Waarom journalisten zich druk maken om aanbiedingen in webshops
Over OnsJa, natuurlijk is er belangrijker nieuws dan Black Friday. Maar als we ons publiek kunnen helpen de beste deals te vinden - en de slechtste te vermijden - dan doen we dat met plezier.
Beste abonnee, dit is alweer de derde aflevering van de maandelijkse nieuwsbrief waarin we u bijpraten over wat er op de redactie gebeurt.
En we kunnen er niet om heen: overal op de site en de krant staan advertenties over Black Friday. Het uit Amerika overgewaaide koopjesfestijn. U kunt ervan genieten, of juist een hekel aan hebben. Het kan u koud laten of u kunt op koopjesjacht gaan. Maar wat niemand wil is: teveel betalen.
En hoe weet je zeker dat een door een webshop geclaimde spectaculaire aanbieding wel écht een aanbieding is? Daarom bieden we hulp, in samenwerking met de tech-website Hardware Info. Op basis van data uit hun prijsvergelijker verzamelen wij aanbiedingen waarbij de prijs minstens 12,5% lager is dan de laagste prijs vorige week. En we doen zélf een check of producten de afgelopen drie maanden niet toevallig voor het aanbiedingsbedrag (of minder) verkrijgbaar zijn geweest. Daar heb je wat aan.
Is dit journalistiek?
Nou, we zijn er om u te informeren, te vermaken en te helpen, en dat laatste doet dit zeker. Ons Black Friday dossier wordt dezer dagen heel goed gelezen. Helpen hoort ook bij een krant. Vroeger gebeurde dit vooral met rubrieken en speciale bijlagen. Doen we nog steeds trouwens. Leest u de recensies van auto's wel eens? Of de adviezen van Joost Prinsen? Online kan het nog veel actiever.
Da’s leuk, zult u misschien zeggen, maar hebben jullie daar eigenlijk wel verstand van? Niet genoeg, geef ik onmiddellijk toe. De meeste mensen weten heel veel van een paar onderwerpen, journalisten weten een beetje van heel veel onderwerpen. Daarom gaan we ook altijd te rade bij mensen die het wel kunnen weten: bronnen. Bij een journalistiek verhaal zijn dat allereerst de mensen in het nieuws zelf, maar ook ooggetuigen en deskundigen. Voor een dossier zoals we dat nu rondom Black Friday hebben opgezet zijn we te rade gegaan bij de professionals van Tweakers en Hardware Info, specialistische sites die over een testlab beschikken en op verantwoorde wijze producten testen, vergelijken en analyseren. Ja, zij krijgen wel eens spullen door fabrikanten opgestuurd om te testen. Maar nee, zij worden nooit door die fabrikanten betaald om te schrijven.
Het is de zoveelste samenwerking waarmee we proberen AD.nl waardevoller voor u te maken.
Met Ziggo laten we samenvattingen van buitenlands voetbal en Formule 1 zien, met Fox sinds een paar weken ook Nederlands betaald voetbal, met de Universiteit van Nederland en het maandblad The New Scientist maken we onze wetenschapsjournalistiek completer, en zo verder. Kan intussen het overgrote deel van de redactie doen waar we het beste in zijn: uitzoeken wat er is gebeurd en uitleggen waarom.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUMACHTER DE SCHERMEN
Voor een goed verhaal blijft altijd toekomst: geschreven én gesproken
Op deze plek beschrijft de hoofdredactie wat de AD-redacties bezighoudt. Deze week: Paul van den Bosch, hoofdredacteur van de regionale AD-titels, over podcasts. -
Onze mensen
Chef Mezza en Zo Sara van Gorp: Mezza is een feestje, maar de inhoud mag ook best schuren
“Samen met artdirector Henk Marseille en een mooie redactieclub mocht ik van het ADR Magazine nog meer een tijdschrift gaan maken. Het was een boeiend proces. We hebben lezers bij de restyling betrokken door hen te vragen wat zij willen. We zijn op een andere manier gaan werken. Wij hebben mooie nieuwe rubrieken en columnisten. Ik ben heel trots op het resultaat en op het team. Als ik op zaterdag Mezza uit de krant haal, dan heeft dat elke keer weer iets magisch.” -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
onze mensen
Buitenlandredacteur Sanne Schelfaut: ‘Er is gewoon nog een vermaledijde oorlog in Europa’
Sanne Schelfaut (46) werkt op de redactie buitenland. Op die post weet je zeker dat je vroeg of laat over een oorlog schrijft – haar voorganger maakte er twintig mee. Maar ze spreekt ook opvallende mensen in de wereld, onder wie misschien nog wel premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland.
-
Zo bewaar je artikelen die je nog eens terug wilt lezen
Kom je een interessant artikel tegen, maar heb je nu geen tijd om het te lezen? Of heb je een artikel gelezen dat je wilt bewaren om later nog een keer te lezen? Via de AD app sla je heel eenvoudig artikelen op voor later. Graag leggen we uit hoe je zo’n leeslijst samenstelt. -
-
-
Onze man in Brussel
‘Met een biertje troeven de Belgen de koppigheid van Nederlanders af’
Oud-hoofdredacteur Hans Nijenhuis (60) schrijft sinds november over de Europese politiek. Als ‘onze man in Brussel’ ontmoet hij vooral bevlogen Europarlementariërs: ‘Wat hier wordt besloten, heeft nog steeds invloed op de hele wereld.’ -
PREMIUMEnergie8
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?