Afbeelding ter illustratie.
Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie. © Shutterstock

‘Aantal arbeidsongevallen zou moeten dalen, maar het stijgt alleen maar’

Met het plaatsen van een krans in Hengelo herdacht vakbond FNV afgelopen weekend alle werknemers die in Nederland gestorven zijn door een bedrijfsongeval of beroepsziekte. „Veilig thuis komen van je werk is een recht, geen gunst.”

Kitty Jong, vicevoorzitter van de vakbond, somt de cijfers op. Jaarlijks rond de zeventig doden bij een ongeval tijdens het werk. Daarnaast bijna 4400 ongevallen met letsel. Dat zijn de aantallen die officieel zijn gemeld, maar niet alles wordt door werkgevers gemeld bij de inspectie. „Het aantal zou in deze tijd moeten dalen. Maar het aantal meldingen stijgt. En het aantal doden neemt toe”, zegt ze. „Het is onacceptabel. Veilig thuis komen van je werk is een recht. Geen gunst. Maar er is vaak geen volledig beeld van de risico’s die werknemers lopen.”

Bouw

De meeste ongelukken doen zich voor in de bouw. Daarna volgen vervoer, opslag en de industrie. Vaak voorkomende ongevallen zijn valpartijen van grote hoogte, machines met bewegende delen die mensen ‘grijpen’, aanrijdingen en vallende objecten. 

„Het houdt niet op, niet vanzelf”, zegt Jong. Ze pleit namens de bond voor méér controle en zwaardere sancties op onveilig werken. En dan gaat het ook om het werken met gevaarlijke stoffen. Ze noemt de kankerverwekkende stof chroom-6. „Er worden mensen ernstig ziek van. En toch vindt nog steeds blootstelling hieraan plaats.” En zo heeft ze veel meer voorbeelden. „We willen niet meer dat zonnepanelen op daken worden geplaatst onder grote tijdsdruk door onverzekerde werknemers.”

Workers’ Memorial Day

Afgelopen zondag was het Workers’ Memorial Day, een internationale dag voor slachtoffers van bedrijfsongevallen, wereldwijd 3 miljoen mensen. In Nederland werd er op drie plaatsen stilgestaan bij de Nederlandse slachtoffers: Amsterdam, Rotterdam en Hengelo. 

Klaas Zwart, bestuurder van de Stichting Arbeidsongevallen, is daar blij om. De oud-werknemer van De Hoogovens - tegenwoordig Tata Steel – maakte meerdere ongevallen mee met dodelijke afloop. „Dat heeft mijn ogen geopend. Je bent vooral zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Doe niet snel nog even een klusje voor je baas. Hij vindt dat misschien fijn, maar dat zijn juist de momenten waarop risico’s op de loer liggen. Er zijn nog te veel werkgevers die onverschillig zijn, maar onthoud: het is jouw gezin - je partner, je kinderen – die later alleen thuis zitten.”

Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief