Onze rubriek de Gouden Pollepel is terug, met een extra prijs voor gastvrijheid
Achter de schermenHoofdredacteur Paul van den Bosch beschrijft elke week waar de AD-redacties mee bezig zijn. Deze week: de recensenten van de ‘Gouden Pollepel’ zijn weer op pad.
Het was halverwege juli, de horeca had zijn deuren weer langzaam geopend. Voor het eerst in maanden waren we weer in de binnenstad. Alle strenge coronamaatregelen werden op het terras gehandhaafd. Geen sprake van een Grapperhausje. De zon kwam achter de wolken vandaan, in alles. De mensen van het restaurant hadden er zin in. Een twijfelend meisje kreeg een stukje salami te proeven. ‘Lust je deze wel, zullen we deze dan op je pizza doen?’ De mevrouw aan hetzelfde tafeltje lieten ze een bodempje wijn proeven. ‘Is deze lekkerder dan die vorige?’ Het eten is er altijd prima, maar de gastvrijheid stal ons hart.
Daar moeten we iets mee doen als de recensenten van de AD Pollepel weer op pad gaan, nam ik mezelf voor. De kracht van wat ze in de horeca de zwarte brigade noemen. In een land waar gastvrijheid verlenen aan een ander niet bepaald in de volksaard verankerd lijkt, waar mensen steeds meer tegenover lijken te staan. Goed bedienend personeel wordt schaarser.
Echte beoordeling
Het voornemen gaan we in de praktijk brengen. Allereerst over de AD Pollepel. Onze recensenten Hans Pfauth (Groene Hart), Marco Bosman (regio’s Utrecht en Amersfoort), Lot Piscaer (regio’s Rotterdam, Drechtsteden, Rivierenland) en Ellen Lengkeek (Den Haag en omstreken) schrijven vanaf komende week weer een échte beoordeling met cijfers op AD.nl en in dit regiokatern. Daar waren we in maart, bij de uitbraak van het coronavirus, mee gestopt toen de restaurants moesten sluiten. Nadat de deuren op 1 juli weer voorzichtig waren geopend, vonden we het niet fair meteen weer te beoordelen.
Houden we rekening met de coronasituatie? Ja en nee
Rekening
Ruim twee maanden later, nu de horeca zich aan de situatie heeft aangepast en meer mensen buiten de deur eten, vinden we de tijd wel rijp. Daarbij houden we wederom rekening met de kwaliteit van eten en drank, prijs-kwaliteitverhouding, sfeer, bediening. We zullen opletten of het restaurant de coronarichtlijnen serieus wil naleven. Houden we rekening met de coronasituatie? Ja en nee. We zijn er niet op uit een ondernemer met een kritische recensie verder in problemen te brengen. Maar wie aan het einde van de avond een rekening op tafel legt - de prijzen zijn niet lager geworden, merken we - mag fair beoordeeld worden.
Nieuw is dat we met extra aandacht kijken naar de gastvrijheid. Aan het eind delen we niet alleen de Gouden Pollepels per regio uit; we hebben ook een wisselbokaal voor het onderdeel gastvrijheid. Onze vier recensenten komen met drie genomineerden die hen extra zijn opgevallen qua gastvrijheid. Daaruit kiezen zij één winnaar voor de provincies Zuid-Holland en Utrecht. Daarmee willen wij dit belangrijke onderdeel van het horecavak belonen en onder de aandacht brengen.
Complotdenkers
Wat betreft mijn eigen positieve ervaring in juli. Even getwijfeld of ik de naam hier zou noemen. Ik doe het toch. Ere wie ere toekomt. Het was Trattoria Gusto aan de Schiedamse Vest, Rotterdam. Alvast voor eventuele complotdenkers: het zijn geen familie of bekenden en het bedienend personeel kon niet vermoeden dat ze ooit in dit artikel terecht zouden komen. Dat blijven trouwens de allerbeste recensies, uw en mijn eigen ervaringen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit kun je bij het AD verwachten tijdens het Formule 1-seizoen 2022
Ook in het nieuwe seizoen zit u bij ons op de eerste rij. Van onze liveblogs tot videobeelden van alle races, tot elke zondag een nieuwe podcast, tot het laatste nieuws en belangrijke achtergronden. Of het nu in de krant, op onze site, via uw favoriete podcastplayer of op sociale media is, wij houden u 24/7 op de hoogte van de ontwikkelingen in de Formule 1 én natuurlijk Max Verstappen. -
Koningshuisverslaggever Jeroen Schmale: hoe spreek je de koning aan? Wat mag je vragen?
Koningsdag is voor koningshuisverslaggevers een van de belangrijkste nieuwsdagen van het jaar. Bijna de gehele koninklijke familie presenteert zich op die dag aan het publiek. ,,Ik voel mij niet gehouden aan protocollen. Ik stap op ze af’’, zegt AD-verslaggever Jeroen Schmale. -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
veelgestelde vraag
Hoe komt het dat mijn reactie onder een online-artikel niet zichtbaar wordt?
De redactie heeft moderators in dienst: mensen die alle reacties lezen en beoordelen. Soms kan dat à la minuut, soms stromen er zoveel reacties binnen dat een moderator meer tijd nodig heeft om alle inzendingen door te nemen. Iedereen die een mening geeft en zich daarbij houdt aan de negen spelregels, zal zijn woorden uiteindelijk terugvinden onder een artikel. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
-
-
veelgestelde vraag
Lezersvraag: Waarom gebruikt AD polariserende koppen online?
De kop boven een artikel moet wel prikkelend zijn. Lezers besluiten namelijk op basis van een foto en één wervende zin of zij hun tijd aan een verhaal besteden. Die beslissing maakt u soms in een fractie van een seconde. Wij willen de kans dat u gaat lezen zo groot mogelijk laten zijn, dat begrijpt u, na alle tijd en energie die we in ons werk hebben gestoken. Waarbij we aantekenen dat een kop wel de waarheid moet spreken. -
3
Ilja Leonard Pfeijffer kan niet genoeg optreden
Lezen is een feest, maar niet voor iedereen. Als we lezen feestelijker maken, kan dat een wereld van verschil maken, schrijft onze hoofdredacteur Rennie Rijpma.