Dé Randstad bestáát niet. Daarom gaan we er een serie verhalen over maken
ACHTER DE SCHERMEN Paul van den Bosch, hoofdredacteur AD Regio, schrijft deze week over regionale verschillen binnen de Randstad, het gebied waar de meeste van onze lezers en volgers wonen en werken.
In vier van de vijf grootste steden in Nederland was het begin deze week onrustig op straat. Alleen in Utrecht bleef het ook na de avondklok rustig. Ondanks ook daar opruiende berichten op social media. Columnist Jerry Goossens van AD Utrechts Nieuwsblad zocht naar een oorzaak. Zijn de 357.667 Utrechters te slim om te rellen, vroeg hij zich af. Of zijn ze volgzamer dan de rest van ons land? Heeft burgemeester Sharon Dijksma haar stad al meteen stevig in de greep? Houden de bewoners hun eigen jeugd beter in de gaten?
Jerry was er in elk geval blij mee. Dat gevoel hebben ze in die stad toch al in ruime mate. Uit CBS-onderzoek blijkt dat Utrechters gelukkiger zijn dan bijvoorbeeld Rotterdammers of Hagenaren.
Om in Jerry’s woorden te blijven: hóe dan? Ofwel: wat is de oorzaak voor al die verschillen?
Je hoort en lees nog weleens dat er een enorme tegenstelling bestaat tussen ‘de Randstad’ en ‘de rest van Nederland’ oftewel ‘de provincie’. Die termen zullen de komende verkiezingstijd ook boven komen drijven. Daarmee worden vaak de discussies, invalshoeken, en meningen van media bedoeld. Alle landelijke kranten worden vanuit Rotterdam (AD) of Amsterdam gemaakt; nationale televisie komt vanuit Amsterdam of Hilversum. Dat doet iets met de makers.
De ene stad is de andere niet
Dé Randstad, waar een groot deel van ons miljoenenpubliek (krant, online) woont en werkt, bestaat alleen in naam
Maar de tegenstelling is te simplistisch. Zelfs in de Randstad is de ene stad de andere niet, de ene regio niet de andere. De voorbeelden waarmee ik begon, laten dat al zien. Dé Randstad bestáát niet, wil ik er maar mee zeggen. Je hebt de Noordelijke Randstad en de Zuidelijke. Je hebt grote en middelgrote steden, dorpen, groene longen ertussen. Het is een land in een land.
Bij de zeven regionale redacties van het AD maken we dat elke dag mee. Die bestrijken grotendeels de provincies Zuid-Holland en Utrecht, met nog een klein stukje Gelderland en Noord-Brabant. Daar zien we al de verschillen. Thema’s, mentaliteit en tone of voice zijn bij AD Groene Hart en AD Rivierenland heel anders in de binnensteden van Rotterdam, Den Haag of Dordrecht. En die laatste drie hebben niet veel gemeen met Amersfoort of Utrecht.
Bij voorgaande verkiezingen zag je opmerkelijke verschillen. De Utrechtse en Amsterdamse takken van de Randstad stemmen aanzienlijk linkser dan de andere gebieden. Dé Randstad, waar een groot deel van ons miljoenenpubliek (krant, online) woont en werkt, bestaat alleen in naam.
De Randstad bestaat niet
De aanstaande verkiezingen voor de Tweede Kamer vinden wij een mooie aanleiding die onderlinge verschillen eens in kaart te brengen. Onder de titel ‘De Randstad bestaat niet’ brengen we vanaf dinsdag 9 februari een serie verhalen in de krant en op AD.nl. De auteur is sociaal geograaf Josse de Voogd, expert op dit gebied. In een podcast zal hij ook over dit onderwerp praten. Het interessante aan Josse is dat hij wars is van clichés en conventies.
Hij zal een aantal thema’s en vragen behandelen. Waar klinkt de proteststem het hardst? Waar woont ‘gemiddeld’ Nederland? Hoe kun je aan gevels en tuinen het stemgedrag in een wijk aflezen? Waar geloven we nog en waar zijn de kerken leeggestroomd? Hoe zijn de verschillen in kansen, onderwijs, welzijn en welvaart? Kortom, hoe ziet hij er nou eigenlijk écht uit, die Randstad? Na de verkiezingen (17 maart) zal hij de uitslag in de regionale AD-gebieden duiden.
Misschien hebben we bij het lezen van deze verhalenserie meteen een beter inzicht waarom het in Utrecht begin deze week wel rustig bleef (en nou hopen dat dit dit weekend zo blijft). Misschien is dat fenomeen wel helemaal niet te verklaren. Want hadden we afgelopen zomer niet juist in de Utrechtse wijk Kanaleneiland avondrellen? Om af te sluiten met columnist Goossens: ,,Ik heb niet de illusie dat ik in de getroebleerde hoofden van relschoppers kan kijken. Ik ben tenslotte Peter R. niet.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
veelgestelde vraag
Heeft een uitgever invloed op de boeken die in het zaterdagmagazine aan bod komen?
Van overleg met uitgeverijen, over welke boeken de redactie in Mezza zou moeten bespreken, is geen sprake. Uitgevers sturen dagelijks persberichten over boeken die verschijnen, waar AD aandacht aan zou moeten besteden. Dat is nu eenmaal het werk van hun pr-afdelingen. -
Achter de Schermen
Zorgvuldigheid in Voicezaak staat voorop: geen roddel-, maar nieuwsmedium
Boos-maker Tim Hofman trok met zijn onderzoek naar seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland een beerput open. Ook het AD bericht over de misstanden bij de grootste talentenshow ter wereld. Zorgvuldigheid staat hierbij voorop. Roddel is wat anders dan nieuws. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Van corona tot Max Verstappen: even stilstaan bij alles wat in 2021 plaatsvond
Het kan natuurlijk met mijn eigen leeftijd te maken hebben - ik werd dit jaar 50 - maar wat gaat een jaar toch snel voorbij. Totdat je even stilstaat bij alles wat er in 2021 plaatsvond.
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUMACHTER DE SCHERMEN
Voor een goed verhaal blijft altijd toekomst: geschreven én gesproken
Op deze plek beschrijft de hoofdredactie wat de AD-redacties bezighoudt. Deze week: Paul van den Bosch, hoofdredacteur van de regionale AD-titels, over podcasts. -
ACHTER DE SCHERMEN
Geldt de avondklok ook voor journalisten zonder hond?
De hoofdredactie beschrijft in deze rubriek waarmee de AD-redacties bezig zijn. Hoofdredacteur Paul van den Bosch schrijft deze week over de avondklok.