Dit speelt zich allemaal af voordat de krant bij jou in de bus ligt
Over onsVoordat de krant ’s ochtends op de deurmat belandt, is er door een redactie van verslaggevers, eindredacteuren en vormgevers al heel wat werk verzet. Chef Uit, Jeroen de Vreede, vertelt hoe hij de krant samenstelt, welke keuzes er worden gemaakt en hoe de eindredacteuren te werk gaan.
Delen per e-mail
,,Het is een lekkere nieuwskrant vandaag met veel actualiteiten.” Chef Uit, Jeroen de Vreede, staat voor het bord waar alle krantenpagina’s hangen. Om drie uur zijn alle eindredacteuren en vormgevers binnen en geeft De Vreede een toelichting op de indeling van de krant. De eindredacteuren en vormgevers gaan vervolgens in koppeltjes aan de slag met de toegewezen pagina’s. Bewust in duo’s: zodat er een goede samenhang is tussen inhoud, vorm en beeld, vertelt hij. De Vreede en zijn collega Ilze Rike zijn de Chefs Uit van de krant. In toerbeurt zorgen zij ervoor dat alle losse verhalen samen één mooie krant worden.
Puzzelen
De krant ‘zakt’
‘Zakken’ is een term die op krantenredacties veel gebruikt wordt, het zakken van de krant. ,,Vroeger werd de hele krant in één gebouw gemaakt. De zwaardere apparatuur, zoals de drukpers, stond beneden. Een etage erboven zat de loodzetterij. Helemaal bovenin huisde de redactie. De kopij zakte letterlijk door het gebouw heen”, vertelt De Vreede. En hoewel dat al lang niet meer op die manier gaat, wordt de term nog steeds gebruikt. De krant gaat niet naar de drukker, de krant ‘zakt’.
Zelf komt De Vreede vlak na lunchtijd al binnen op de redactie. In een korte bijeenkomst met de Chef In – die de verslaggevers aanstuurt en het overzicht heeft van alle actualiteiten en nieuwsverhalen -, beeldredacteur en hoofdredacteur wordt de stand van zaken gedeeld. Welke artikelen komen eraan, hoe lang zijn ze, wanneer zijn ze af, wat is het nieuws van de dag en wat voor beelden zijn er beschikbaar? ,,Die vergadering geeft mij het overzicht waarmee ik de krant kan gaan indelen. Daarna begint het puzzelen.” Hij maakt een papieren overzicht, de zogenaamde ‘plank’, waarop alle pagina’s en advertenties worden ingedeeld.
,,Het belangrijkste bij het samenstellen van de krant is een goede mix”, legt De Vreede uit. ,,Het nieuws van de dag moet er natuurlijk in. Maar ik zorg ook dat er geen twee onderwijsverhalen naast elkaar staan, geen twee interviews op opeenvolgende pagina’s. Is er een heel hard verhaal? Dan probeer ik een ontroerend of menselijk verhaal ernaast te plaatsen.” De meeste dagen is er een overvloed aan keuze. Soms staat het er om 13 uur ook wel eens beroerd voor: ,,Dan moeten er nog extra verhalen worden gemaakt”, aldus De Vreede. ,,Maar bijna altijd is er in de loop van de dag nog meer dan genoeg nieuws dat óók de krant nog in moet.’’
Het kan ook wel eens voorkomen dat er door actuele gebeurtenissen juist té veel hard nieuws is. Dan is het voor de Chef Uit moeilijk om een goede mix te maken. ,,Soms kán het niet”, zegt De Vreede. Hij heeft overigens geluk, zegt hij: ,,Ik hou van puzzelen. Ik denk dat het voor dit werk een voorwaarde is om puzzelen leuk te vinden. Ik ben eigenlijk een bèta. Ik studeerde in Delft, toen ik in de journalistiek terecht kwam. De combinatie tussen journalistiek en productie vind ik erg leuk.”
Naar de drukker
Gedurende de dag komen er regelmatig verslaggevers langs het bureau van de chef. Om updates te geven over hun verhalen. Dat het bijna af is, dat er nog iemand even naar moet kijken, maar dat de eindredacteur er al wel mee aan de slag kan. Ook wordt er rond vijf uur al een eerste opzet van de voorpagina gedeeld met de hoofdredacteur, later op de avond gaat de definitieve versie nog langs voor akkoord.
Alle pagina’s die in de loop van de dag door de eindredacteuren en vormgevers worden gemaakt, komen ‘s avonds weer bij De Vreede terug. Hij geeft akkoord waarna de pagina’s naar de drukker gaan. ,,We leveren de krant gespreid aan. We proberen filevorming te voorkomen.”
Hens aan dek
Is de krant weleens te laat bij de drukker geweest? ,,Nee, niet te laat, maar soms wel met stress, als er laat nog iets gebeurt. Dan moet je niet in paniek raken, extra geconcentreerd werken. Alle hens aan dek en snel beslissen. Vormgevers, verslaggevers en eindredacteuren leveren dan in heel korte tijd een topprestatie, want soms gaat dan de hele krant op de schop. Dat zijn voor mij avonden om heel trots op iedereen te zijn.” Volgens de chef zijn actuele gebeurtenissen een van de interessante uitdagingen van het vak, ook al is het vaak geen leuk nieuws. ,,Helaas is groot nieuws vaak slecht nieuws”, aldus De Vreede.
Als de krant bijna klaar is, verzamelen alle vormgevers, eindredacteuren zich nog een laatste keer voor het ‘bordmoment’: ,,We bespreken de krant en als er bijvoorbeeld een rare kop tussen zit, passen we die nog aan.” De eerste editie gaat om half elf naar de drukker, de laatste regionale editie om half twee ’s nachts. Maar een paar uur voordat de eerste redacteuren ’s ochtends rond zeven uur hun laptop alweer openklappen om te werken aan de site en de krant van de nieuwe dag.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Achter het Verhaal
Hoofdredacteur AD over corona: ‘Het is onze taak om iedereen bij elkaar te houden’
‘Ouderen geven graag jongeren de schuld, jongeren wijzen naar ouderen, maar inmiddels is de tweede golf er en we waren er met zijn allen bij,’ zegt AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis in de nieuwe aflevering van de podcast Achter het Verhaal. ‘We zijn ook samen slachtoffer, je kunt niet een groep aanwijzen die het heeft gedaan. Maar het is juist ons werk om de groepen die tegenover elkaar staan bij elkaar te houden.’ -
Van de hoofdredactie
Amerikaanse verkiezingen, dit gaan wij voor u doen
Hoofdredacteur Hans Nijenhuis blikt vooruit op de aankomende verkiezingen in de VS. Eén ding is zeker: De Amerikaanse verkiezingen zijn nu al anders dan ooit. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen. -
Achter het Verhaal
Amerika-deskundige Karlijn van Houwelingen: "De bestorming van het Capitool en dan net in Miami zitten”
Als de Amerikaanse democratie definitief van zijn voetstuk valt zit ik onder een palmboom in Florida. Het is één van de vervelendste dingen die je kunnen gebeuren als correspondent: een grote ontwikkeling in je standplaats missen, omdat je net even druk was met familieaangelegenheden, of vakantie. Het is niet geheel te voorkomen, want je bent ook maar een mens dat er af en toe eens tussenuit moet, maar ellendig is het wel.
-
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
ACHTER DE SCHERMEN
Zo voorzichtig gaan we om met anonieme bronnen
Hoofdredacteur Paul van den Bosch beschrijft elke week waar de AD-redacties mee bezig zijn. Soms voeren wij in onze verhalen een of meerdere anonieme bronnen op. Hoe werkt dat? -
Over ons
Zes vragen over Premium: waarom vragen wij geld voor artikelen?
Op de website en app van AD staan twee soorten verhalen: verhalen die gratis toegankelijk zijn en verhalen met een geel Premiumlabel. Als je geen abonnement hebt, zijn drie verhalen per maand gratis toegankelijk. Hoe werkt dat precies? Premiumcoördinator Sanne Riepema legt uit.