Volledig scherm
Janneke Pieterson in de keuken van het Mercurehotel in Amiens, met een bakvorm in de vorm van de Domtoren voor het 'Utrecht-gevoel'. © Privéfoto

Utrechtse vinger in Tourpap

Terwijl het Grand Départ rap uit het straatbeeld verdwijnt heeft Utrecht met Janneke Pieterson (42) nog altijd een vinger in de Tourpap. De telg uit de Utrechtse horecafamilie kookt alweer voor het vierde jaar voor de wielerploeg van Giant-Alpecin, woensdag in Amiens, donderdag in Le Havre en vrijdag in Fougères.

Waar een man gewoonlijk zo'n 2400 kilocaloreën per dag verbruikt, verstoken de renners in de Tour de France soms dagen achtereen het drievoudige.

Joop Zoetemelk betoogde dertig jaar geleden al dat de Tour in bed gewonnen wordt, maar de keuken is bijna even belangrijk. Naast rust is goede voeding van levensbelang voor de renners.

Ziehier de taak van Janneke Pieterson. ,,Mijn eerste opdracht was de jongens aan het eten te houden. Dat ze niet met lange tanden eten. Dat lukt me wel. Sterker, als ik er ben zijn ze soms zelfs bang om aan te komen. Dat is eigenlijk wel een groot compliment.''

Quote

Naast rust is goede voeding van levensbelang voor de renners.

Joop Zoetemelk

Pieterson reist inmiddels voor het vierde jaar van maart tot september mee met de Duits/Nederlandse wielerformatie Giant-Alpecin. Na jaren werken in de Utrechtse horeca en als sportinstructrice in de stad, maakte ze zo'n tien jaar geleden de keuze voor sport en een opleiding voeding en sportdiëtetiek.

Van Moorsel
Ze kwam in contact met wielrenster Leontien van Moorsel en uiteindelijk met de Skill-wielerploeg, een van de voorlopers van de huidige formatie. ,,Ik begon er heel streng: alleen gezond eten en niks extra's, maar nu krijgen de jongens ook af en toe chocoladetaart.''

,,Het is vooral van belang heel gevarieerd te eten, maar het betekent wel twee keer per dag pasta, na de race en bij het avondeten. Ik doe veel met verschillende soorten groenten, kort gekookt.''

Terwijl de renners 's ochtends het adagium van Joop Zoetemelk eerbiedigen is Pieterson al in de keuken in de weer voor het ontbijt met omelet en de bereiding van de eerste pastamaaltijd, voor direct na de finish.

,,Dinsdagavond kregen de renners al in de bus direct na de etappe een pastamaaltijd. In het hotel maak ik dan nog tosti's en om half negen is er weer pasta als avondeten. Veel renners eten daarna ook nog wat, fruit en noten bijvoorbeeld.''

Quote

Soms kom je in een prachtige keuken terecht, soms ook in een klein hok

Janneke Pieterson

Voordat de coureurs het hotel verlaten pakt Pieterson haar spullen alweer in.

Eigen pastapan en messenset
,,Ik heb een eigen pastapan, schalen, keukenmachine en een messenset bij me, net als een voorraad van de standaard voedingsmiddelen zoals pasta. Meestal doe ik in de aankomstplaats zelf ook nog boodschappen bij de supermarkt. Het blijft toch vaak improviseren en dan komt mijn horeca-ervaring wel van pas. Soms kom je in een prachtige keuken terecht, soms ook in een klein hok.''

De eerste dagen van de Tour verliepen voor de Giant-Alpecinploeg teleurstellend: Ramon Sinkeldam en Tom Dumoulin raakten maandag betrokken in de massale valpartij, waarbij de laatste moest opgeven waar hij op de gele trui hoopte. Pieterson: ,,Natuurlijk maakt dat indruk, het verlies van Tom is een domper. Op zulke momenten maak ik dan maar een extra chcoladetaart.''