Marcia Nieuwenhuis: Van een appje over ‘een mysterieus Chinees virus’ naar een krankzinnig nieuwsjaar
Even voorstellenIn de rubriek Even Voorstellen stellen onze verslaggevers zich aan je voor. Wie zijn de mensen achter de verhalen en hoe gaan ze te werk? Ze geven graag een inkijkje in hun werk en aanpak. Vandaag onderzoeksjournalist Marcia Nieuwenhuis.
Delen per e-mail
Je leest mij vast wel eens op je telefoon nadat we een pushbericht hebben verstuurd of in de krant met een bak koffie erbij. In de acht jaar die ik nu voor het Algemeen Dagblad en de regionale titels Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, Tubantia, BN De Stem, PZC, De Stentor en De Gelderlander werk, probeer ik je zo goed mogelijk van nieuws en duiding te voorzien.
Op 18 januari 2020 stuurde ik een app’je naar RIVM-topman Jaap van Dissel, over ‘een mysterieus Chinees virus’. Brits onderzoek wees toen uit dat mogelijk 1700 mensen waren geïnfecteerd met een coronavirus. Dat aantal stond in schril contrast met de melding van China dat bijna vijftig mensen besmet waren. ,,Beste Jaap, Wij hebben nu dit bericht: ‘Zorgen om export van Chinees virus: ‘mogelijk 1700 besmettingen’’. Daar staat al in dat de kans klein is dat het virus Nederland bereikt omdat er geen directe vluchten zijn. Maar als je nog iets toe zou kunnen voegen, wordt dat zeer gewaardeerd.’’
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verklaart dan dat de ‘de kans klein is dat het virus in Nederland opduikt omdat er vanuit het Chinese Wuhan geen directe vluchten naar ons land zijn’. Een nogal boude bewering, in het licht van de globalisering die al jáááren gaande is. Die uitspraak gaan we ongetwijfeld terughoren in de enquêtebankjes als deze crisis voorbij is, verwacht ik. Van Dissel antwoordt: ,,Er is nog veel onzeker: hoeveel besmettingen er precies zijn opgetreden, of iedereen wel ziek wordt na besmetting, of er overdracht is van mens op mens. We zijn alert en houden de berichten goed in de gaten.’’
,,Moeten we ons zorgen maken?’’ app ik terug. De dan nog lang niet zo bekende voorman van het Centrum voor Infectieziektebestrijding reageert: ,,Er is teveel onzeker om de situatie goed te duiden. Dat geldt ook voor de risico’s.’’ En óf we ons zorgen moesten maken, weten we nu. Maar man, wat wisten we weinig. Wat volgde was een krankzinnig nieuwsjaar, waarin we beetje bij beetje wijzer werden over dit ontwrichtende virus, waardoor Nederland tot stilstand kwam. Zelden had nieuws zoveel impact.
Zo aasde ik bijvoorbeeld voor je op de uitkomsten van het eerste grote onderzoek naar groepsimmuniteit nadat het virus ook in Nederland veel slachtoffers had gemaakt. Op 16 maart had onze premier immers uitgelegd dat het Nederlandse kabinet een strategie van groepsimmuniteit nastreefde. Dat bleek een heilloze weg: terwijl er alleen al in de eerste golf duizenden mensen omkwamen, bleef het percentage steken op slechts 5,5 procent.
Op zo'n moment proberen wij niet alleen dat nieuws - het kale cijfer - te brengen, maar ook de uitleg. Wanneer is er eigenlijk sprake van groepsimmuniteit? En wat betekent dit voor jou? We interviewen experts, zoals arts-microbioloog en hoogleraar Hans Zaaijer, die uitlegt dat ‘een vaccin’ dus ‘echt de redding moet zijn en niet het gedoseerd over de samenleving laten komen van corona’.
Het zijn soms heftige conclusies die ons niet onberoerd laten. Dat blijkt ook uit de schokkende beelden van de rellen in ons land, die de afgelopen dagen de wereld over zijn gaan. Op onze site en in de krant doen we daar verslag van. Maar we brengen dit nieuws ook als dit niet tot geweld leidt, maar tot neerslachtigheid. Het leven is minder leuk sinds corona.
Sinds dat app’je aan Van Dissel zijn we meermaals op de proef gesteld met coronamaatregelen. Ik worstel daar zelf soms ook mee. Als beachvolleybal niet meer mag, verander ik in een verongelijkte, stampvoetende kleuter. Maar ik realiseer me dat het niets voorstelt, bij het bijna onbeschrijfelijke leed van anderen, zoals Ria. Een verzorgende die in dit welvarende land billen moest gaan wassen zonder mondkapje, terwijl specialisten er wél één op hadden. Of Marcel. Een 43-jarige coronapatiënt die in tranen uitbarstte toen hij het - ‘tussen de bejaarden’ - weer zeven minuten volhield op een hometrainer.
We stellen lastige vragen en delen de antwoorden. We interviewen niet alleen leden van het Outbreak Management Team, maar bijvoorbeeld ook Maurice de Hond. Hij beet zich sinds de uitbraak helemaal in het coronavirus vast en maakte op zijn 72e zijn debuut in een vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift.
In deze coronacrisis zijn de antwoorden op onze vragen soms moeilijk te verteren. Bijvoorbeeld als we ‘besodemieterd’ zijn met ‘falende mondkapjes’ of als allerlaatste EU-lidstaat beginnen met inenten. Gelukkig kun je zelfs in deze crisis ook je ziel en zaligheid leggen in een verhaal over een mooi initiatief.
Met cijfers, analyses, interviews of door ergens diep in te duiken proberen wij duidelijkheid te scheppen. Bijvoorbeeld over of vitamine D helpt tegen corona. Als van alle benaderde immunologen er slechts één géén vitamine D slikt, kan dat helpen om je eigen afweging te maken. Als experts na maanden boos zijn dat er niets met hun adviezen gebeurt, houden we de vinger aan de pols.
Soms zijn mensen zo moedig om hun eigen verhaal uit de doeken te doen. Zoals Rob. Een kankerpatiënt die op het nippertje ontsnapte aan een levensgevaarlijke operatie. Zijn huiveringwekkende relaas helpt ons om misstanden aan het licht te brengen. Dit is één van de voornaamste redenen waarom het AD en de regionale titels een gezamenlijke onderzoeksredactie hebben opgericht. We zoeken iets tot op de bodem uit en proberen inzichtelijk te maken hoe dit zit bij jou in de buurt. Of dit nu gaat om hoeveel windmolens - tot liefst 250 meter hoogte - erbij komen in jouw regio of over op welke operatietafel je beter niet terecht kunt komen.
Instanties werken ons hierbij soms vreselijk tegen, zoals de GGD's momenteel, waar ik nu onderzoek naar doe. Tot op directieniveau is besproken dat zij ‘niet willen meewerken’ aan een evaluatie van afgelopen jaar.
Weet jij meer over een misstand, dan kun je ons helpen. Tips sturen kan veilig en anoniem. Wij zullen er alles aan doen om de identiteit van tipgevers te beschermen. Hoe meer details je verstrekt over het onderwerp, hoe beter wij ermee aan de slag kunnen. Het helpt als je ons de mogelijkheid biedt om de informatie met jou te bespreken.
Mocht je een concrete tip hebben, schroom dan niet.
Marcia Nieuwenhuis
m.nieuwenhuis@ad.nl
Marcia Nieuwenhuis is (onderzoeks)journalist en politicoloog. Sinds 2013 werkt zij voor het AD en de regionale kranten. Daarvoor werkte zij als politiek verslaggever voor Dagblad De Pers. Landelijk verwierf ze bekendheid met stukken waarvoor ze een beroep deed op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), onder meer naar de risico’s van de verhoging van de maximumsnelheid naar 130 km/u en de dierenpolitie. PVV-Kamerlid Dion Graus opperde daarna in de Kamer om een ‘perspolitie’ in het leven te roepen tegen journalisten als ‘Mevrouw Marcia’. Ze voltooide de Utrecht Data School, behaalde een master in politicologie en een bachelor journalistiek. In 2011 won zij ‘Een Tegel’, de prijs voor de meest getalenteerde journalist van het jaar (voorheen bekend als het Gouden Pennetje).
Beluister de podcast als je meer wilt weten over de totstandkoming van het verhaal over kankerpatiënten die worden geopereerd in onervaren ziekenhuizen.
Heb je een nieuwstip, bijvoorbeeld over de GGD, over de rellen of de relschoppers? Dan kun je ons een berichtje sturen via WhatsApp of Signal op: +31615377185. Je kunt ook mailen naar tips@ad.nl of tippen via Publeaks. Via al deze kanalen kun je ons anoniem tippen. Je gegevens nemen we in vertrouwen in behandeling volgens ons privacy statement.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Achter de Schermen
Zo ervaart onze verslaggever de persconferenties over corona
Edwin van der Aa (44), politiek verslaggever van het AD, heeft in het coronatijdperk tientallen ‘persconferenties van Rutte’ bijgewoond en er voor de AD-lezers en regionale kranten verslag van gedaan. De volgende persconferentie staat alweer op stapel. Het zijn pittige tijden; voor de politiek, maar ook voor de journalistiek. ,,Corona is de grootste zorgcrisis ever in ons land. Nu zijn we het wel gewend om sprintjes te trekken, maar dit is echt een marathon. Ik noem corona de Olympische Spelen voor politieke zorgverslaggevers.” -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
Coronavaccin
PODCAST: Wanneer is het vaccin er en wanneer is alles weer normaal?
Het coronavirus en de ontwikkeling van een mogelijk vaccin roepen veel vragen op bij mensen. Hoe lang gaat het nog duren voor er een vaccin op de markt is en als dat er is, kan iedereen dat dan meteen krijgen? En hoe werkt zo’n vaccin dan? En als er een vaccin is, hoe lang duurt het dan nog voor het normale leven weer terug is? -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Doe mee
SuperCoach: doe mee en win het Super Weekend!
Met de toppers Feyenoord-PSV en AZ-Ajax op het programma is het weekend van 30 en 31 januari een Super Weekend voor het SuperCoach Eredivisiespel op de website van deze krant. Al helemaal omdat er voor de landelijke winnaar van het Super Weekend een speciale prijs is weggelegd.
-
Op vakantie? Lees het AD digitaal dan mist u niks
De zomer is begonnen, vakanties staan voor de deur. We mogen weer op pad en daar zijn we ook wel een beetje aan toe. Of we nu in Nederland blijven of toch het buitenland opzoeken. Eén ding is is wel zeker. We willen goed geïnformeerd blijven over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. -
Achter de Schermen
Van Nice tot Parijs: De Tour volg je bij het AD!
Je volgt de Tour de France bij het AD op de manier zoals jij dat wilt. Op onze website, met de app of in de krant; we zitten overal in de kopgroep en houden je dagelijks op de hoogte van de verrichtingen van onze Nederlandse teams én renners. We volgen de Nederlandse klassementsrenners Tom Dumoulin en Bauke Mollema en sprinter Cees Bol. Maar ook Tourwinnaar Bernal en de man in vorm bij Jumbo-Visma, Primoz Roglic. -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen.