Zorg om bezorging van de krant, maar we werken er hard aan
ACHTER DE SCHERMENElke week beschrijft de hoofdredactie wat de AD-redacties bezighoudt. Deze keer Paul van den Bosch (AD Regio) over de bezorging van de krant.
Wij hebben gelukkig een baan waarin heel veel mensen een mening hebben over wie wij zijn en wat wij schrijven of zeggen. Dat hoort ook zo. Maar één ding heb ik al lang geleden geleerd: beter een (in sommige ogen) ‘slechte krant’ dan helemáál geen krant op de mat.
Ik wil het met u hebben over onze bezorging en dat werd hoog tijd. Ook als hoofdredacteur krijg je steeds meer mails van boze abonnees en dat is doorgaans een betrouwbare graadmeter. Die mails proberen wij altijd te beantwoorden en door te sturen naar de collega’s die zich binnen DPG Media bezighouden met de bezorging.
DPG Media drukt en bezorgt in totaal 18 dagbladtitels (waarvan bij AD alleen al één landelijke en zeven regionale) en verreweg de meeste van die meer dan miljoen exemplaren ligt elke ochtend keurig op de mat. Waar ook in Nederland. Daar zorgen 6000 bezorgers en 1000 auto-bezorgers ‘s nachts voor. Maar het aantal klachten loopt al een tijdje op.
Enorme concurrentieslag rond banen en bijbaantjes
Hoe dat komt? Wij komen dagelijks 1000 bezorgers tekort. Mediabedrijven verschillen hierin niet van de horeca, winkels, bedrijven in de techniek en logistiek. Er is een enorme concurrentieslag rond deze banen en bijbaantjes, het zal u niet ontgaan. Vorige week sprak ik een filiaalmanager van de supermarkt om de hoek die elke dag weer blij is als hij voldoende scholieren heeft die de vakken willen vullen. Sommige café’s en restaurants mogen sinds deze week weer open, maar kunnen dat niet elke dag door gebrek aan personeel.
We komen in ons land met z’n allen handjes tekort, hoe intensief wij bij DPG ook nieuwe bezorgers proberen te werven
We komen in ons land met z’n allen handjes tekort, hoe intensief wij bij DPG ook nieuwe bezorgers proberen te werven, en de corona-situatie van de afgelopen twee jaar helpt ons daar niet bepaald bij. Het ene deel van het land wordt harder getroffen dan het andere. Elke nacht rijden er daarom busjes met bezorgers uit de ene regio naar een ander gebied om daar te bezorgen. Veel bezorgers bezorgen ‘s nachts in twee of zelfs meer wijken zodat alle abonnees toch hun krantje krijgen.
Leggen wij ons neer bij deze situatie? Nee. De essentie van een papieren krant is dat deze bij de lezer komt. Wij onderkennen het probleem en alle scenario’s komen voorbij. Eén daarvan is zogezegd de bezorger meer tijd te geven zodat zij of hij in meerdere wijken kan bezorgen. Dat zou kunnen door bijvoorbeeld de krant eerder te drukken zodat onze vrachtwagens vroeger in de nacht naar alle delen van Nederland kunnen rijden. Daardoor kan de bezorger eerder beginnen.
Dagelijkse rondje
Maar dan nóg kan het best gebeuren dat uw bezorger iets langer de tijd nodig heeft om de dagelijkse rondjes te maken. Doordeweeks proberen wij uw krant vóór zeven uur in de bus te gooien en op zaterdag vóór acht uur. In het overgrote deel van de gevallen lukt dat ook.
Maar als-ie er nog niet ligt: wacht alstublieft tot 09.00 uur met bellen of mailen naar onze klantenservice (088-0505055 of ad.nl/service/bezorging). Meestal komt de krant wel, maar ietsje later. En mocht u zelf interesse hebben of iemand weten die bezorger wil worden: ga naar krantenbezorgen.nl.
Wij hopen op uw begrip en echt gelooft u mij, als journalisten voelen wij ook uw ergernis als de krant niet is bezorgd. Wij willen toch geen verhalen, foto’s en andere mooie dingen maken die u vervolgens niet bereiken?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
Vijf redenen om nu meteen Goal Alert te activeren
Heeft een van je favoriete clubs in de ere- of Keuken Kampioen Divisie gescoord? Met GoalAlert bekijk jij de video van dat wonderschone doelpunt direct terug op je mobiele telefoon. 5 redenen waarom je GoalAlert nú moet activeren! -
Geen krant gehad? Deze mensen kunnen je helpen
Onze klantenservice beantwoordt honderden telefoontjes per dag, van bezorgklachten tot vragen over het abonnement. Wie krijg je als abonnee aan de lijn en wat kunnen de medewerkers van de klantenservice voor je doen? Een kijkje achter de schermen. -
veelgestelde vraag
Waarom kom ik geregeld verhalen tegen over doodgaan of ernstig ziek-zijn?
Als lezer wil je geïnformeerd worden door de artikelen op AD.nl en in de krant, en als het even kan ook nog geamuseerd of opgevrolijkt. Toch verschijnen er af en toe ook verhalen van mensen die weten dat ze doodgaan. Doodgaan hoort bij het leven, dat vergeten we nogal eens. En wie kan er beter over vertellen dan iemand die ondergaat dat zijn of haar levenseinde nadert? Jan Rot doet dat in zijn column. Harry de Winter vertelde er onlangs over. Hugo Borst schreef jarenlang de column over de aftakeling van zijn moeder. Zo’n persoonlijk verslag hoeft niet eens alleen maar treurig te zijn: veel mensen ervaren hun laatste levensfase als uiterst waardevol, en leven naar een gevoel van acceptatie toe. De waardigheid waarmee ze de dood tegemoet treden, kan anderen tot voorbeeld zijn. Waarom zou de redactie die verhalen uit de weg gaan? -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin.
-
Achter de schermen
Niet meer terug naar ‘het naaiatelier’: we gaan onze redacties verbouwen voor ná corona
Elke week beschrijft de hoofdredactie wat de AD-redacties bezighoudt. Deze week Paul van den Bosch, hoofdredacteur van de zeven regionale AD-titels. -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
PREMIUMACHTER DE SCHERMEN
Voor een goed verhaal blijft altijd toekomst: geschreven én gesproken
Op deze plek beschrijft de hoofdredactie wat de AD-redacties bezighoudt. Deze week: Paul van den Bosch, hoofdredacteur van de regionale AD-titels, over podcasts.