Hanneke van Houwelingen, (Zorg)verslaggever Nieuwsdienst AD en regionale bladen De Persgroep
Volledig scherm
Hanneke van Houwelingen, (Zorg)verslaggever Nieuwsdienst AD en regionale bladen De Persgroep © AD

Zorgverslaggever Hanneke van Houwelingen
‘Zo haal ik uit die voortdurende nieuwsstroom de juiste informatie’

Achter de SchermenHanneke van Houwelingen (35) is verslaggever. Haar portefeuille? Zorg. En dat is in deze tijd best een uitdaging. ,,Het is eigenlijk ondoenlijk om alles te volgen, het beleid verandert steeds en het is bovendien ingewikkelde materie”, vertelt ze telefonisch. Wel valt haar één ding op: ,,Ik ben onder de indruk van het werk van mensen in de zorg.”

,,Ik heb nu een paar jaar de zorgportefeuille maar zo’n grote gezondheidscrisis hebben we natuurlijk nog nooit meegemaakt”, vertelt Hanneke van Houwelingen, die de portefeuille deelt met haar collega Marcia Nieuwenhuis. Ze krijgen nu hulp van de hele redactie, corona beheerst op alle vlakken het nieuws. ,,Af en toe moet ik van mijn vriend een verplichte koffiepauze nemen. Ik begin work-a-holic-achtige trekjes te vertonen.”

Haar dag begint ’s ochtends rond een uur of negen in een digitale vergadering met al haar thuiswerkende collega’s van de nieuwsdienst. Daar wordt bepaald met welke verhalen verslaggevers aan de slag gaan. En zo’n online bijeenkomst gaat, tegen haar verwachtingen in, best goed. ,,Ik had eigenlijk verwacht dat het een enorme chaos zou worden met 30 kakelende verslaggevers, maar het gaat best gestructureerd.”

Quote

Als verslagge­vers vragen we om duiding van deskundi­gen, maar óók zij weten soms het antwoord niet, omdat het om een nieuw virus gaat

Hanneke van Houwelingen

Alle verhalen lees je in ons speciale corona-dossier. 

Op het moment dat ze haar verhaal vertelt, wordt net bekend dat minister Bruno Bruins zijn functie heeft neergelegd wegens oververmoeidheid. ,,Collega’s van de parlementsredactie zijn nu druk met verslaggeving voor de website. Ook de krant zal nu worden omgegooid. Logisch. Ik was vandaag bezig met een verhaal over het werk van een ambulancebroeder in het zwaarst getroffen gebied in Brabant. Ik weet op dit moment niet of dat de krant nog gaat halen”, zegt ze. ,,We hebben maar een bepaald aantal pagina’s en we moeten nu aandacht geven aan het opstappen van Bruins, maar ook aan de tekorten aan mondkapjes, het bezoekverbod in verpleeghuizen, vaccin-ontwikkeling en nieuwe RIVM-cijfers. Ook is er een groeiende behoefte aan opbeurende verhalen. Aan het eind van de dag wordt pas de definitieve balans opgemaakt wat er wel en niet in de krant mee gaat.”

Ingewikkelde materie

Hanneke van Houwelingen
Volledig scherm
Hanneke van Houwelingen © Sanne Donders

Het lastige aan haar werk deze dagen is niet alleen het voortdurende nieuws en veranderende beleid, maar ook de ingewikkelde materie. ,,Als verslaggevers vragen we om duiding van virologen en andere deskundigen, maar óók zij weten soms het antwoord niet, omdat het hier om een nieuw virus gaat. Bovendien verschillen de deskundigen soms van mening. Denk aan de discussie over het gebruik van ibuprofen in plaats van paracetamol. Deskundigen in Nederland zeggen dat er te weinig wetenschappelijk bewijs is dat het niet zou werken, maar raden het wel af omdat er meer kans is op bijwerkingen.” Ook zijn virologen verdeeld over de mate van besmettelijkheid van het virus. ,,We weten nog altijd niet of een coronapatiënt het virus kan overdragen in de eerste dagen van zijn ziekte.”

Als verslaggever is het een uitdaging om hier de juiste informatie uit te halen. ,,We bellen veel met knappe koppen en vragen hen om uitleg: virologen, arts-microbiologen, hoogleraren huisartsgeneeskunde en mensen van het RIVM. We volgen ook de ontwikkelingen wereldwijd via correspondenten, persbureaus en nieuwe studies.” Met al dat nieuws, gaan de werkdagen van Van Houwelingen ook ‘s avonds nog door. Dan heeft ze nog wat interviews of wordt ze teruggebeld. ,,Dan ga ik niet zeggen: bel morgen maar terug.”

Haar uitstapje tussendoor is een loopje naar de supermarkt, normaal gesproken gaat ze juist vaak op reportage en interviewt ze face-to-face. Dat gebeurt deze dagen niet meer. Van Houwelingen werkt thuis aan een oude keukentafel van de rommelmarkt, tussen aantekeningen en koud geworden kopjes koffie. ,,Het aantal reportages is teruggeschroefd. We willen het risico op besmetting voorkomen, maar ziekenhuizen willen ons ook liever niet meer op bezoek hebben, we zouden het virus mee naar binnen kunnen nemen.” Omdat ze toch sfeer en stemming wil toevoegen aan haar verhalen belt ze veel met mensen in het veld. ,,Zij kunnen me vertellen hoe het daar is.”

Quote

Het constant alert zijn, maar ook het zien van zoveel zieke mensen, vergt een enorme inspanning van ambulance­per­so­neel

Hanneke van Houwelingen

Indrukwekkend

Volledig scherm
© Koen Verheijden

Door alle telefoongesprekken die ze voert, realiseert Van Houwelingen zich wat voor werk er allemaal gedaan wordt. ,,De ambulancebroeder uit Uden die wel vijf meldingen per dag krijgt van mogelijke coronapatiënten en elke rit een nieuw isolatiepak aan moet. Zelfs naar mensen met een gebroken heup gaat de broeder in beschermende kleding, omdat niet duidelijk is wie het virus onder de leden heeft. Het constant alert zijn, maar ook het zien van zoveel zieke mensen, vergt een enorme inspanning van ambulancepersoneel. Ik ben echt onder de indruk van het werk van mensen in de zorg.”

Zo sprak ze ook met een verpleegkundige wier moeder is overleden aan hartfalen, maar voor wie de uitvaart zo anders verliep. Met buren die op een afstandje hun hand op hun hart legden, als laatste eerbetoon. ,,De verpleegkundige heeft geen tijd om te rouwen. Ze moet gewoon weer aan het werk. Ik heb daar echt bewondering voor.”

Zelf is ze overigens niet zo bang om het virus te krijgen, wel heeft ze zorgen over de ontwikkelingen de komende tijd. ,,Ik heb net als veel mensen ook kwetsbare mensen in mijn omgeving waar ik me zorgen om maak. We weten gewoon niet hoe dit verder gaat en hoeveel mensen er ziek zullen worden of zullen sterven. En als je dan de dramatische berichten uit Italië hoort, hoop ik toch echt dat het hier niet zo ver komt.”

Hanneke van Houwelingen (35) is verslaggever zorg. Ze werkt vijftien jaar in de journalistiek. Eerst bij BDU - een uitgever van lokale nieuwsbladen -, de afgelopen 12 jaar voor het AD. Ze deed dat onder andere voor AD Rivierenland en AD Rotterdams Dagblad en nu voor de landelijke nieuwsdienst. Bijzondere verhalen die ze schreef: ‘Over vijf jaar kunnen blinden weer zien’ en ‘Haar borst is kleiner, haar leven langer’, waarvoor ze een operatie bijwoonde.