Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, dat vandaag verschijnt. Ruim 2700 leerlingen in groep 6, 7 en 8 vulden vragen in over hoe moeilijk ze wetenschap en technologie vinden en hoeveel plezier ze er in hebben. Nog eens 300 leraren beoordeelden stellingen over het lesgeven in dat vak.