Rennie Rijpma, adjunct-hoofdredacteur AD en de Regionale kranten
Volledig scherm
Rennie Rijpma, adjunct-hoofdredacteur AD en de Regionale kranten © Eigen

Papieren krant? Waarom je juist nu het nieuws ook online moet lezen

Achter de SchermenDe krant wordt al jaren digitaal gemaakt, maar vaak nog op papier gelezen. Prima natuurlijk. Maar het AD op je smartphone, tablet of computer heeft zo zijn voordelen, betoogt adjunct-hoofdredacteur Rennie Rijpma. De Friezin werkt al ruim een kwart eeuw in de journalistiek, noemt zichzelf een ‘nieuwsjunk’ en groeide op met de papieren krant. ,,Snel op de hoogte zijn van alles wat speelt, waar je ook bent.”

,,Ik vind het nog steeds fijn om een echte krant in handen te hebben. Het is een vertrouwd gevoel. Maar dat gevoel weegt niet op tegen de voordelen van de digitale krant.” Toegegeven: ze preekt een beetje voor eigen parochie. Rijpma is bij ADR Nieuwsmedia, de uitgever van het AD en zeven regionale kranten, verantwoordelijk voor de digitale nieuwsvoorziening. ,,Ik geloof echt in de digitalisering van het nieuws. Als journalist ben ik altijd op zoek naar de verhalen die ertoe doen, die onze lezers raken en van invloed zijn op hun leven. En digitaal heb ik veel meer middelen om die verhalen te vertellen en onze lezers te bedienen. In tekst, video en audio: het is maar net hoe zij die verhalen tot zich willen nemen.”

Quote

Snel op de hoogte zijn van alles wat speelt, waar je ook bent

Rennie Rijpma, adjunct-hoofdredacteur AD en de Regionale kranten
Volledig scherm
Rennie Rijpma, adjunct-hoofdredacteur AD en de Regionale kranten © Eigen

Bovendien blijf je digitaal makkelijker actueel, zegt Rijpma: ,,De papieren krant is een eindproduct. Hij gaat ’s avonds naar de drukker en ligt de volgende morgen in de brievenbus. Zeker in deze tijd, waarin de ontwikkelingen rond het coronavirus elkaar in razend tempo opvolgen, kan dat betekenen dat het nieuws van gisteravond ‘s morgen alweer net anders ligt. De productie van de site en de app is een doorlopend proces. Lezers kunnen nieuws dat zich nu voordoet, een paar minuten later lezen, horen of bekijken in de app of via onze website. Je hebt dus altijd toegang tot het allerlaatste nieuws.”  

Maar ook de krant is digitaal te lezen. ,,Voor veel mensen is ook dat juist fijn. Omdat de vorm lijkt op wat ze als papieren krantenlezers zijn gewend en vanwege het simpele feit dat je hem kunt uitlezen. Ik mag dan een nieuwsjunk zijn, ik snap heel goed dat niet iedereen de hele dag die nieuwshonger heeft. Voor hen is de krant in digitale vorm - een fijn samengesteld pakket van verhalen - een goed digitaal product.’’

De afgelopen jaren heeft ADR Nieuwsmedia veel geld en energie gestoken in de digitalisering van de krant. Abonnees van het AD en de zeven regionale kranten kunnen het actuele nieuws en de achtergronden daardoor nu op verschillende manieren tot zich nemen: via de website ad.nl, via de AD app en via de digitale krant, die ze kunnen downloaden op hun telefoon, tablet of computer. Bovendien is het AD actief op sociale media, zoals Facebook.

Quote

Het hangt een beetje af van de omstandig­he­den hoe ik het nieuws lees, maar zelf kies ik meestal voor de AD-app op mijn telefoon

Overigens: veel berichten op de website en in de app zijn toegankelijk voor niet-abonnees, maar betalende lezers hebben ook toegang tot interviews en achtergrondverhalen, de Premiumverhalen.

Rijpma: ,,Ik kan me voorstellen dat het voor mensen die altijd alleen de papieren krant hebben gelezen of digitaal niet zo onderlegd zijn soms even wennen is om de krant digitaal te lezen. Je moet even je weg zien te vinden. Maar daar helpen we je bij door het allemaal zo eenvoudig mogelijk te maken. Veel lezers die de stap naar digitaal hebben gezet, vinden het fijn om ‘de krant’ altijd en overal bij de hand te hebben.’’

Tips van Rennie Rijpma voor digitaal lezen

1. AD.nl
Deze website is als het ware de ‘toegangspoort’, het portaal, van het AD (de zeven regionale kranten hebben hun eigen portaal). Met het belangrijkste actuele nieuws in woord, geluid en bewegend beeld, de achtergronden daarbij en een selectie van columns, rubrieken en andere verhalen. Abonnee van het AD? Log dan eenvoudig in met je e-mailadres en krijg ook toegang tot de Premiumartikelen, alle rubrieken en alle columns. 

2. De AD app
Download de gratis App in de App Store (Apple) of Google Play (Android), log in met je email en krijg razend snel het nieuws in aantrekkelijke vorm voorgeschoteld. Swipe met je duim naar het nieuws uit je eigen regio, video’s of naar Topics, de gratis dienst voor abonnees van DPG Media. Bekijk hieronder de instructievideo. In Topics kun je de een selectie van de artikelen lezen die de andere kranten van DPG Media brengen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook de stukken van je favoriete columnist lezen of het nieuws over jouw voetbalclub volgen. Klik hier om de app eenvoudig te downloaden

3. Download de krant als pdf
Abonnees van het AD (en de regionale kranten) kunnen via de app AD Digitaal de krant downloaden als pdf-bestand. De opmaak is die van de papieren krant en het lezen van de pdf-versie op een tablet of telefoon biedt vrijwel dezelfde ervaring als het lezen van de papieren krant. Behalve dan dat je in de pdf-krant onder meer de lettergrootte kunt aanpassen aan jouw wensen, kunt klikken op een artikel en dan een makkelijk leesbare tekst te zien krijgt en snel kunt zoeken op artikelen en katernen. Je kunt dus helemaal zelf bepalen hoe je de digitale pdf-krant kunt lezen. En zo heb je de krant bijvoorbeeld ook bij je als je op vakantie bent. Klik hier en log in met uw e-mailadres.

Meld u aan voor de Premium nieuwsbrief van het AD en ontvang als eerste de nieuwste verhalen.