Frits Wester is voorlopig niet te zien in het RTL Nieuws. De politiek commentator geeft toe dat hij een alcoholprobleem heeft en last een pauze in om aan zijn herstel te werken.
Volledig scherm
Frits Wester is voorlopig niet te zien in het RTL Nieuws. De politiek commentator geeft toe dat hij een alcoholprobleem heeft en last een pauze in om aan zijn herstel te werken. © ANP Kippa

Waarom schrijven wij over het voorval met Frits Wester?

LezersvraagDe redactie van het AD maakt elke dag vele afwegingen om krant, site en app zo goed mogelijk te maken. In Over Ons gaan wij in op vragen van lezers en lichten wij journalistieke keuzes toe.

Vandaag: Het nieuws over het alcoholgebruik van Frits Wester.

Sommige lezers vroegen ons: is dat geen privézaak? En was er geen belangrijker nieuws?
Om met dat laatste te beginnen, natuurlijk was er belangrijker nieuws. En dat brachten we óók . We maken zes keer per week een dikke krant en brengen op AD.nl elke dag zo’n 600 berichten over politiek, over sport, over de wereld tot aan uw voordeur. Maar dus ook over Frits Wester als hij op een avond in kennelijke toestand op televisie verschijnt. Kijkers vroegen zich af wat er met hem aan de hand was. Ging het wel goed met hem? Het bleek dat de redactie allang wist wat er aan de hand was. En niet alleen zijn redactie en de specialisten op onze AD-redactie - in politiek Den Haag bleek het een ‘publiek geheim’: Frits Wester drinkt onder werktijd.

Dat is een zaak tussen hem en zijn werkgever, denken wij.

Totdat 900.000 kijkers van RTL Nieuws het op hun televisie zien. En niet voor het eerst. Het gaat hier om een gevierd en gerespecteerd televisieverslaggever met een uitstekende staat van dienst. Kijkers stelden vragen, onze lezers stelden vragen.

Wij hebben onszelf vervolgens afgevraagd: wat zouden we doen als het niet om een collega-journalist ging, maar om een politicus, een bekende zakenman of een sporter? We zouden uitzoeken wat er aan de hand was.

Dus dat hebben we gedaan. We hebben contact gezocht met RTL en met Frits Wester zelf.  De woordvoerder van RTL vertelde dat de uitzending bewust offline was gehaald, en dat er een gesprek met Frits zou komen. De adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws vertelde dat de uitzending  niet goed was, en niet voor het eerst, dat hij zich zorgen maakte en wilde weten wat er aan de hand was. Frits Wester zelf ontkende elk probleem. Een nieuwsuitzending offline gehaald, een zender die zich zorgen maakt over één van zijn belangrijkste gezichten, een man die jaarlijks als eerste de Prinsjesdagstukken heeft en dit jaar op Prinsjesdag zou ontbreken - dat is nieuws. In elk geval voor een medium als het onze, dat nu veel over televisie schrijft. Het zou raar zijn geweest als we het níet hadden gebracht. Een week later kwamen RTL en Frits Wester zelf met het bericht dat Frits Wester even niet meer op tv zou komen en dat hij ging werken aan zijn gezondheidsproblemen die te maken hadden met alcohol. Dat laten we hem uiteraard in alle rust doen.  

Heb jij ook een vraag? Stel hem dan hieronder