Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Harold Kneteman en dochter Denise. © Ron Jenner Photo Graphic Design

Kneet hobbyt al 37 jaar

Zoetermeer ToenHarold Knetemann, beter bekend als Kneet, begon 37 jaar geleden met zijn eerste sportschool in Zoetermeer. Aan stoppen denkt hij voorlopig niet. ,,Ik heb nog nooit gewerkt, alleen gehobbyd. De dingen die ik doe zijn leuk en doe ik met passie."

Het ondernemen en de passie voor sport zaten er vroeg in bij hem. In Den Haag, waar hij opgroeide, zat hij op judo. Zoals zoveel jongens trainde hij thuis met gewichten en las het blad Hercules over sport. ,,Ik wilde altijd al voor mezelf beginnen", zegt Knetemann met overtuiging.

In de jonge wijk De Leyens kwam de kans om die droom waar te maken. ,,De eerste sportschool bestond uit drie doorgebroken garages. We gingen augustus 1980 open. Na twee dagen zaten we al vol."

Gevoel

Het was de tijd dat fitness 'booming' was in de VS en de rage sloeg over naar Europa. Iedereen wilde trainen, fit zijn, er goed uitzien. Knetemann: ,,Ik ben gewoon begonnen, op gevoel. Ik doe alles op gevoel." Hij lacht, als hij die eerste school voor de geest haalt. ,,Stel je voor: een ruimte van 110 m2 en we hadden 380 leden. We moesten een ventilator kopen voor de frisse lucht. Mensen stonden in de rij. Wat een leuke tijd was dat."

In die garageboxen hoorde hij van iemand van het Grondbedrijf die er trainde dat er ruimte vrij was in het nieuwe winkelcentrum De Leyens. ,,Ik heb toen een bom duiten geleend bij de toenmalige NMB. Iedereen verklaarde me voor gek. Maar ik geloofde erin, want ik moest klanten weigeren." Zo maakte hij in 1982 de eerste bodybuildingschool met zwembad, Turks stoombad en whirlpool.

,,De bankdirecteur kwam langs, met een sigaar in de mond, om te kijken of de sportschool wel de moeite waard was. De bank hoefde zich dan ook geen zorgen te maken. We hebben ons vijf jaar het apenzuur gehobbyd om de lening zo snel mogelijk af te lossen. Toen ging het verhaal lopen", aldus Knetemann.

Imperium

In die jaren daarna ontstaat er een soort imperium van sportscholen en winkels. Zijn vrouw opent de vestiging Lidy's Ladies Fitness aan de Stan Laurelstrook, waar haar man ooit begon. Kneet zelf 'waaierde uit', zoals hij dat omschrijft. Veel Zoetermeerders zullen zich nog de Grapevine herinneren, onder de HEMA. De sportschool werd met spektakel geopend door de mannelijke strippers the Chippendales, in die tijd een begrip. ,,Ik heb ze begeleid. Ze kwamen in een limousine en de meisjes stonden in rijen om niks te missen. Binnen was het zo druk, dat er bijna geen zuurstof meer in de lucht zat."

De aerobicschool had twee zalen en ook weer een sauna en whirlpool. ,,Ja, ik heb het altijd luxe gemaakt voor de dames." In die tijd neemt Knetemann een sportschool aan het Dijkwater over en opent hij nog een vestiging in Rokkeveen. Zijn vrouw had een modezaak met chique kleding aan de Denneweg in Den Haag. Later begonnen ze nog twee fitness winkels. ,,We hadden een actie met zegels in sportscholen. Als deelnemers een kaart vol hadden, konden ze een trainingsbroek of aerobicpakje bestellen. Het liep als een lier."

In 1998 lijkt er een einde te komen aan deze expansiedrift. ,,Er stonden twee mannen in pak voor de deur van supermarktketen Lidl, die het pand in De Leyens wilden kopen." Hij verkocht alles: de sportscholen en winkel. Om nog iets om handen te hebben, zette Kneet in het Aquapark wat fitnesstoestellen neer. ,,Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan", vervolgt hij zijn verhaal. Hij opende weer een centrum voor aerobics en fitness in het Stadshart. ,,Met een grand café, waarin feesten waren en bandjes optraden." In 2006 verkoopt hij ook deze zaak. ,,Nu is het wel genoeg, dacht ik." Maar zijn vrouw zei tegen hem: ,,Kneetje, je moet niet verwachten dat ik de hele tijd bij je op de bank ga zitten."

Voorburg

En dus stond zijn naam drie maanden later op de gevel van een nieuwe sportschool onder het station Voorburg. Zijn zoon Dave runt nu deze vestiging. Zelf opende hij samen met Lidy in mei 2012 zijn grootste sportschool tot nu toe: Knetemann Quality Fitness in het winkelcentrum Oosterheem. 3.000 m2 met zwembad, ruime zalen voor fitness, krachttraining, sauna, stoombad en een ruime sportcorner, waar de leden na of tijdens het sporten lekker kunnen relaxen onder het genot van een gezond drankje. Zijn vrouw Lidy en dochter Denise werken ook in de zaak.

Voor 35,85 euro per maand kunnen leden gebruik maken van alle faciliteiten. De sfeer is gemoedelijk. Knetemann:,,We hebben dan ook één gouden regel: iedereen heeft respect voor elkaar en gedraagt zich, anders is het Knexit." Hij loopt er dagelijks rond om trainers te begeleiden en zelf te trainen.

Eén ding is in al die jaren niet veranderd, zo blijkt. Knetemann zwaait met een zakje. ,,Vanaf dag 1, brood mee, met rosbief, van Lidy."

Volledig scherm
Wereldkampioen bodybuilding Berry de Mey met mevrouw Kneteman bij opening van een van de sportscholen. © Ron Jenner Photo Graphic Design