Geldt de avondklok ook voor journalisten zonder hond?
ACHTER DE SCHERMENDe hoofdredactie beschrijft in deze rubriek waarmee de AD-redacties bezig zijn. Hoofdredacteur Paul van den Bosch schrijft deze week over de avondklok.
Over de avondklok kan je eindeloos discussiëren, je kan er ook veel van vinden, maar hij ís er. Vanavond om 21.00 uur gaat die historische maatregel in. Zijn daarmee ook alle journalisten tot 04.30 uur van de straat?
Verreweg de meeste wel, ja. Om te beginnen de journalisten die geen dienst hebben. Ook de collega's die wel aan het werk zijn (zij draaien bijvoorbeeld onlinedienst voor AD.nl) en daarvoor niet buiten de deur hoeven te zijn. Dan blijft er een kleine groep over. Journalisten die zich voor hun werk wel na 21.00 uur op de openbare weg móeten begeven. Zij gaan naar een brand om de hoek, een crime scene, of verslaan een wedstrijd in het betaald voetbal. Om mensen te spreken, feiten met eigen ogen te zien en checken, een foto of video te maken. Er zullen dus ook verslaggevers op pad gaan om te kijken of we met z'n allen niet op pad gaan. Zeker de eerste avonden.
Mag dat? Ja. Zelfs als een open samenleving als de onze in de avond grotendeels op slot gaat, vinden we vrije nieuwsgaring van groot belang. Dagbladjournalisten hebben een 'vitale functie', zoals dat wordt genoemd. Deze week kregen zij (en ik) een werkgeversverklaring waardoor we ontheffing hebben van de avondklok. Dat is een recht - dus geen voorrecht - maar dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee.
Je hebt ontheffing, maar je mag 'm als verslaggever niet privé gebruiken om bijvoorbeeld een wandeling te maken - de zogeheten 'frisse neus' van Rutte. Dan koop je maar een hond. Als je wel dienst hebt maar niet op straat hoeft te zijn, doe je het werk binnen. Dat geldt zeker voor hoofdredacteuren. Die kunnen ze op straat wel missen. Ook onze IT'ers die altijd paraat staan om bijvoorbeeld computerstoringen op te lossen, kunnen hun werk grotendeels digitaal doen.
Bezorgers
Maar dat geldt niet voor die duizenden medewerkers die ervoor zorgen dat de papieren krant op uw deurmat valt. De vakmensen in onze drukkerijen (het AD wordt tussen half 11 's avonds en half 3 's nachts gedrukt), de chauffeurs van de distributie, de depothouders in zo'n 400 wijken en de meer dan 5000 bezorgers. Zij werken als u en ik doorgaans slapen, en doen dat ter plekke. Ook voor hen zijn deze week ontheffingen geregeld. Ik heb het hier eerder gezegd; het is ongekend hoe die logistieke operatie overeind is gebleven in de afgelopen tien coronamaanden.
Opname coronaproof
De steeds scherpere Covid-19-maatregelen van deze week stellen ons voor steeds nieuwe maatregelen. Nog maar één bezoeker welkom in een huishouden? Dan proberen we de verslaggever en de fotograaf niet samen te laten komen. Dat is lastig als een cameraman en verslaggever met elkaar móeten optrekken. Maak een opname dan coronaproof in de buitenlucht (en ruim vóór 21.00 uur als dat kan).
Sowieso vinden de meeste interviews en gesprekken nog steeds digitaal plaats via Zoom, Teams of Hangout en is de bezetting in onze redactiekantoren minimaal. Nog anderhalve maand en het is een jaar geleden dat de AD-redacties naar huis werden gestuurd.
De meeste collega's hebben elkaar sindsdien niet meer 'live' gezien. Het is velen van u niet anders vergaan, denk ik zo. Maar we zitten warm, zijn onderdeel van een stabiel moederbedrijf, er is grote behoefte aan betrouwbare informatie, de drukpersen kunnen draaien, en ook het internet werkt nog steeds. Daarom wens ik niet zozeer onszelf, de journalisten, maar vooral u veel sterkte in de komende periode met die even historische als beklemmende avondklok.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Vragen over de avondklok: kan ik ‘s avonds nog een trein of bus pakken?
Blijven treinen, bussen en trams rijden? En kan ik midden in de nacht nog eten laten bezorgen? Vind hier de antwoorden op praktische vragen over de avondklok. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUM
Dit is wat je moet weten over de avondklok in Utrecht: ‘Het wordt geen heksenjacht’
Dagen is erover gediscussieerd, maar zaterdagavond om 21.00 gaat toch echt de avondklok in. Wat gaan we daar in onze regio van merken? Ziet het blauw op straat van politie? Krijg ik meteen een bekeuring of eerst een waarschuwing? Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht en andere experts over de avondklok. -
Achter de schermen
Hoe ziet de AD-redactie 2.0 er na Covid19 uit?
Het was best een symbolisch moment. Op onze redacties werden in de afgelopen week op ferme wijze stickers van bureaus getrokken. ‘Hier niet werken’, stond erop, met een kruis. Die stickers waren er ruim anderhalf jaar op gekleefd geweest. Aan een blok met bureaus waar normaal gesproken zes redacteuren konden zitten, was in die periode slechts plek voor drie. Die stickers hebben geen functie meer nu de regel van 1,5 meter afstand is opgeheven. Je zou kunnen zeggen dat het ‘normale’ leven ook bij ons terugkeert. Maar is dat wel zo?
-
Achter de Schermen
‘Hoe kan dat nou, dacht ik: een kind komt toch bij jeugdzorg om geholpen te worden?’
Journalist Carla van der Wal (39) is op de redactie vrijgespeeld om te doorgronden wat er in de jeugdzorg gebeurt. Soms tot opluchting van de sector zelf, want ook zij ziet dat het systeem faalt. ,,Ik wil onze lezers laten zien wat er in die wereld schuilgaat, omdat het voor iedereen belangrijk is dat kwetsbare kinderen worden geholpen.’’ -
onze mensen
Podcastmaker Thijs Zonneveld: ‘Ik krijg maar een paar shots van Sven Kramer’
AD-columnist en podcastmaker Thijs Zonneveld (41) verslaat de Winterspelen dit keer vanuit een studio in Amsterdam. Terwijl de journalist en jurist het liefst door Peking zou fietsen om te kijken of de bevolking meegeniet. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.