U heeft het niet van mij
Van de hoofdredactieDe hoofdredactie beschrijft in deze rubriek waarmee de AD-redacties bezig zijn. Deze week Hans Nijenhuis (hoofdredacteur centrale redactie) over lekken. Hoe gaat dat toch?
Hoe kan het toch, vragen lezers regelmatig, dat bij die persconferenties van Rutte en De Jonge journalisten vooraf al weten wat de bewindslieden gaan zeggen? Of dat er, bij de ruzie rond Baudet, interne discussies uitlekken? Dat lekken, hoe gaat dat in zijn werk?
Nou, het is deels inderdaad werk. Daar zijn we journalisten voor. Journalisten weten vaak nog niet wát er gezegd gaat worden, maar wel dát er wat gezegd gaat worden. Of dat er net wat gezegd is. Immers, er komt een persconferentie aan, het OMT was bij elkaar, er is een bestuursvergadering. Een goed moment om wat van de hoofdrolspelers te bellen. En als we onze dossiers een beetje kennen, kunnen we ze wat voorleggen: ,,We hebben gehoord dat…” ,,Kunt u bevestigen dat…”,,Ligt het niet voor de hand om…” Soms geeft iemand gewoon eerlijk antwoord. ,,Je hebt het niet van mij, maar…” Of we krijgen een tip: ,,Ik kan er niks over zeggen, maar bel die of die.”
En dan kunnen we verder. Want niets helpt zo goed om informatie los te krijgen als... informatie. U praat zelf waarschijnlijk ook liever met een goed geïnformeerd iemand dan met iemand die van niets weet? Zo kunnen we informatie van de één checken met informatie van de ander. En langzaam maar zeker de puzzel leggen. Heerlijk journalistiek handwerk!
Natuurlijk zijn bronnen niet naïef. Ze hebben een belang. Ze willen aandacht voor een onderwerp. Ze willen hun versie van de waarheid naar buiten brengen. Ze willen testen hoe een voorgenomen maatregel valt: als er na publicatie veel rumoer ontstaat kunnen ze altijd nog bijsturen voordat ze het officieel naar buiten brengen. Of ze willen een tegenstander beschadigen, dat kan ook. Maar wat vooral veel voorkomt, is dat mensen gewoon de waarheid willen vertellen. Dat kan een misstand zijn. Of onderdelen uit een ingewikkeld dossier, waarover in hun ogen te weinig wordt bericht.
En wíe zijn dat dan, die anonieme bronnen, die betrokkenen, die ingewijden die u soms in artikelen tegenkomt? Om een misverstand weg te nemen: het zijn zelden ambtenaren. Ambtenaren lekken niet. Politici lekken. En hun woordvoerders, hun ‘spindoctors’ die overal een draai aan geven.
Is dat echt zo, van die ambtenaren? Nou, van ons zult u het niet horen. Dat heet bronbescherming. Dat is in de wet en rechtspraak vastgelegd. Als mensen er niet op kunnen vertrouwen ‘off the record’, zoals dat heet, met de pers te praten, dan praten ze niet meer. Want hoewel de meeste contacten ‘on the record’ zijn, met naam en toenaam, zijn er altijd bazen en pr-afdelingen die verordonneren dat er niemand met de pers mag praten. Behalve zijzelf natuurlijk. Soms met goede redenen: iets is geheim, of nog in ontwikkeling. Maar vaak is het jammer. Want laten we niet vergeten dat zonder lekken veel kwalijke zaken onbelicht zouden blijven. Die uitzendbaas die in Brabant een arbeidsmigrant aftuigde? Gelekt filmpje. De banden tussen advocaten en de bende van Ridouan Taghi? Gelekte documenten. Lekken kun je ook informeren noemen. Op het goede spoor zetten. En daar worden we allemaal wijzer van.
Maar voordat we het te spannend gaan maken: heel veel lekken zijn ongelukjes hoor. Gewoon iemand die zijn mond voorbij praat. Kan de beste overkomen. Hoort u ons niet over klagen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
AD.nl genomineerd voor Website van het Jaar
AD.nl gaat de strijd aan om de titel Website van het Jaar 2021. De online stembussen zijn al geopend en je kan tot en met 17 november je stem uitbrengen op deze site. -
Vormgever Jeroen de Haas: ‘Ook al is dit het meest complexe dagblad van Nederland, we maken een lekker krantje’
Als senior redactioneel vormgever helpt Jeroen de Haas (44) de krant lezersvriendelijk in te richten. Dat mag dan onopvallend gebeuren, er wordt veel over nagedacht. Net als bij een bijzondere voorpagina van AD : die moet soms wel zeventien keer worden overgedaan. -
Zo bewaar je artikelen die je nog eens terug wilt lezen
Kom je een interessant artikel tegen, maar heb je nu geen tijd om het te lezen? Of heb je een artikel gelezen dat je wilt bewaren om later nog een keer te lezen? Via de AD app sla je heel eenvoudig artikelen op voor later. Graag leggen we uit hoe je zo’n leeslijst samenstelt.
-
Achter de schermen
Hé redactie, hebben jullie het interview met Omtzigt soms overgeschreven?
Elke week beschrijft de hoofdredactie wat de AD-redacties bezighoudt. Deze week Paul van den Bosch (hoofdredacteur AD Regio) over samenwerking tussen verschillende dagbladen. -
Peter van Duyl wordt adjunct-hoofdredacteur AD
Peter van Duyl (57) wordt per 1 november adjunct-hoofdredacteur van het AD. Samen met de afgelopen zomer aangestelde hoofdredacteur Rennie Rijpma gaat hij leidinggeven aan de redactie, krant, site en app. Hij volgt Frank Poorthuis op, die in november met pensioen gaat. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.