Voor het AD waren dit de beste Spelen ooit
Over OnsHet AD besteedde de afgelopen weken uitgebreid aandacht aan de Olympische Spelen. Verslaggevers ter plaatse en de sportredactie in Rotterdam zetten zich dagenlang in om het laatste nieuws zo snel mogelijk te brengen op alle platformen. Hoe ging dat en hoe bepaal je nu eigenlijk wat je brengt? Een gesprek met hoofdredacteur Rennie Rijpma.
Hoe was het voor het AD om de Spelen te verslaan?
Het was natuurlijk best wel lange tijd onzeker of het überhaupt door zou gaan. Eerst zijn ze een jaar uitgesteld en ook dit jaar heb ik nog lang getwijfeld daarover. Dat maakt het voor de verslaggevers en iedereen die het uitvoert ingewikkeld. Het was echt een dagtaak om aan alle coronavoorwaarden te voldoen. Maar uiteindelijk waren ze er. Het waren natuurlijk voor de Nederlandse sporters succesvolle spelen, maar ook voor ons. De Olympische spelen zijn altijd wel een mooie graadmeter als je kijkt naar de digitale ontwikkeling. Dat je ineens weer ziet hoeveel verder we zijn in vergelijking met vijf jaar geleden.
Wat is er veranderd?
Met name onze inzet op video en audio is een stuk professioneler, maar ook heel veel uitgebreider. En bepaalde discussies hoor je gewoon niet meer, bijvoorbeeld over het vasthouden van stukken voor de krant. We wachten ook nu nog wel eens met publiceren, maar dan is dat omdat je kijkt naar: wat is het beste moment om te publiceren? Je gaat niet op één moment heel veel grote premium stukken online zetten. Dat wil je een beetje spreiden.
Hoe kijk je zelf terug op de verslaggeving rond de Olympische spelen?
Ik ben daar erg trots op. Zowel voor sporters als voor verslaggevers geldt dat je moet pieken op het juiste moment. Doordat verslaggevers de sporten vaak al jarenlang volgen, betaalt dat zich op zo’n moment echt uit. Je weet wie de sporters zijn, maar je weet ook dat de sporters jou kennen. Dat geeft je een andere ingang dan als je alleen maar één keer in de vier jaar komt. Ook hierbij geldt dat de voorbereiding het halve werk is.
Was er veel aandacht voor alle verslaggeving rond de Olympische Spelen?
Het waren voor ons de beste Spelen ooit. We zijn de afgelopen jaren enorm gegroeid. En dus groeit het publiek voor de Olympische Spelen ook mee.
Sport is natuurlijk altijd al belangrijk voor ons. Over voetbal wordt wel eens gezegd dat het de belangrijkste bijzaak in het leven is. Maar als er zo in de zomer verder niet zoveel gebeurt, is het heel fijn dat er Olympische Spelen zijn. Ook doordat we al ongeveer anderhalf jaar in coronatijd zitten, hebben mensen er wel behoefte aan om weer iets gezamenlijk te vieren, zich ergens mee verbonden te voelen. En dan zijn die Nederlandse prestaties op de Olympische Spelen toch ook iets waar je je aan op kan trekken.
Hoe maak je een keuze uit het enorme aanbod van sporten?
Bij de Olympische Spelen kijk je eigenlijk met name waar Nederlanders actief zijn en naar de prestaties. Als het om die Nederlandse deelnemers gaat, waren we ook echt wel compleet. Er heeft niet ergens een Nederlandse sporter gesport zonder dat we die gevolgd hebben.
Had je vooraf een duidelijk plan hoe je het wilde brengen?
Wat ik vooral wilde was dat het zowel in print als online als audio en video goed op elkaar afgestemd zou zijn. Dat we alle sporten zouden belichten. Alle complimenten aan de sportredactie, want in de voorbereiding waren het die verslaggevers zelf die al het werk hebben gedaan.
Heb je nog een bepaalde wensen voor de volgende keer?
Ik denk dat we dan heel erg voort gaan bouwen op wat we nu hebben neergezet. Het was echt multimediaal en we waren op alle podia sterk. We hebben natuurlijk ook een samenwerking met partners en daar zitten soms commerciële deals aan vast. Die afstemming, daar moet je toch iedere keer weer kritisch naar kijken. Hoe zorgen we dat daar alle belangen goed in zijn afgewogen en dat iedereen daar ook voordeel bij heeft?
De Spelen zijn natuurlijk nog niet afgelopen, want aanstaande maandag beginnen de Paralympische Spelen. Daar hebben we ook aandacht voor, maar minder dan voor de Olympische Spelen. Ik zou het wel interessant vinden om te kijken hoe we dat nog beter kunnen doen. Wij richten ons over het algemeen op topsport en besteden eigenlijk geen aandacht aan breedtesport, maar ook vanuit de breedtesport en paralympische sporten zijn journalistiek interessante verhalen te vertellen. Dat kunnen we nog verbeteren.
De Olympische Spelen in cijfers
De Olympische Spelen in Tokio waren met 36 medailles niet alleen succesvol voor TeamNL. Ook het AD was zeer succesvol in Tokio met topverhalen, prachtige foto’s, podcasts en video’s. Gemiddeld werden er iedere dag zo’n 35 artikelen, 34 premium artikelen en 2 podcasts gemaakt. In totaal resulteerde dat in 551 artikelen, 544 video’s en 33 podcasts. Die artikelen werden ruim 64,7 miljoen keer gelezen (waarvan 8,2 miljoen keer een premium artikel), terwijl de video’s ruim 3,4 miljoen keer werden bekeken. De podcast had maar liefst 753.000 luisteraars.
Het Olympisch team van AD bestond uit:
Hidde van Warmerdam - videopresentator
Thijs Zonneveld - videoverslaggever
Fred Tolboom - producent video
David van de Vegte - camera video
Martijn Wibbens - camjo video
Daniel Schoonenboom - camjo video
Marieke Brouwer - productie video
Arjan Schouten - verslaggever
Rik Spekenbrink - verslaggever
Lisette van der Geest - verslaggever
Pim Bijl - verslaggever
Natasja Weber - verslaggever
Pim Ras - fotograaf
Heb je de AD app nog niet op je telefoon? Download hem hier
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
achter de schermen
Zouden we de vermoorde Pim Fortuyn nu weer op de voorpagina laten zien?
De hoofdredactie beschrijft elke week wat de AD-redacties bezighoudt. Deze week Paul van den Bosch, hoofdredacteur van de regionale AD-titels, over ‘20 jaar na Fortuyn’. -
Achter de schermen
Sebastiaan Quekel: ‘Golf aan tinnituspatiënten bleef te lang onopgemerkt’
Hoe kan het dat zoveel festivalbezoekers zich niet beschermen tegen gehoorschade, vroeg AD-nieuwsverslaggever Sebastiaan Quekel (31) zich op Lowlands af. Hij sprak met deskundigen en hoorde hun zorg: er komt een golf aan tinnituspatiënten aan. Binnen twee weken na verschijning van zijn artikelen reageerde politiek Den Haag. -
AD heeft nu voor iedere gemeente een eigen pagina. Ontdek alles wat je verbindt met jouw regio
Het AD gaat van 54 regio-secties naar 342 gemeente-pagina’s. Daarmee brengen we het nieuws uit je gemeente nog dichterbij: het nieuws om de hoek, ontroerende verhalen en interviews met andere inwoners uit je gemeente. -
‘We houden beloftes van politici tegen het licht’
Elke week beschrijft de hoofdredactie wat de AD-redacties bezighoudt. Deze keer vertelt Rennie Rijpma, hoofdredacteur van het AD, wat de lezer mag verwachten van haar journalistieke collega’s.
-
Essayprijs
‘Wetenschap gaat iedereen aan’
-
-
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
Wat veroorzaakt hartaandoeningen, en hoe houd je je hart gezond? Daar gaan meerdere adviezen en wijsheden over rond. Cardioloog Janneke Wittekoek vertelt wat er waar is van zes veelgehoorde stellingen over hartgezondheid. -
PREMIUMzes vragen17
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
Ondanks stijgende prijzen en langere levertijden blijven zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Terwijl zonneboilers maar mondjesmaat worden verkocht. Is dat terecht? Zes vragen over de potentie van een zonneboilersysteem op je dak.