Kevin Goes thuis bezig met zijn podcast Achter het Verhaal
Volledig scherm
Kevin Goes thuis bezig met zijn podcast Achter het Verhaal © Kevin Goes

De Coronapodcast: Vragen die onze lezers bezighouden worden dagelijks beantwoord

Achter de SchermenVan hoofdredactie tot bezorger, ook bij het maken van de krant heeft de coronacrisis voor iedereen gevolgen. Vandaag podcastmaker Kevin Goes, die een speciale corona-editie maakt van zijn podcast Achter het Verhaal.

Wanneer en waarom ben je begonnen met deze corona-editie?
,,Een week nadat we naar huis werden gestuurd ben ik begonnen met een dagelijkse corona special van mijn podcast Achter het Verhaal. Omdat ik, net als iedereen, thuis zat, leek het me een leuke manier om vanuit huis contact te houden met andere collega’s. De podcast Achter het Verhaal – waar collega’s vertellen over hun werk – maakte ik al. Nu staat deze helemaal in het teken van de coronacrisis.”

En, wordt het veel beluisterd?
,,Sommige podcasts worden wel drie tot vier keer vaker beluisterd dan voor de coronacrisis. Ook het aantal abonnees is toegenomen. Dat geeft aan dat het een goed idee is gezet om Achter het Verhaal volledig in het teken van corona te zetten. Mensen zitten er op te wachten, willen zoveel mogelijk informatie vanuit verschillende invalshoeken.”

Quote

De focus is verschoven van het harde nieuws naar achter­grond. In het begin hadden we elke podcast een update met de cijfers, daar zijn we mee gestopt

Kevin Goes

Er is steeds meer ruimte voor ander en ook lichter nieuws. Zijn de onderwerpen in je podcast de afgelopen weken veranderd?
,,Aan het begin maakte ik dagelijks een podcast. Er was toen elke dag heel veel nieuws, nu neemt de frequentie af, mijn uitgangspunt is om twee à drie keer per week een nieuwe aflevering online te zetten. De focus is verschoven van het harde nieuws naar achtergrond. In het begin hadden we elke podcast een update met de cijfers, daar zijn we bijvoorbeeld mee gestopt. De omvang is bekend, we weten hoe erg het is. Nu wil ik meer verhalen brengen over hoe we er mee om gaan en hoe onze nieuwe omgeving er straks uitziet.

,,Deze week had ik bijvoorbeeld chef digitaal, Jaap van Zessen, in de uitzending. Hij vertelde over het recordaantal bezoekers op de website en welke verhalen het online wel of niet goed doen, Ellen den Hollander, van Koken en Eten, geeft elke week een baktip. Dat is een leuk klein onderdeel van een vrij serieuze podcast. Ook weten verslaggevers me wel te vinden. Twee weken geleden had ik Sander van Mersbergen te gast, hij schreef een heel mooi verhaal over een man en een vrouw uit Berlicum die binnen 24 uur van elkaar waren overleden. Dat verhaal was hij op het spoor gekomen door de rouwadvertenties.”

Welk verhaal heeft de afgelopen weken de meeste indruk op je gemaakt?
,,Ik werd benaderd door Eric Reijnen Rutten, verslaggever van regiokrant De Gelderlander. Een goede vriend van hem is overleden aan het coronavirus. Ik wil hem graag de ruimte geven om daarover te vertellen. We zitten bovenop de coronacrisis, het is corona voor en corona na. Als het dan zo dichtbij komt, is dat heel aangrijpend.”

Zijn podcasts juist in deze periode een geschikt medium?
,,Ja en nee. Ik denk dat podcasts uitermate geschikte zijn om te luisteren als je aan het reizen bent, bij woon- werkverkeer. Dat is nu grotendeels stilgevallen. Toch zie je dat het aantal luisteraars gestegen is. Mensen nemen de tijd om podcasts te luisteren. Ik denk dat het medium veel zieltjes aan het winnen is.”

Eerder beantwoordde Kevin Goes zes vragen over alle podcasts bij het AD. Lees hier: ‘Alles wat je moet weten over podcast bij het AD: ‘Eigenlijk niet anders dan een mooi luisterprogramma’’