Stephen Hawking waarschuwt al jaren voor onheil voor de mensheid.
Volledig scherm
Stephen Hawking waarschuwt al jaren voor onheil voor de mensheid. © REUTERS

Stephen Hawking: Mens moet binnen 100 jaar aarde verlaten

Volgens kosmoloog en natuurkundige Stephen Hawking moet de mens binnen honderd jaar een andere planeet vinden om te bewonen, wil onze soort overleven.

De 75-jarige wetenschapper heeft een documentaire gemaakt voor BBC: Expedition New Earth. Daarin stelt hij dat de tijd op aarde dringt voor de mensheid. Klimaatverandering, asteroïde-inslagen, nucleaire oorlogen, epidemieën en overbevolking zouden het voortbestaan op onze planeet al over een eeuw in gevaar brengen.

In de serie reist Hawking samen met twee andere wetenschappers over de hele wereld, op zoek naar technologische ontwikkelingen die een verhuizing naar een andere planeet mogelijk maken.

Vorig jaar claimde Hawking nog dat de mensheid maar duizend jaar op deze planeet heeft voordat het uitsterft. ,,Ik denk niet dat we nog duizend jaar overleven zonder onze fragiele planeet te verlaten'', aldus de wetenschapper destijds. Inmiddels heeft hij die voorspelling verder aangescherpt.

Stephen Hawking: Expedition New Earth wordt later dit jaar uitgezonden. 

  1. IJs maakt in razend tempo plaats voor mos in Antarctica

    IJs maakt in razend tempo plaats voor mos in Antarctica

    Vrijwel nergens is de klimaatverandering zó zichtbaar als op Antarctica. De mossen in dit deel van Antarctica groeien aanmerkelijk sneller omdat het ijs in rap tempo smelt, concluderen onderzoekers van het Britse University of Exeter. Nog niet zo lang geleden werd Oost-Antarctica gezien als een ijskoude massa, waar klimaatverandering nog geen rol speelde. Maar nu zien wetenschappers uit onder meer Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië dat ook dit deel van de Zuidpool plaatsmaakt voor groen.