Lezers sturen ons aangrijpende brieven over de Hongerwinter: toen suikerbiet en bloembol een ‘delicatesse’ waren

Podcast,,Het is een taboe-onderwerp,” stelt verslaggever Bob van Huet in de podcast Achter het Verhaal. Veel overlevenden van de Hongerwinter hebben nooit met hun kinderen gesproken over hun ervaringen tijdens de winter van 1944-1945. ,,Dat merkten we ook aan de brieven die we binnenkregen op de redactie. Het is 75 jaar geleden gebeurd. Veel overlevenden voelen ook wel dat als zij hun verhaal nog kwijt willen, dit wellicht het moment is.”

In deze podcast spreekt presentator Thomas Brouwer met verslaggevers Davine Lambert en Bob van Huet over de bijzondere herinneringen aan de Hongerwinter. Van overleven in een NSB-gastgezin en het eten van bloembollen of een emmer vol voorntjes, tot de hongertochten in de extreme kou.

Morgen staat de krantenbijlage (Z) in het teken van de Hongerwinter. Daarin is een selectie van de brieven te lezen en nog meer brieven en video's vind je morgen op deze website bij /hongerwinter

Luister Achter het Verhaal ook via Spotify of Apple Podcast.

Volledig scherm
In de oorlogswinter van ’44-’45 stierven in het Westen 22.000 mensen van de honger. We vroegen lezers naar hun ervaringen uit de Hongerwinter. Dat leverde honderden aangrijpende brieven op. Dit weekend te lezen in de bijlage van de krant of op de website bij /hongerwinter. © ADR

Rondom het thema van 75 jaar bevrijding deed het AD een oproep aan alle lezers om herinneringen aan de hongerwinter te delen. Dit leverde maar liefst 300 brieven op. Overlevers van de oorlog deelden de meest uiteenlopende verhalen. Verslaggever Bob van Huët was van morgen te gast bij de Ochtend Show to go  om te vertellen over deze brieven.