Volledig scherm
Suzanne van Duijn: ,,Op dit moment heb ik geen pensioen geregeld. Ik bouw aan een buffer, dat doe ik liever dan het uit handen geven." © Thijmen Geluk

'Als je het slim aanpakt dan kun je 5000 tot 6000 euro per maand binnenhalen'

SalarisSuzanne van Duijn (29) heeft sinds 2,5 jaar haar eigen PR- en contentbureau en ze is mede-eigenaar van PR-cursus.nl. Daarnaast kan ze ingehuurd worden als spreker en docent. 

Hiervoor werkte ze in loondienst als pr-adviseur bij een PR-bureau, als redacteur bij een modevakblad en daarvoor werkte ze als jurist. Ze heeft rechten gestudeerd.

Wat verdien je?

,,Ik keer mezelf een vast bedrag uit van 2300 euro per maand. En daar is de belasting al vanaf. Ik moet onderscheid maken tussen omzet en winst natuurlijk. Wat er binnenkomt is niet gelijk wat ik overhoud. Omzet min kosten is mijn winst.”

Blij mee?

,,Ja, op zich wel. Het kan altijd beter. Maar ik weet ook dat er genoeg gezinnen zijn die van een vergelijkbaar inkomen met z’n vieren moeten rondkomen.”

Quote

Bij elke offerte kijk ik hoe ver ik kan gaan. Ik kan altijd nog zakken

Suzanne van Duijn

Waarom ben je voor jezelf begonnen?

,,Voor de vrijheid! Dat hoeft overigens niet te betekenen dat je inlevert op inkomen. Toen ik bedacht: als ik een uurtarief van 50 euro heb en als je dan 20 declarabele uren per week maakt zijn dat er 80 per maand en dat levert 4000 omzet op. Dan kan je wel leuk verdienen. Ik heb drie keer een carrièreswitch gemaakt in vijf jaar. Na mijn studie werkte ik als jurist. Toen verdiende ik 2000 euro bruto. Vond ik best weinig. 

Daarna ben ik als redacteur aan de slag gegaan en verdiende ik 2500 euro. Het was een blad over mode en ondernemen. Ik vond dat ondernemen heel interessant. Sanne Groot Koerkamp was mijn hoofdredacteur. Ze is heel ambitieus en heeft verschillende bladen gemanaged. Misschien ben ik door haar wel op de gedachte gekomen om voor mezelf te beginnen.”

Lukte het ook om gelijk goed te verdienen?

,,Zeker. Ik had een groot netwerk en ervaring in het schrijven van content. Als ik freelancers sprak dan hadden ze moeite met rondkomen. Het verschil is denk ik dat ik mezelf goed laat zien. Ik heb een eigen blog, www.vrijemeid.nl, waar mensen me van kennen en ik ben assertief. Als ik een oproepje zie voor een klus dan reageer ik vaak meteen. Ik kan de juiste snaar raken en ik schrijf goede offertes. Ze worden vaak direct geaccepteerd. Ik denk dat mijn positieve houding heeft bijgedragen aan hoe het nu gaat met mijn bedrijf. Als je het slim aanpakt dan kun je zo 5000 tot 6000 euro per maand aan omzet binnenhalen. In het begin vroeg ik vijftig euro per uur, inmiddels is het tussen de 75 en 95 euro. Bij elke offerte kijk ik hoe ver ik kan gaan. Ik kan altijd nog zakken.”

Quote

Ik vertrouw meer op mezelf dan op een werkgever.

Suzanne van Duijn

Was het lastig om de zekerheden van een vaste baan op te geven?

,,Bij mijn eerste werkgever bouwde ik ook geen pensioen op. Daarnaast heb ik altijd zelf mijn contract opgezegd voordat ik een vast contract kreeg. Ik geef er niet zoveel om. Ik vertrouw meer op mezelf dan op een werkgever. Ik heb nu tien vaste opdrachtgevers per maand. In principe wed ik zo op meerdere paarden. Op dit moment heb ik geen pensioen geregeld. Ik bouw aan een buffer, dat doe ik liever dan het uit handen geven. En qua arbeidsongeschiktheidsverzekering, dat moet ik nog regelen. Dat komt wel, ik ben nog jong….”

Als ik nu even de advocaat van de duivel speel; wat als je auto-ongeluk krijgt?

,,Dan is het balen dat ik geen verzekering heb. Ik wil binnenkort naar een Broodfonds gaan kijken, want via een verzekeraar ben je zo honderden euro’s kwijt per maand. En als je een maand ziek bent of een burn-out hebt dan kun je er nog geen aanspraak op maken. Ik spaar liever, mocht ik een tijdje uit de running zijn, dan kan ik daarop terugvallen.”

Heb je een plan voor de toekomst?

,,Ik vergelijk m’n omzet met die van vorig jaar. Maar ik vind het lastig om er een plan aan te koppelen. Als je een ton wil omzetten, dan kun je dat terugrekenen naar een uurtarief. Maar uiteindelijk moet het werk er wel zijn. Dat is lastig inschatten. Een financieel doel is interessant, maar inhoudelijk iets bijdragen vind ik meer voldoening geven. Ik werk veel met bedrijven die een maatschappelijke missie hebben. Daar draag ik indirect ook aan bij.”

Verdient Suzanne genoeg? 

Leeftijd: 29 jaar
Opleidingsniveau: WO
Functie: Communicatie
Branche: Reclame / Media / PR / Communicatie
Werkervaring: 5 jaar
Leidinggevend: 4 werknemers

Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor Suzanne’s functie bruto 3991 euro voor fulltime. ,,Ik geloof best dat een commerciële functie zeker de dikke 3000 ingaat. Maar voor dat beetje extra in loondienst gaan is me niet waard. Ik kan ook vanuit het buitenland werken. Vrijheid is mijn secundaire arbeidsvoorwaarde.”

Check het zelf op: www.intermediair.nl/salariskompas

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje

Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.

Wil je meer verdienen? Bekijk in de video hieronder hoe je dit regelt: