Volledig scherm
© Thinkstock

39 procent van de vrouwen ondervindt seksuele intimidatie op werk

Bijna 40 procent van de vrouwen wordt in meer of mindere mate lastig gevallen op het werk, blijkt uit onderzoek door Motivaction in opdracht van Viva. Zo'n één op de tien vrouwen krijgt weleens een seksueel getint appje. 

In 1981 hield weekblad Viva een schriftelijke enquête onder Nederlandse vrouwen over seksuele intimidatie op de werkvloer. De cijfers uit dat onderzoek - 86 procent van de vrouwen werd lastiggevallen op het werk - kwamen hard aan en er werd geschokt gereageerd. 

Zesendertig jaar later heeft Motivaction in opdracht van Viva hetzelfde onderzoek herhaald. Hoewel de situatie verbeterd is, ondersteunen de uitkomsten van het onderzoek het beeld dat ontstaan is naar aanleiding van de #metoo-discussie. Seksuele intimidatie komt nog steeds op grote schaal voor. Het treft niet alleen acteurs op de set of in opleiding, het overkomt vrouwen in vrijwel alle sectoren.

Afstandelijk

In het onderzoek, dat vandaag in de Viva staat, geeft maar liefst 39 procent van de vrouwen aan dat zij seksuele intimidatie op de werkvloer ervaren. Dat zorgt bij een deel van de vrouwen zelfs voor gedragsverandering op het werk. Veertien procent van de vrouwen geeft aan zich te beschermen tegen seksuele intimidatie door zich afstandelijk te gedragen tegenover mannen. Dertien procent zorgt ervoor er onopvallend uit te zien.

,,De uitkomsten van dit onderzoek tonen aan hoe belangrijk het is om, ondanks dat er op social media al over #metoo-moeheid gesproken wordt, aandacht te blijven vragen voor het onderwerp", zegt Debby Gerritsen, hoofdredacteur van Viva.

Uitkleden

Ruim vijfhonderd vrouwen tussen de vijfentwintig en vijfenveertig jaar deden mee aan de online enquête van Viva (uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction) naar ongewenste intimiteiten op de werkvloer. In het onderzoek is uitgegaan van seksuele intimidatie als seksuele gunsten afgedwongen (lijken te) worden. Hierbij gaat het niet alleen om fysieke aanranding of het eisen van seksuele tegenprestaties in ruil voor een promotie. Ook seksistische opmerkingen en ongewenst seksueel getinte aandacht zoals uitkleden met de ogen vallen hieronder.

Bij 3 procent van de vrouwen was sprake van een poging tot aanranding of verkrachting, in de meeste gevallen ging het om aanrakingen, dubbelzinnige opmerkingen over lijf of kleding en seksueel getinte berichtjes. Bijna één op de tien vrouwen krijgen weleens een seksueel getint appje. 

Seksueel getinte grappen komen het vaakst voor (29 procent) gevolgd door dubbelzinnige opmerkingen over kleding, lijf of seksleven (24 procent). Onnodig aanraken overkomt 11 procent van de vrouwen die meededen aan het onderzoek.

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!