Zo ervaart onze verslaggever de persconferenties over corona
Achter de SchermenEdwin van der Aa (44), politiek verslaggever van het AD, heeft in het coronatijdperk tientallen ‘persconferenties van Rutte’ bijgewoond en er voor de AD-lezers en regionale kranten verslag van gedaan. De volgende persconferentie staat alweer op stapel. Het zijn pittige tijden; voor de politiek, maar ook voor de journalistiek. ,,Corona is de grootste zorgcrisis ever in ons land. Nu zijn we het wel gewend om sprintjes te trekken, maar dit is echt een marathon. Ik noem corona de Olympische Spelen voor politieke zorgverslaggevers.”
Van der Aa zit met z’n neus bovenop het coronanieuws. Zijn werkweek begint al op zondag, als Rutte overleg voert met ministers en deskundigen tijdens het Catshuisoverleg. Hij volgt het politieke spel in Den Haag en alle besluiten die daaruit voortvloeien op de voet. Zijn collega’s bij de krant houden nauwlettend alle cijfers en RIVM-maatregelen in de coronacrisis in de gaten. Samen bundelen ze hun expertise tot snelle, informatieve en betrouwbare berichtgeving voor lezers in heel Nederland.
Neem ons eens mee; hoe verloopt nou zo’n dag van de persconferentie?
,,Die begint al rond het middaguur. Dan schuiven premier Rutte en minister de Jonge aan bij de ministeriële onderraad voor een corona-overleg. Daarna vertrekken ze naar hun eigen departement, waar hun woordvoerders en tekstschrijvers de tekst voor de persconferentie opstellen. Hugo de Jonge laat zich bijstaan door specialisten, maar tikt zijn tekst altijd zelf. Oud-leraar hè!
In de loop van de middag ontmoeten Rutte en De Jonge elkaar op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daar leggen ze hun teksten voor de persconferentie kritisch naast elkaar en beslissen ze wie op welke vragen antwoord gaat geven. En dan wordt er steevast een rijsttafel geserveerd, die politici apart van elkaar in een kamertje nuttigen.
Om kwart voor 7 klopt Rutte op de deur van De Jonge en stappen ze samen in de lift. Er volgt een vluchtige controle bij elkaar. Zit het pak goed? Haren gekamd? Als ze uit de lift stappen, voegt doventolk Irma of één van de drie andere tolken zich bij hen. Samen lopen ze naar de deur, die stipt om zeven uur opengaat voor hun persconferentie. Dat ging één keer dus helemaal mis. De deur zat op slot. Toen moest ze heel snel een andere toegangsdeur zoeken, maar daar heeft de kijker gelukkig niets van gemerkt.
Na de persconferentie blijft Rutte nog even napraten. Hij gaat om een uur of negen naar huis, maar De Jonge moet dan nog terug naar het ministerie om een Kamerbrief op te stellen. Begin van de nacht wordt die Kamerbrief uitgestuurd. Die is tientallen pagina’s, soms wel 70 kantjes lang.”
En hoe zit het met de pers op de dag van de persconferentie?
,,De verzamelde pers werkt die dag in de buurt van het ministerie, meestal in het Tweede Kamergebouw. We houden daar de vinger aan de pols, want er wordt altijd wel nieuws gelekt, voorafgaand aan de persconferentie. Over de corona-app of over de horeca die langer dicht moet. Daar zitten we dan bovenop.
Tegen 6 uur lopen we richting de Hondsrugzaal in het ministerie, waar de persconferentie gehouden wordt. We hebben allemaal een vaste plek. Op de eerste twee rijen zitten RTL, de NOS en SBS. Dat is handig, want zij mogen in de live-uitzending de eerste vragen stellen. Het AD en de Telegraaf zitten ook op die rijen. De rest van de media zit daarachter.
Moet je vooraf aangeven welke vragen je gaat stellen?
,,Nee hoor, dat doen we nooit. Rutte en De Jonge weten niet wat de pers gaat vragen. Rutte vindt dat elke vraag gesteld mag worden, omdat diezelfde vragen óók in de Nederlandse huiskamers leven. Ik bereid mijn vragen altijd voor, soms in samenspraak met de redactie. Zo leefden op de sportredactie van het AD veel vragen over het betaald voetbal. Dan bellen ze mij of ik die vragen wil stellen.
Op één persconferentie ging het mis. Ik kreeg het woord in de live-uitzending en meldde dat ik twee vragen had: één voor De Jonge en één voor Rutte. De Jonge gaf een heel kort antwoord en daar had ik niet op gerekend. Daardoor was ik ineens de vraag aan Rutte vergeten. Dat heb ik gewoon gezegd: ‘ohh…sorry, ik ben de vraag even kwijt’. De woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst redde de situatie gelukkig. ‘We komen zo bij je terug’, zei hij. Dat gaat me beslist geen tweede keer overkomen. Ik zet nu vooraf mijn vragen in mijn telefoon.”
Wat wil je voor de lezers van het AD bereiken in je berichtgeving over corona?
,,Het AD is een gezinskrant. Ik stel mijn vragen met dat gegeven in mijn achterhoofd. Hoe zit het met de coronamaatregelen in het onderwijs? Hoe mogen we straks samen kerst vieren? Ik zie het als mijn taak om zoveel mogelijk aan de lezers uit te blijven leggen. Dat doen we bij het AD bijvoorbeeld in uitlegverhalen over het reproductiegetal. Blijft lastig, dat r-getal.
Als politiek verslaggever schuif ik regelmatig aan bij het radioprogramma van Mattie en Marieke, bij Het Laatste Nieuws en ook bij onze eigen live nieuwsupdates. Daar hoef ik me niet op voor te bereiden. De materie zit er bij mij goed in, omdat ik al maandenlang dagelijks met coronaverhalen bezig ben. We merken bij het AD dat alle artikelen rond de coronacrisis veel gelezen worden. Ik volg alle debatten en maak live-blogs om lezers snel te informeren. We volgen nu regelmatig met z’n tweeën de debatten, omdat we in de AD-app zien dat de liveblog razend goed gelezen wordt.”
Ben je na al die maanden nog niet ‘corona-moe’?
,,Het is soms zwaar om constant bovenop het nieuws te zitten. Dat heeft wel gevolgen voor de werk/privébalans. Maar gelukkig passen we als AD-collega’s heel goed op elkaar.”
De persconferentie is altijd live te volgen in de AD app. Ben je onderweg en wil je het toch volgen? Download dan onze app en mis niets.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
veelgestelde vragen
Waarom laten jullie niet alle reacties onder artikelen op AD.nl door?
Iedereen is van harte welkom om te reageren onder een aantal artikelen dat daarvoor openstaat - meestal gaat het om een mix van nieuws en menselijk verhalen. Het AD vraagt wel om fatsoenlijke reacties en tegenreacties. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
Beluister hier alle afleveringen van podcastserie Fortuyn. Door de ogen van Rotterdam
Op 6 mei 2002 werd Pim Fortuyn vermoord; de flamboyante politicus die voor een aardverschuiving in politiek Nederland zorgde. Zijn dood leidde tot hevige emoties in het hele land maar zeker ook in zijn eigen stad Rotterdam. Peter Groenendijk en Paul van den Bosch van het AD kijken 20 jaar later met verschillende Rotterdammers over het fenomeen Fortuyn. Beluister hieronder alle afleveringen. -
Kieswijzer
Verkiezingen gemeenteraad: de kieswijzer helpt je de partij te vinden die het best bij jou past
De gemeenteraadsverkiezingen komen steeds dichterbij. Woensdag 16 maart is de verkiezingsdag, maar ook de maandag en dinsdag ervoor kan al worden gestemd. We maakten een kieswijzer voor ruim 250 gemeenten om de keuze makkelijker te maken.
-
Achter de Schermen
De oorlog via de gewone man beschrijven: ‘Het is zo ingrijpend, dat kan niet alleen vanaf het bureau’
De oorlog in Oekraïne is alles ontwrichtend. De ontberingen van de vluchtelingen maken dat maar al te goed duidelijk. Buitenlandverslaggever Mark van Assen vertrok naar het conflictgebied om de strijd in het soevereine land via de gewone man zo goed mogelijk te beschrijven. ,,De ontwikkelingen zijn zo ingrijpend. Dat kan niet alleen vanaf het bureau.” -
Met de AD Wielernieuwsbrief ontvang je dagelijks het belangrijkste Giro nieuws direct in jouw mailbox
Maken de Nederlandse renners kans in de Ronde van Italië, de Giro d’Italia? Onze wielerspecialisten staan klaar om jou dagelijks het laatst nieuws uit het parcours te brengen. In de krant, onze app en op ad.nl. Maar zeker ook de moeite waard is onze populaire wielernieuwsbrief. Je schrijft je hieronder gratis in. -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken.