Een oorlog verslaan is een dure verplichting
Achter de schermenElke week bespreekt de hoofdredactie wat de AD-redacties bezighoudt. Deze keer Rennie Rijpma (hoofdredacteur AD) over de afwegingen bij het uitbreken van een oorlog.
Toen we donderdagochtend wakker werden, waren de eerste Russische troepen Oekraïne binnengetrokken. Vanaf drie kanten voerden de Russen aanvallen uit op militaire doelen in het buurland. Weliswaar waarschuwden de Amerikaanse president Joe Biden en secretaris-generaal van de Navo Jens Stoltenberg al dagen voor een grote invasie, maar toch viel de omvang van de Russische aanval ons nog rauw op het dak. Het bleef niet beperkt tot de regio Donbas. In heel Oekraïne, ook bij Odessa in het zuiden, Lviv in het westen en hoofdstad Kiev vonden explosies plaats.
Joost Bosman is onze correspondent in Rusland. Hij woont in Moskou, maar verblijft sinds begin vorige week in Kiev. Wetende dat het er om ging spannen, reisde hij naar de hoofdstad van Oekraïne. Dat mag merkwaardig klinken omdat de Nederlandse ambassade juist uit Kiev vertrok, maar een ambassade heeft een andere functie dan de journalistiek. De ambassade moet zo goed mogelijk Nederlanders in Oekraïne kunnen ondersteunen en beoordeelt van waaruit dat het beste gaat.
Journalisten willen verslag doen van nieuwswaardige gebeurtenissen. Om dat waarheidsgetrouw te kunnen doen, willen ze zo dicht mogelijk bij het vuur zitten. Juist in tijden van oorlog is er veel misinformatie. De beste manier om dat te omzeilen is met eigen ogen zien wat er gebeurt.
De hoofdredactie is verantwoordelijk voor de berichtgeving van het AD en voor de redactie, de mensen die deze berichtgeving verzorgen. Meestal is dit één belang, maar juist in een tijd van oorlog kunnen deze belangen conflicteren. Voor de meest waarheidsgetrouwe berichtgeving is een eigen verslaggever ter plaatse van grote waarde. Maar geen verhaal is een mensenleven waard. Als het te gevaarlijk wordt om ter plaatse te zijn, moeten we de eigen verslaggever terughalen.
Het betekent dat we de veiligheidssituatie volgen en de mogelijkheden om weg te komen in beeld proberen te krijgen en te houden. Er is steeds overleg met Joost Bosman om te horen of hij zijn werk kan doen, of hij veilig is en wat zijn mogelijkheden zijn om Kiev te verlaten. Toen vrijdagochtend eerst de Russen door de straat trokken waar hij verbleef en er daarna wapens werden uitgedeeld aan de bewoners, werd het tijd de trein te pakken naar het westen van Oekraïne. Vanuit daar doet Bosman voorlopig zijn werk.
Dat werk zou hij niet kunnen doen zonder onze buitenlandredacteuren hier in Nederland. Want zo belangrijk als het is om een verslaggever ter plaatse te hebben, zo belangrijk is het ook om goed ingevoerde redacteuren te hebben die het totaaloverzicht houden. Op de redactie in Rotterdam volgen zij internationale persbureaus, hebben contact met deskundigen, vullen onze liveblogs en maken achtergrond- en duidende verhalen bij dit actuele conflict. Een oorlog verslaan is het werk van vele handen.
Het brengt bijzondere verantwoordelijkheden met zich mee. Leven in vrijheid voelt voor ons bijna als vanzelfsprekend. Ongeveer 2000 kilometer ten oosten van ons wonen mensen die net zo graag in vrede willen leven. Als hun vrijheid wordt bedreigd, dan moeten wij daar verslag van doen. Want als niemand zich druk maakt om oorlog, is de vrijheid verloren voor de eerste bom valt.
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zaterdagbijlage Z: voor achtergrondverhalen en diepte-interviews bij het nieuws
-
PREMIUMMet video's8
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
6 tips16
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
PREMIUM
Nederlandse vader haalt kinderen weg uit Oekraïne: ‘Impact van Poetins speech is groot’
De lange, historische televisietoespraak van de Russische president Poetin zorgt voor gevoelens van onveiligheid bij Nederlanders die in Oekraïne wonen. Sommigen overwegen te vertrekken nu zogeheten Russische ‘vredestroepen’ in het oosten van het land zijn gesignaleerd. ,,We houden onze kinderen voor de zekerheid nog in Nederland”, vertelt Willem Nammensma, die in het westen van Oekraïne woont. -
‘We houden beloftes van politici tegen het licht’
Elke week beschrijft de hoofdredactie wat de AD-redacties bezighoudt. Deze keer vertelt Rennie Rijpma, hoofdredacteur van het AD, wat de lezer mag verwachten van haar journalistieke collega’s.
-
veelgestelde vraag
Hoe komt het dat mijn reactie onder een online-artikel niet zichtbaar wordt?
-
-
-
PREMIUMeerste oorlogsnacht
Nederlandse inwoner Kiev: ‘Als Poetin parlement heeft valt het land’
Bij het ochtendgloren zijn in Kiev vanochtend opnieuw drie explosies gehoord. Volgens de burgemeester is de hoofdstad getroffen door een 'vreselijke raketaanval', waarbij drie inwoners gewond zijn geraakt. Het gezin van oud-militair Bob Wouda zit in een schuilkelder en krijgt helemaal niets mee van wat er zich buiten allemaal afspeelt. ,,Dat maakt het voor hen erg beangstigend.” -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente.