Wat bedoelen die politici nou eigenlijk? Luister onze podcast!
PodcastJe hoort wel eens dat de politiek zo ver van de burger staat. Dat komt voor een deel door de wollige taal die politici gebruiken. Maar wat zeggen ze nou precies? En wat betekenen hun uitspraken voor jou? Volg onze nieuwe podcast Politiek Dichtbij. Dan snap je veel beter wat er allemaal in Den Haag gebeurt.
Delen per e-mail
Waarom zou je de podcast Politiek Dichtbij luisteren? We vroegen het presentator Leendert Beekman. “In het nieuws hoor je van alles over grote thema’s. Zoals de zorgtoeslagenaffaire, de avondklokrellen, de Tweede Kamerverkiezingen of het vaccinatieprogramma. Met ons podcastteam maken we die grote thema’s klein door ze in gewone taal uit te leggen. Daardoor snap je als luisteraar beter wat de gevolgen zijn van zo’n thema voor jou.”
Grote thema’s uitleggen in heldere taal
“Om een voorbeeld te geven: volgende aflevering bespreken we onder andere het verlangen naar Oudhollandse gezelligheid. Dat is typisch zo’n thema waarover je steeds vaker hoort. En het is een thema dat zelfs in de verkiezingsprogramma’s van een aantal partijen staat. Blijkbaar zoeken we collectief naar de rust en houvast van ‘vroeger’. Maar bestaat die Oudhollandse gezelligheid eigenlijk wel? En hoe ziet dat er dan uit? We praten erover en leggen uit wat de politieke partijen ermee willen doen.”
Wat betekent politiek voor jouw regio?
Een belangrijk onderdeel van de Politiek Dichtbij podcasts, is het regionale nieuws. Waarom is dat zo belangrijk? “Het AD is van nature ijzersterk in regionaal nieuws. Daar gaat onze podcast dus ook voor een deel over. Je moet denken aan een onderwerp als de aanpak van de drugsproblematiek in Brabant. Of de reden waarom CDA’er Pieter Omtzigt zo populair is in Twente. Het gaat erom, dat we de politiek dichterbij willen brengen. Dat je weet wat de gevolgen zijn van een politiek besluit of wat een Haagse mening voor jou betekent.”
Antwoorden op vragen die jij ook hebt
Voor Leendert en de politieke redactie is de luisteraar heel belangrijk. En daarmee onderscheidt Politiek Dichtbij zich van andere podcasts. “Veel podcasts die je hoort, voelen als een soort gesprek dat je toevallig afluistert in de kroeg. Een gesprek waar je eigenlijk niet bij hoort te zijn. Wij willen veel meer de luisteraar bij ons gesprek betrekken. De vragen die ik stel, zijn de vragen die jij als luisteraar ook hebt.”
Podcast Politiek Dichtbij ideaal om verkiezingen te volgen
“Om te beginnen staan de Tweede Kamerverkiezingen voor de deur. Iedereen is dan meer met politiek bezig dan normaal. Dus ik zou zeggen, een perfect moment om ons te volgen! Maak je maar klaar voor een felle strijd tussen de kandidaten. De messen zijn geslepen en we verwachten forse discussies tussen lijsttrekkers. Wij zijn er dan voor om je achtergronden te geven bij die debatten en te vertellen wat er precies achter die uitspraken schuilgaat. Verder praten we je bij over interessante regionale thema’s. De uitzending duurt een half uurtje, ideaal als je onderweg bent in de auto. Of ‘s avonds voor het slapengaan.”
Luister de podcast Politiek Dichtbij via Spotify of de AD app. Elke maandag is er een nieuwe aflevering.
Het vaste team bestaat uit presentator Leendert Beekman en journalist Tobias den Hartog. Elke aflevering schuiven een of meer experts aan die specifieke kennis hebben over de onderwerpen die worden besproken.
Leendert Beekman
Presentator van Politiek Dichtbij. Leendert is een van onze bevlogen AD journalisten en stelt vragen die jij ook als luisteraar zou stellen. Hij denkt als een filmmaker, waardoor hij zich goed kan inleven in andere personen en situaties.
Tobias den Hartog
Tobias is een prijswinnend journalist van het AD en insider van de ‘Haagse wandelgangen’. Hij benadert zijn onderwerpen altijd vanuit verschillende invalshoeken waardoor hij vaak verrassend uit de hoek komt met zijn analyses.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding. -
Achter de Schermen
Aandacht is niet hetzelfde als waardering
Verschillende lezers beklaagden zich over het interview met Henk Krol van afgelopen week. ,,Waarom, AD? Waarom? Waarom een twee pagina’s groot, met kleurenfoto’s gelardeerd interview met deze man?” En ook: ,,Ik snap niet dat zo iemand zoveel aandacht krijgt.” -
2
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
PREMIUMExclusief
Dé drie tv-terugkijktips van Angela de Jong die je niet mag missen!
Corona heeft een boel ellende gebracht dit jaar, maar er was ook een onbetwist lichtpuntje: lineaire televisie blijkt nog lang niet dood. Integendeel. Het medium dat al honderd keer is afgeschreven, beleefde een ongekende opleving. -
Achter het verhaal
Hoe een bijzonder interview met de anonieme advocaat van de kroongetuige tot stand kwam
In de Volkskrant wordt vandaag geschreven dat een mail aan het OM van de voormalige advocaat van de kroongetuige Nabil B. misdaadverslaggever Peter R. de Vries zou vrijpleiten van een bewering, die door de voormalige advocaat van de kroongetuige gedaan werd in een interview in het AD. Hoe zit dat?
-
Op vakantie? Lees het AD digitaal dan mist u niks
De zomer is begonnen, vakanties staan voor de deur. We mogen weer op pad en daar zijn we ook wel een beetje aan toe. Of we nu in Nederland blijven of toch het buitenland opzoeken. Eén ding is is wel zeker. We willen goed geïnformeerd blijven over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. -
Interview
Spannende Tour de France belooft ouderwetse spanning en Nederlands Geel
Wat er ook gebeurt, de Tour must go on. Ook dit jaar volgen AD-verslaggevers Thijs Zonneveld en Daan Hakkenberg ’s werelds belangrijkste wielerronde ‘in het wiel’. Beide kenners verwachten een unieke koers, met volop Nederlands perspectief: “Er kan straks zo maar een Nederlander in het Geel de Champs-Élysées oprijden.” -
20
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt.