Strip DirkJan
Achter de Schermen - Waarom
Volledig scherm
Strip DirkJan Achter de Schermen - Waarom © AD

Moet dat nou? Een strip met God?

WaaromLezersvraag - Moet dat nou? De afgelopen maand was er veel te doen rondom twee strips van Dirkjan waarin God voorkwam. Dirkjan is een morsige stripfiguur die elke dag nogal onbehouwen door het leven gaat, op de achterpagina van de krant. God is… dat mag u geheel zelf invullen. Ieder heeft daar zijn eigen beeld en gedachten bij, zijn eigen overtuiging, en daar wil de krant zich niet mee bemoeien. Behalve door op te komen voor de vrijheid je geloof te belijden of niet te belijden, zoals ieder zelf wil. De grondwet in Nederland is er duidelijk over, en dat koesteren wij.

De krant koestert ook de vrijheid van meningsuiting en we houden ook van een goede grap. Althans op die plekken in de krant die daarvoor bedoeld zijn. Maar wat is ‘goed’? Smaken verschillen. Wat de één geweldig geestig vindt, vindt de ander ‘niks aan’. Daarom hebben we elke dag ook twee cartoons (John en Toos&Henk), we hebben In de Kom, een samenwerking tussen tekenaar Ruben L. Oppenheimer en de lezers. En we hebben een achterpagina vol verschillende strips. Die cartoonisten en striptekenaars geven wij alle vrijheid. Het is net als met columnisten: die hebben hun eigen hokje in de krant en daar schrijven zij wat zij willen. Het is een dagelijkse afspraak met de lezer. Even kijken wat Eus vandaag schrijft, of wat Toos&Henk beleven. Of toch liever Nynke? Of juist John. Door de verscheidenheid is er voor elk wat wils.

De twee afleveringen van Dirkjan waarin God een rol speelde konden wat ons betreft door de beugel. De strips waren niet nodeloos kwetsend of onnodig grof. Toch schreven verschillende lezers ons dat de strips wat hun betreft ongepast waren, wat weer ergernis wekte bij andere lezers. Waarna weer anderen betoogden dat striptekenaar Mark Retera dit eens met Allah moest proberen….

Strip DirkJan
Achter de Schermen - Waarom
Volledig scherm
Strip DirkJan Achter de Schermen - Waarom © AD

Was het trouwens wel de christelijke God? Of was het Allah? ,,Het is de God van Dirkjan en meer is het niet”, zei striptekenaar Mark Retera hierover. Hij zei dat in dit artikel dat we over de kwestie maakten. U ziet ook de strips zelf nog in terug.

Maar ja, moet dat nou, zo’n stuk? Nou, Retera heeft de vrijheid te tekenen wat hij wil, lezers hebben de vrijheid daarop te reageren. Maar we komen pas echt ergens als we naar elkaar luisteren en daarover nadenken. In het stuk probeerden we daarom de meningen weer te geven en enkele deskundigen daarover hardop te laten nadenken. Het werd overigens bedacht en geschreven door Marith Attasio, een talentvolle stagiaire.

Het hoort allemaal bij de vrijheid van meningsuiting. Een groot goed. Zoals Boris van der Ham het eens in een Kamerdebat zei: ,,Als mensen en hun meningen worden beperkt door angst, dan zullen niet de beste ideeën overleven, maar de minst controversiële.” En dat wil niemand.

Hans Nijenhuis
Hoofdredacteur

 1. Lezers steunen krantenbezorgers: “Stroopwafels aan de deur als blijk van waardering”
  Achter de Schermen

  Lezers steunen krantenbe­zor­gers: “Stroopwa­fels aan de deur als blijk van waardering”

  In Nederland staan elke dag 6000 bezorgers bij het krieken van de dag op om de kranten van DPG Media te bezorgen bij de abonnees. Dat klepperen van de brievenbus is in het dagelijks leven voor veel mensen een vaste waarde en een belangrijk onderdeel van hun ochtendritueel. Opstaan, douchen, ontbijten, mét een verse krant. Zo zijn we dat gewend. Nu het coronavirus Nederland heeft lamgelegd, is de rol van de krantenbezorger nóg belangrijker geworden. De krant is voor veel abonnees een anker, een houvast. En alle zeilen worden bijgezet om die ‘huisvriend’ te blijven bezorgen.
 2. Hans Nijenhuis: We maken ongekende tijden mee, maar ik hoop dat het u goed gaat
  Achter de Schermen

  Hans Nijenhuis: We maken ongekende tijden mee, maar ik hoop dat het u goed gaat

  Beste lezer, Hoe is het bij u? Ik hoop dat u het goedmaakt. Dat u en uw naasten gezond zijn. Dat is toch het belangrijkste, merken we weer. Bij ons op de redactie maken we ongekende tijden door. Jeroen kon niet met vakantie. Sanne kon juist niet van vakantie terugkeren. Marloes moest haar bruiloft uitstellen. Marleen mocht op een begrafenis niemand knuffelen. Wessel mag tot 14 april zijn moeder niet zien en hoopt dat zij hem dan nog herkent en Eefje werd flink ziek.