Volledig scherm
© Frank jansen

Waarom wij opriepen tot het vertrek van Krikke

LezersvraagDe redactie van het AD maakt elke dag vele afwegingen om krant, site en app zo goed mogelijk te maken. In Over Ons gaan wij in op vragen van lezers en lichten wij journalistieke keuzes toe.

Waarom vroegen wij de burgemeester op te stappen?
In één van onze regionale nieuwsmedia, AD Haagsche Courant, riepen wij begin oktober de burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke, op haar functie neer te leggen. Een aantal lezers stelde de vraag: is dat wel jullie taak als journalist?

Een terechte vraag. Ook op onze redactie hebben we daar over gediscussieerd. Het is in elk geval een beslissing die je niet lichtzinnig neemt. Ik kan me niet herinneren dat wij ooit eerder om het vertrek van een burgemeester hadden gevraagd. Dat geeft meteen de ernst van de politieke situatie in Den Haag weer. Ook andere Haagse media schreven soortgelijke commentaren. We weten niet of het heeft bijgedragen aan haar beslissing, maar enkele dagen later nam Krikke inderdaad ontslag. De belangrijkste reden voor ons opiniestuk was dat wij vonden dat de maat vol was. De laatste zinnen luidden dan ook: ,,Burgemeester, veel dank voor uw energieke en betrokken inzet. Ga in de wetenschap dat u deed wat u kon, maar dat deze stad nu zonder u beter af is.’’

Directe aanleiding was een snoeihard oordeel van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) over de traditionele vreugdevuren in de Haagse wijken Scheveningen en Duindorp. U herinnert het zich wellicht nog, maar de vuurzee waaide op 1 januari in de richting van de stad. Den Haag is toen aan een mini-ramp ontsnapt.

Maar het was niet alleen dit grote incident dat tot het vertrek van Krikke heeft geleid. Bij eerdere noodsituaties had zij bepaald geen geweldige indruk achtergelaten. En vorige maand publiceerde AD Haagsche Courant een groot verhaal waarin de bestuurscultuur in het stadhuis werd beschreven. Het geschetste beeld was bepaald niet positief. De kop van het artikel zei eigenlijk alles: onder ambtenaren heerste een cultuur van ‘Krikke of stikke’. Het was, kortom, een optelsom. Onze redactie verwoordde in zijn commentaar de mening van velen in Den Haag: Krikke was de verkeerde vrouw op de verkeerde plek. En als je tot die conclusie komt, moet je dat ook zonder omwegen opschrijven, vind ik.

Hebben wij ook aan onze eigen rol in dit dossier gedacht? Jazeker. Ook wij hebben vooraf opnieuw te weinig gedacht aan de risico’s van de vreugdevuren. Bijna jubelend meldden wij op oudejaarsdag op AD.nl dat met de houtstapels een nieuw record was gevestigd. Zonder op de risico’s te wijzen. Dat was zeker niet goed en daar hebben wij hopelijk van geleerd. Maar journalisten zijn niet eindverantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in een stad. De burgemeester wel. Vandaar ons harde oordeel.

Paul van den Bosch, hoofdredacteur AD Regio

Heb jij ook een vraag? Stel hem dan hieronder