Alles wat je moet weten over podcast bij het AD: ‘Eigenlijk niet anders dan een mooi luisterprogramma’
WaaromHet AD heeft tien verschillende podcastseries. Kevin Goes (34), afgestudeerd radiomaker, is Coördinator Podcast en verantwoordelijk voor alle podcasts die het AD – en de verschillende regiotitels – uitbrengen. Zes vragen over podcasts en waarom we dat als AD doen.
Laten we bij het begin beginnen: wat is een podcast?
Er zijn tegenwoordig bijna ongelimiteerde data beschikbaar. Veel mensen luisteren onderweg naar podcasts
Eigenlijk is een podcast niets anders dan een luisterprogramma dat je kunt aanzetten op het moment dat jij daar tijd en zin in hebt. Vaak worden podcasts opgenomen in de vorm van een serie met wekelijks nieuwe afleveringen. ,,Het grootste verschil met radio is dat de presentatoren in podcasts vaak centraal staan”, vertelt Goes. ,,Je bouwt als luisteraar een band op met de presentatoren en leert ze kennen.”
Waarom werkt dat zo goed?
Er zijn inmiddels tientallen podcasts in Nederland en die vinden gretig aftrek.
Goes: ,,Daar zijn twee verklaringen voor. Ten eerste zijn er tegenwoordig bijna ongelimiteerde data beschikbaar. Veel mensen luisteren onderweg. Daarnaast bieden podcasts achtergrond voor wie meer achtergrond wil en zijn er ook podcasts beschikbaar waarbij je helemaal kunt ontspannen en alleen maar lekker hoeft te luisteren. Dat zijn ook podcasts die ik zelf graag aanzet.”
Wat voor podcasts hebben we bij het AD en hoe luister je die?
Op AD.nl/podcast staan alle podcasts die het AD heeft, inmiddels zijn dat er een stuk of tien. Er is bijvoorbeeld een groot sportaanbod, denk aan wielerpodcast In het Wiel, gepresenteerd door Thijs Zonneveld, Thomas Dekker en Hidde van Warmerdam. ,,Die wordt altijd goed beluisterd”, zegt Goes. Andere sportpodcasts: Pitstop, over Formule 1, hardlooppodcast De Pacer en een voetbalpodcast waar het wekelijkse voetbalnieuws wordt besproken. Daarnaast is een royalty-podcast, een media-podcast, een podcast over (sociale) media en Bingewatchers, over populaire televisie- en Netflixseries.
Goes presenteert zelf de podcast ‘Achter het Verhaal’ waar elke week met een verslaggever wordt gepraat over een onderwerp of verhaal en hoe dat tot stand kwam. Op die manier krijg je nog meer een kijkje achter de schermen van de journalistiek. De series kun je gratis beluisteren via de website of via de podcastapp op je telefoon en Spotify. Hoe lang een podcast duurt, verschilt per serie. ,,Ik probeer twintig minuten aan te houden bij Achter het Verhaal. Maar een wielerpodcast mag zo anderhalf uur duren. Veel mensen luisteren die terwijl ze zelf aan het fietsen zijn. Er zijn weinig regels”, aldus Goes.
Ik denk dat podcasts ons de mogelijkheid geven om direct met de lezers te praten
Waarom past het goed bij het AD?
Goes: ,,Het AD staat graag dichtbij de lezers en ik denk dat dit ons de mogelijkheid geeft om direct met de lezers te praten.”
Is een podcast daarin een aanvulling op de journalistiek van het AD?
,,Vaak zorgt een podcast voor leuke uitspraken. In de krant of op een video betrap je verslaggevers of geïnterviewde niet snel op pittige woorden. In een podcast kun je het langer over een onderwerp hebben en wat meer filosoferen. Ook kun je meer emoties laten zien en stilstaan bij hoe verslaggevers zich voelen bij het maken van een verhaal. Dat lees je in de krant niet snel terug.”
Voor een opname zet Goes meestal een inleiding op papier, schrijft wat steekwoorden op van onderwerpen die aan bod komen en voor de rest gaat het opnemen van een podcast ook ‘een beetje uit de losse pols’. Al zijn er ook podcasts – zoals de Deventer Moordzaak van regiotitel De Stentor – die helemaal uitgeschreven worden. ,,Dat zijn echt luisterverhalen. Daar heb je een script voor nodig.” Als coördinator is Goes bij bijna alle opnames. ,,Ze gaan allemaal door mijn handen. Het is een snoepwinkel, ik mag de hele dag doen wat ik het liefste doe. Verhalen maken en nieuwe concepten bedenken.”
Komen er nog nieuwe podcasts aan?
Ja, zeker. En over eentje wil Goes al het een en ander zeggen. ,,In de Tour de France gaan de renners dit jaar de Mont Aigoual beklimmen. Die berg zetten we centraal in een podcastserie. In verschillende afleveringen bespreken we allerlei elementen en verhalen over die berg.”
De series kun je gratis beluisteren via de website of via apps als Spotify, Apple Podcast en Google Podcasts.. Meer info over de verschillende podcasts van AD vind je hier.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
20
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
‘Ik móét iedere dag dat woord raden’
Op deze plek beschrijft de hoofdredactie wat de AD-redacties bezighoudt. Deze week: Rennie Rijpma, hoofdredacteur AD, over puzzels. -
Geen krant gehad? Deze mensen kunnen je helpen
Onze klantenservice beantwoordt honderden telefoontjes per dag, van bezorgklachten tot vragen over het abonnement. Wie krijg je als abonnee aan de lijn en wat kunnen de medewerkers van de klantenservice voor je doen? Een kijkje achter de schermen. -
Podcast
Correspondent VS: ‘Als ik van The New York Times was, zouden Amerikanen niets zeggen’
‘Ze vinden het interessant dat je als Nederlandse krant hun verhaal wil horen,’ zegt Amerika-correspondent Karlijn van Houwelingen over Amerikanen die op Trump stemmen in de podcast Achter het Verhaal. Volgens Van Houwelingen is de kans dat Donald Trump herkozen wordt als president van de Verenigde Staten groot.
-
Achter de Schermen
‘Hoe kan dat nou, dacht ik: een kind komt toch bij jeugdzorg om geholpen te worden?’
Journalist Carla van der Wal (39) heeft de tijd gekregen om de jeugdzorg te doorgronden. Soms tot opluchting van de sector zelf, want ook zij ziet dat het systeem faalt. ,,Ik wil onze lezers laten zien wat er in die wereld schuilgaat, omdat het voor iedereen belangrijk is dat kwetsbare kinderen worden geholpen.’’ -
-
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Onderzoeksjournalist Richard Clevers: ‘Ik had de lezers een oplossing willen laten zien’
Redacteur Richard Clevers (40) heeft zich gespecialiseerd in onderzoeksjournalistiek. Dat moet bij voorkeur leiden tot een spraakmakend verhaal. ,,Door de chroom-6-zaak is het vuur voor onderzoeksjournalistiek gaan branden.’’