Verslaggever Peter Groenendijk ging in het kielzog van een burgemeester op sneakers mee naar Colombia
Achter de SchermenHoewel Rotterdam alles op alles zet om de invoer van cocaïne in de haven een slag toe te brengen, blijft het dweilen met de kraan open. In Colombia, het land van herkomst van de drugs, moet ook iets gebeuren, vindt burgemeester Ahmed Aboutaleb. Daarom reisde hij samen met zijn collega uit Antwerpen af naar Zuid-Amerika om uit te zoeken of zij daar steun konden vinden voor hun strijd. Verslaggever Peter Groenendijk van AD Rotterdams Dagblad ging met hen mee.
Waarom besloot jij mee te gaan op dit werkbezoek?
,,Ik volg de Rotterdamse politiek en daarmee burgemeester Aboutaleb. Ik zie hem dan natuurlijk tijdens vergaderingen en andere bijeenkomsten, maar het leek mij interessant om hem eens wat langer aan het werk te zien. Hij is voor zijn functie geregeld in het buitenland. Ik wilde graag mee om te kijken wat hij dan doet en om hem zo beter te leren kennen.”
Toen kwam de dienstreis naar Colombia voorbij. Hoe ging dat in zijn werk?
,,Een woordvoerder vertelde dat Aboutaleb deze reis zou gaan maken. De cocaïnehandel is een relevant, actueel onderwerp. Rotterdam heeft er veel last van. De smokkel (en alles eromheen) is zelfs een van de grootste problemen in de stad, soms vliegen de kogels je bijna letterlijk om de oren. Wij schrijven er als redactie veel over.
Rotterdam doet er alles aan om de handel te bestrijden, maar kan dat niet alleen. Ook in Colombia, waar de coke vandaan komt, moet iets gebeuren. Het ultieme doel van de burgemeester was te voorkomen dat de drugs deze kant op blijven komen en bovendien om in Nederland een discussie los te maken. Dat laatste is gelukt. De minister heeft al extra geld beschikbaar gesteld voor de bestrijding. Maar de import gaat Rotterdam niet tegenhouden. In Colombia spelen zulke grote problemen, vooral op het vlak van corruptie.
Het bezoek van de delegatie - want behalve de burgemeester en een aantal ambtenaren gingen ook mensen van politie, justitie en de douane mee - duurde ruim een week. Ik kon ze vrijwel overal volgen. Reisde helemaal achterin mee in hetzelfde vliegtuig en zat in hetzelfde hotel. Alle kosten betaalden wij uiteraard zelf als medium. Wij blijven onafhankelijk.”
Kon je overal bij zijn?
,,Nee, bij een paar gesprekken niet, waaronder het gesprek dat Aboutaleb had met de Colombiaanse president. Maar na afloop wist ik snel genoeg wat daar besproken was. Een week later heb ik de president alsnog kunnen interviewen in Den Haag.”
Moest jij je speciaal voorbereiden?
,,Ik heb mij van tevoren goed ingelezen over de situatie in Colombia en de cokehandel. Ik ben nagegaan wie de gasten waren die meegingen. Vanwege de coronabeperkingen reisde er geen woordvoerder van de burgemeester mee, maar ik heb haar wel vooraf gesproken en wat afspraken gemaakt. Dat ging vooral over praktische zaken, zoals het programma, en vaccinaties.
Mij werd niet gevraagd over welke onderwerpen ik zou gaan schrijven. Ik wilde dat laten afhangen van hoe het zou gaan. De grote verhalen heb ik voor publicatie naar de woordvoerder gestuurd om te laten checken op feitelijke onjuistheden.
Bij kleinere artikelen deed ik dat niet. Zo heb ik Aboutaleb in Colombia meteen aangeschoten voor een reactie op het ontmantelen van de monumentale hefbrug in Rotterdam om het schip van miljardair Jeff Bezos te laten passeren. Een onderwerp waar op dat moment veel om te doen was in Rotterdam.
De burgemeester kon ik geregeld wat vragen en spreken. Aan het einde van de week had ik een uitgebreid moment met hem ingepland voor een terugblik op de reis. Andere delegatieleden waren wat minder gewend aan omgang met de media, dan moet je wat duidelijker aangeven: ik ga dit mogelijk gebruiken in een artikel.”
Je bent ook in gebieden geweest waar drugskartels de dienst uitmaken. Was je bang?
,,Nee hoor, de beveiliging was stevig. Dit was heel anders dan wanneer je als journalist op eigen houtje door zo’n gebied trekt. Ik vond omikron nog het spannendst, omdat ik daar een week in quarantaine zou moeten als ik aan het eind van de reis positief was getest. Vooraf was uit angst hiervoor sowieso de delegatie al gehalveerd, zodat het werk in Nederland niet stil kon komen te liggen.”
En, heb je een ander beeld gekregen van de burgemeester?
,,Vooral een veel scherper beeld, maar hij gedroeg zich daar niet anders dan in het stadhuis. Burgemeester Bart De Wever van Antwerpen pakte ’s avonds een pintje maar Aboutaleb ging op tijd naar zijn kamer. Hij zag er alleen anders uit in een T-shirt en op sportschoenen.”
Peter Groenendijk (Rotterdam, 1977) studeerde Nederlands in Leiden en werkt sinds 2004 voor het AD. Hij schreef over misdaad, werkte als parlementair verslaggever en onderzoeksjournalist, en volgt sinds 2021 de Rotterdamse politiek. Hij won in 2016 De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek, voor zijn onderzoek naar chemiebedrijven Dupont en Chemours, en in 2019 de Rotterdamse Persprijs voor een serie over de Tweebosbuurt. Groenendijk woont in Rotterdam-Zuid met zijn vrouw, ook journalist, en hun twee dochters.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Morgen is het Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
onze mensen
Mediaverslaggever Dennis Jansen: ‘Klasse, hoe Albert Stegeman de prijs voor grootste ijdeltuit opvatte’
Mediaverslaggever Dennis Jansen (53) praat elke dinsdag mee in een van de best beluisterde podcast van de redactie, de AD Mediapodcast. Bijna honderdduizend toehoorders kregen mee hoe de prijs voor ‘De Showcolade Mispoes’ is ontstaan. -
Als abonnee heb je toegang tot elf nieuwstitels: van AD tot de Volkskrant
Abonnees van een van de nieuwstitels van DPG Media hebben vanaf 20 februari toegang tot alle online premium artikelen van elf nieuwstitels van het mediabedrijf. Met deze extra service speelt de organisatie in op de veranderende nieuwsbehoefte van de abonnee. -
Nieuw
Nieuwe functie: digitale krant nu ook in de AD-nieuwsapp. Zo lees je hem
Het lezen van de digitale krant is nu nog eenvoudiger geworden voor abonnees. De digitale krant is toegevoegd aan de AD-nieuwsapp en is ook beter te vinden op de site AD.nl. Dit moet je als abonnee doen om de digitale krant te kunnen lezen. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg.
-
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
-
-
nieuwe columnist
Beau van Erven Dorens nieuwe columnist weekendmagazine Mezza
Televisiemaker Beau van Erven Dorens (51) wordt columnist van MEZZA, het weekendmagazine van deze krant. Vrijdag om 15.00 uur verschijnt zijn eerste column op deze site. ,,De vraag kwam precies op het juiste moment.” -
AD Werk: zó haal je meer uit je werk en uit jezelf
Werk hoort bij ons leven, sterker nog: een groot deel van onze tijd gaat eraan op. Hoe kun je meer uit je werk en uit jezelf halen? Het AD-domein Werk helpt lezers met tips, informatie en inspiratie.