PODCAST | ‘Coronacijfers RIVM geven vertekend beeld’

Achter het VerhaalElke dag rond 14.00 uur publiceert het RIVM cijfers over mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen, het aantal gemeten besmettingen en het aantal nieuw gemelde slachtoffers dat aan het coronavirus is overleden. Deze cijfers geven een vertekend beeld, zegt verslaggever Sander van Mersbergen in de nieuwste aflevering van de podcast Achter het Verhaal.

Het komt namelijk voor dat een gemeld slachtoffer al een aantal dagen eerder overleden is. Dan lijkt het aantal nieuwe doden heel hoog, maar in het overzicht van slachtoffers per dag, is er juist een andere trend te zien. Het aantal slachtoffers is al een paar dagen stabiel, iets wat blijkt als je het aantal slachtoffers per dag op een rij zet. Van Mersbergen geeft aan dat er nu langzaam de voorkeur aan wordt gegeven om dat cijfer duidelijker te brengen, in plaats van het gecommuniceerde aantal nieuw gemelde slachtoffers van het RIVM.

New York

Verder in deze aflevering praat presentator Kevin Goes met Amerika-correspondent Karlijn van Houwelingen. Zij zit in besmettingshaard New York en vertelt hoe er nu geleefd wordt in haar stad. Ook kijkt zij al vooruit naar de verkiezingen van aankomende november, als Donald Trump en Joe Biden het tegen elkaar opnemen.

Ook kijkt Ellen den Hollander van de sectie Koken&Eten vast vooruit naar het paasweekend en geeft ze een baktip mee. 

Alle afleveringen van Achter het Verhaal zijn te vinden op Spotify en op Apple Podcast.

Breda - 09-04-2020 - Pix4Profs / Johan Wouters - In Breda werden vandaag door een drone filmopnamen gemaakt in het kader van een actie van dagblad BN De Stem en het Algemeen Dagblad, waarbij was opgeroepen een positieve boodschap te maken die vanuit de lucht gezien kon worden. Hier bij de brandweer aan de Tramsingel.
Volledig scherm
Breda - 09-04-2020 - Pix4Profs / Johan Wouters - In Breda werden vandaag door een drone filmopnamen gemaakt in het kader van een actie van dagblad BN De Stem en het Algemeen Dagblad, waarbij was opgeroepen een positieve boodschap te maken die vanuit de lucht gezien kon worden. Hier bij de brandweer aan de Tramsingel. © Pix4Profs / Johan Wouters