Volledig scherm
Nadine: ,,Toen ik naar dit kantoor ben overgestapt ben ik 700 euro in salaris omlaag gegaan, maar een moeilijke keus was het totaal niet. Dit past veel beter bij me." © Thijmen Geluk

Advocaat Nadine: 'Ik had meer kunnen verdienen bij een groter kantoor'

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: pro deo advocaat Nadine (33). Ze doet dit werk nu ruim acht jaar.

Recent is Nadine moeder geworden. Daarom is ze vier dagen gaan werken in plaats van vijf. Ze mocht haar salaris behouden.

Wat verdien je?
,,Ik heb een salaris van 3.665 bruto. Mijn werkgever is zo lief geweest mijn salaris niet te verminderen toen ik een dag minder ben gaan werken. Ik moet er wel voor zorgen dat mijn omzet gelijk blijft, dus ik werk wel een stuk harder in deze vier dagen. Nu werk ik vaak ook nog wat uren in het weekend en 's avonds. Dat deed ik voorheen niet.”

Blij mee?
,,Zeker. Recent heb ik een nieuw huis gekocht en ik kan alles doen wat ik wil. Advocaten hebben de naam veel te verdienen, maar ik vind dat wel meevallen. Zeker advocaten in de toevoegingspraktijk, zoals pro deo wordt genoemd. Mijn uurtarief in betalende zaken is 235 euro, maar omdat we mensen bijstaan met een laag inkomen komt het vaak voor dat we voor een zaak waar ik meer dan 30 uur insteek maar 800 euro betaald krijgen. Daarom moeten we er voor de niet pro deo-zaken wel zo’n uurtarief tegenover zetten om het kantoor te laten voortbestaan. Ik had meer kunnen verdienen bij een groter kantoor. Dat heb ik ook gedaan. Maar dan maak je langere dagen. Vaak tot elf uur ‘s avonds. Dat wilde ik niet meer.”

Stel, je was daar gebleven, wat zou je dan nu verdienen?
,,Dan zou ik nu rond de 5000 euro zitten, denk ik. Toen ik naar dit kantoor ben overgestapt ben ik 700 euro in salaris omlaag gegaan, maar een moeilijke keus was het totaal niet. Dit kantoor past veel beter bij me. Alle dossiers behandel ik zelf van A tot Z, ik ga veel naar de rechtbank en ik heb het gevoel dat ik daadwerkelijk iets kan betekenen voor mensen. Dat salaris deed ‘t ‘m niet.”

Nu werk je vier dagen voor hetzelfde geld als je deed voor vijf dagen. Vertel.
,,In een gesprek heb ik aangegeven dat ik zwanger was en gezegd dat ik graag hetzelfde zou willen blijven verdienen, maar dan voor minder uren. Ik stond in loon al best een tijdje stil. Ik verdiende 500 euro meer dan een beginnende advocaat en ik was al zeven jaar aan het werk. Ik vond het gesprek best spannend. Er stond veel op het spel. Ik had net een nieuw huis gekocht en ik moest geld vrijmaken voor kinderopvang. Twintig procent in loon achteruit vond ik een aardige terugval. Gelukkig was mijn baas gelijk akkoord.”

Weet je wat je collega’s verdienen?
,,We zijn met z’n tweeën. Mijn collega is de eigenaresse van het kantoor. Ik denk dat haar salaris een beetje hetzelfde is. Ze rijdt niet in super-luxe auto. We zijn sociale advocaten. Ik denk dat we qua salaris redelijk hetzelfde overhouden, maar ik weet het niet precies.”

Verdient Nadine genoeg? 
Leeftijd: 33 jaar
Opleidingsniveau: WO
Functie: Advocatuur
Branche: Juridische sector / rechtskundige dienstverlening
Werkervaring: 8 jaar

Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor Nadine’s functie 3.696 euro bruto voor fulltime. ,,Het lijkt er wel aardig op. Het is wel heel algemeen.Onder deze noemer vallen ook bedrijfsjuristen en gemeentelijke juristen. Het is niet helemaal representatief voor advocaten, maar ik vind het prima hoor.”

Check het zelf met het Intermediair Salariskompas.

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje

Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.

Wil je een hoger salaris? Bekijk de tips in de video hieronder:

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief