Volledig scherm
© Shutterstock

Aantal flexwerkers stijgt met driekwart in vijftien jaar

In 2018 telde Nederland ruim 3 miljoen flexwerkers (15 tot 75 jaar), van wie bijna 2 miljoen flexibele werknemers en 1,1 miljoen zzp’ers. Dat is een stijging van het aantal flexwerkers van 76 procent ten opzichte van 2003. Dat melden CBS en TNO.

Het aantal flexibele werknemers is de afgelopen vijftien jaar toegenomen van 1,1 miljoen naar bijna 2 miljoen. Het aantal zzp’ers groeide van ruim 630.000 in 2003 naar 1,1 miljoen in 2018. De grootste groepen flexwerkers zijn nu de zzp’ers die eigen diensten of arbeid aanbieden (28 procent) en de oproepkrachten (18 procent). 

Onzekerheden

De flexvormen die ten opzichte van vijftien jaar geleden naar verhouding het meest zijn toegenomen, zijn de werknemers met een vast contract zonder vaste uren, de tijdelijke werknemers zonder vaste uren en de oproepkrachten. Het aantal oproepkrachten is zelfs ruim verdubbeld. Sarike Verbiest, onderzoeker van TNO: ,,De grote toename in aantal oproepkrachten laat zien dat veel werkgevers op zoek zijn naar optimale flexibiliteit met hun personeel. Interessant is de vraag of die flexibiliteit ook op andere manieren verkregen kan worden, zodat niet alle onzekerheden bij de werknemers worden neergelegd.”

Mismatch

Verbiest noemt het een ‘mismatch’ op de arbeidsmarkt. ,,In de laag opgeleide flexkrachten wordt zeer weinig geïnvesteerd door werkgevers. Ze krijgen geen opleidingen en worden niet omgeschoold. Als niet in deze groep geïnvesteerd wordt, dreigen zij aan de kant te komen staan. Dit terwijl werkgevers wel roepen dat ze te weinig gekwalificeerd personeel kunnen vinden.”

Alle flexvormen nemen sterk toe op de arbeidsmarkt, maar óók het aantal tijdelijke werknemers met uitzicht op een vast contract groeit. Het afgelopen jaar steeg deze groep zelfs het hardst. Met de aantrekkende economie en krapte op de arbeidsmarkt, hebben bedrijven het minder voor het kiezen en delen daarom vaker vaste contracten uit om mensen te binden. 

flexibele arbeid
Volledig scherm
flexibele arbeid © TNO, CBS

9 Soorten flexwerk
Er zijn veel verschillende vormen van flexwerk. Het CBS en de Flexbarometer meten er negen. Flexwerkers kunnen zowel werknemers als zelfstandigen zonder personeel zijn.
Werknemers worden gerekend tot de flexwerkers als ze geen vast contract hebben of een contract met variabele uren. Vaste werknemers zonder vaste uren zijn daarom flexwerkers. Werknemers met een tijdelijk contract die uitzicht hebben op een vast contract vallen ook onder de flexwerkers. Daarnaast wordt onderscheid gemaakt tussen werknemers met een kortlopend contract (tot een jaar) of een verbintenis van langere duur. Ook worden oproepkrachten en uitzendkrachten tot de flexibele werknemers gerekend. Ten slotte zijn er nog werknemers die een tijdelijk contract hebben zonder vaste uren.
Bij zzp’ers wordt onderscheid gemaakt tussen degenen die eigen arbeid of diensten aanbieden en degenen die producten verkopen.  

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief