Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Volledig scherm
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid © ANP

Aanvraag deeltijd-WW verviervoudigd, website overbelast

Bedrijven vragen momenteel op grote schaal deeltijd-WW aan voor hun personeel. Inmiddels heeft het ministerie van Sociale Zaken 20.000 aanvragen binnengekregen voor zo'n 300.000 werknemers. De speciale website van het ministerie is door de toestroom overbelast en ligt er daardoor soms uit.

Vrijdag hadden nog 5000 bedrijven werktijdverkorting aangevraagd als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Nu sinds gisteren onder meer cafés, restaurants en (sport-)scholen dicht zitten, was het de verwachting dat het aantal flink zou toenemen.

Opgeschaald

Volgens het ministerie is er de afgelopen week al flink opgeschaald om de vele aanvragen te kunnen behandelen. ,,Er wordt met man en macht gewerkt om de problemen op te lossen", aldus de woordvoerster. Nog vandaag moet de website weer in de lucht zijn, verwacht zij. 

Bedrijven die een vergunning hebben gekregen voor werktijdverkorting, kunnen voor de afgesproken periode een tijdelijke WW-uitkering aanvragen voor niet-gewerkte uren. In de praktijk krijgt het personeel het volledige loon doorbetaald, en ontvangt de werkgever een tegemoetkoming in de loonkosten. Werknemers blijven dus volledig in dienst en krijgen geen deeltijdontslag.