Koningshuisverslaggever Jeroen Schmale: hoe spreek je de koning aan? Wat mag je vragen?
Koningsdag is voor koningshuisverslaggevers een van de belangrijkste nieuwsdagen van het jaar. Bijna de gehele koninklijke familie presenteert zich op die dag aan het publiek. ,,Ik voel mij niet gehouden aan protocollen. Ik stap op ze af’’, zegt AD-verslaggever Jeroen Schmale.
Schmale maakt zich op voor Maastricht, waar woensdag de officiële festiviteiten plaatsvinden. Voor het eerst sinds de corona-uitbraak is 27 april weer een echte feestdag. Hij heeft er zin in. ,,Het is hartstikke leuk. Je bent op de plek waar het gebeurt.”
Schmale deed verslag van meerdere Koningsdagen, maar deze wordt anders. Voorheen moesten journalisten zich ophouden achter het laatste lid van de familie - traditioneel is dat prins Maurits, omdat de oudste zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven iedereen die zijn hand uitsteekt een handdruk geeft - maar dit jaar mogen zij inhalen. Zo kan Schmale dichter in de buurt van koning Willem-Alexander en zijn gezin komen.
Kriebels
Overal waar het Koninklijk Huis komt, gebeurt er iets. Schmale vindt het heerlijk om dat te observeren. Mensen worden toch altijd wat nerveus. Hoe spreek je de koning aan? Wat mag je allemaal vragen? ,,Die zenuwen zie je bij iedereen. Niet alleen op Koningsdag. Ik heb in de loop der jaren heel wat zwetende wethouders en andere bestuurders gezien.”
In Maastricht zit hij bovenop het nieuws, maar uiteraard kan hij niet alles zien en horen. Collega’s op de redactie in Rotterdam maken, mede aan de hand van de rechtstreekse tv-uitzending, een liveblog. ,,Die houd ik nauwlettend in de gaten. Je krijgt ter plaatse minder mee dan de kijker op de bank. Ik heb bijvoorbeeld een paar keer verslag gedaan van de Tour de France en dan moest ik weleens naar Nederland bellen om te horen wie de etappe uiteindelijk had gewonnen.”
Populair
Meerdere camerajournalisten maken speciale uitzendingen voor de website. Ook een aantal fotografen loopt in de Limburgse hoofdstad voor het AD rond. Nieuws rond het Koninklijk Huis wordt door veel lezers nauwlettend gevolgd. Vooral Máxima, Amalia en gravin Eloise zijn populair.
Hoewel de entourage van het Koninklijk Huis allerlei regels opstelt, probeert Schmale hierin zijn eigen weg te vinden. Hij probeert toch altijd zijn eigen verhaal te schrijven, dat vaak net iets anders is dan de familie gewend is. ,,Ik stap op ze af. Ik voel mij niet gehouden aan protocollen. Het zijn volwassen mensen. Als hun quotes nieuwswaarde hebben, citeer ik ze wel, ook al mag dit officieel niet.”
Ingewikkeld
Schmale schrijft voor de helft van de tijd over het koningshuis en voor de andere helft over media en cultuur. Ook in de entertainmentwereld stuit hij op een entourage die van alles vindt. Als hij een opkomende soapster wil spreken, krijgt hij te maken met drie managers, twee woordvoerders en een zender die allerlei voorwaarden meegeven. ,,En dan gaat het niet eens over de koninklijke familie”, nuanceert hij zijn werk als royalty watcher.
Hij omschrijft zijn koningshuiswerk als ingewikkeld en uitdagend. De verslaggever kan niet zomaar de koning of koningin spreken. Hun ministeriële verantwoordelijkheid staat nieuwsgaring in de weg. Wederhoor of een reactie is zeldzaam of summier. ,,Het is een lastige tak van sport. Je moet van een paar bouwstenen soms een groot verhaal maken.”
Zonder zure ondertoon
Bovenal wil Schmale altijd zo eerlijk en oprecht - zonder zure ondertoon - over de Oranjes schrijven. ,,Ik ben niet vooringenomen. Ik ben enorm nieuwsgierig naar wat ze doen en wie zij zijn. Het glaasje oranjebittertje is halfvol.”
Het AD deinst niet terug voor kritische verhalen, bijvoorbeeld over de kunstveiling van prinses Christina. Ook pakte het uit over de lak aan coronaregels van het koninklijk gezin. De populariteit heeft een knauw gekregen tijdens de pandemie. ,,Hoe gaan zij zich herstellen? Dat wordt heel interessant.”
Jeroen Schmale werkt ruim achttien jaar bij het AD. Hij is sinds 2016 koningshuis- en cultuurverslaggever, maar was jarenlang sportjournalist. Hij is trots dat hij samen met een collega tien jaar na de aanslag in Apeldoorn op Koninginnedag, prinses Margriet en Van Vollenhoven weer samenbracht met enkele slachtoffers die in 2009 zwaargewond raakten. Het echtpaar bezocht de kinderen destijds in het ziekenhuis. Karst Tates reed toen met zijn auto op volle vaart het publiek in.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Achter de schermen
Sebastiaan Quekel: ‘Golf aan tinnituspatiënten bleef te lang onopgemerkt’
-
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
Nieuw
Nieuwe functie: digitale krant nu ook in de AD-nieuwsapp. Zo lees je hem
Het lezen van de digitale krant is nu nog eenvoudiger geworden voor abonnees. De digitale krant is toegevoegd aan de AD-nieuwsapp en is ook beter te vinden op de site AD.nl. Dit moet je als abonnee doen om de digitale krant te kunnen lezen. -
Zaterdagbijlage Z: voor achtergrondverhalen en diepte-interviews bij het nieuws
Zaterdagbijlage Z is een bijzonder katern in het AD én onmisbaar. Z geeft de langere achtergrondverhalen en diepte-interviews bij het nieuws. Het gaat om onderscheidende producties waaraan langere tijd is gewerkt. ,,Het draait om kwaliteit”, zegt coördinator Rob van der Zanden, die op de redactie inmiddels de bijnaam ‘Rob van de Z’ heeft. -
onze mensen
Buitenlandredacteur Sanne Schelfaut: ‘Er is gewoon nog een vermaledijde oorlog in Europa’
Sanne Schelfaut (46) werkt op de redactie buitenland. Op die post weet je zeker dat je vroeg of laat over een oorlog schrijft – haar voorganger maakte er twintig mee. Maar ze spreekt ook opvallende mensen in de wereld, onder wie misschien nog wel premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland.
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
-
-
-
Denk aan Elkaar
Nieuwe AD campagne ‘Denk aan elkaar’: waarom we deze week stilstaan bij eenzaamheid
Eenzaamheid is een thema waar mensen niet makkelijk over praten. Onder de noemer Denk aan elkaar besteedt het AD hier een week lang aandacht aan, met verhalen, video’s en de mogelijkheid om een ander een kaartje te sturen. Waarom deze campagne en wat kun je als lezer zelf betekenen? -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden?