Amper meer mensen aan het werk sinds invoering Participatiewet
Kansarme mensen met een uitkering worden nog steeds nauwelijks aan een baan geholpen, ondanks de invoering van de Participatiewet in 2015. Volgens het kritische oordeel van het Sociaal en Cultureel Panbureau (SCP) zijn de doelstellingen nauwelijks gehaald.
Delen per e-mail
Zo is er voor mensen die in de bijstand zitten, amper iets veranderd. Jonggehandicapten die kunnen werken komen weliswaar iets vaker aan een baan, maar hun inkomen gaat erop achteruit en ze werken vaak in deeltijd of hebben vaker een tijdelijke baan. Ook voor mensen die geen recht meer hebben op sociale werkvoorziening daalde de kans op werk.
Een ‘faliekante mislukking’, zo is het vernietigende commentaar van vakbond CNV. De bond pleit ervoor dat de sociale werkvoorziening weer in het leven wordt geroepen. ,,Kabinet én werkgevers moeten de handen ineen slaan om overige arbeidsgehandicapten en bijstandsgerechtigden snel aan het werk te krijgen’’, aldus CNV-bestuurder Jelle Berg.
Opstartproblemen
De tegenvallende resultaten van de Participatiewet zijn onder meer te wijten aan opstartproblemen bij de gemeenten, die er door de wet taken bij kregen. De gemeenten moesten daaraan wennen, aldus het SCP. Verder worden gemeenten geprikkeld om hun inspanningen bewust te richten op de kansrijkste groepen en die aan een baan te helpen. Want als zij op uitkeringen besparen, mogen ze het restant houden en vrij besteden.
Een meerderheid van de werkgevers blijkt bovendien niet op de hoogte van de regels en middelen om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen, zoals subsidies of een proefplaatsing. Een derde van alle werkgevers heeft weliswaar mensen uit de doelgroep in dienst, maar deze groep is sinds de invoering van de Participatiewet niet gegroeid, aldus het SCP.
De Participatiewet had het voor werkgevers overzichtelijker en gemakkelijker moeten maken om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Daarmee verdwenen de Wet werk en bijstand, de Wet sociale werkvoorziening en een groot deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong). Maar het tegendeel is waar. De overgang naar één wet heeft het zeker niet eenvoudiger gemaakt en ook wordt een deel van de beoogde mensen niet bereikt, hoewel dat allemaal wel was verwacht.
Verder in het nieuws
-
Waarom dat enórme kerstpakket toch altijd tegenvalt
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: het ‘meer is minder’-effect -
Heb jij misschien een burn-out? Doe de test!
Een burn-out wordt niet altijd goed herkend door werknemer en werkgever, constateert burn-outexpert Mascha Mooy. Ze schreef er het boek Bye Bye Burnout over, een praktische handleiding om burn-out te overwinnen. Weten of jij misschien een burn-out hebt? Doe deze test uit het boek. -
Wat doet een... Landmeter Marco (47) maakt het gezellig met collega's: ‘Voor 11 uur al acht koppen koffie op’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: landmeter bij RPS, Marco Jacobs (47). -
‘Succesondernemer’ van 18 reed rond in een dure wagen, maar nu is zijn bedrijf failliet
Splendid Media is failliet. Het bedrijf uit Bergschenhoek was een jaar geleden nieuws vanwege de jeugdige leeftijd van de oprichter en zijn levensstijl. De toen 18-jarige Roderick van Empel reed rond in een Audi Q7. Het merendeel van de tien medewerkers had een leaseauto. In een interview met deze krant zei hij ‘keihard aan te sturen op een gezonde cashflow’. -
Gezocht: lezersvragen over carrière, salaris en solliciteren
Wil je opslag maar weet je niet hoe je dat moet regelen, twijfel je of je een andere baan moet zoeken, of weet je nooit wat je moet zeggen in een sollicitatiegesprek? Wat je vraag op loopbaangebied ook is, de Carrière Mentors van Nationale Vacaturebank staan voor je klaar.
-
PREMIUM
‘Parttime werken is geen verworvenheid maar een groot probleem’
Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag. -
Krijg het laatste nieuws over werk en carrière gratis in je mailbox
Wil je alles weten over werk, carrière en nieuwe ontwikkelingen op de arbeidsmarkt? Abonneer je vandaag nog op de Werkt-nieuwsbrief en krijg het laatste nieuws, rubrieken, columns en tips voor jouw loopbaan direct in je mailbox. Klik hier om je aan te melden. -
PREMIUM
Jonge artsen vatbaar voor burn-out: ‘Ik was aangenomen voor 36 uur maar werkte dubbel zoveel’
We lezen dagelijks over de hoge werkdruk in de zorgsector. Maar hoe voelt het nu écht om continu te moeten rennen voor patiënten? Ex-ziekenhuisarts Niki Achterkamp (30) vertelt over haar burn-out en tipt wat volgens haar anders zou moeten in de zorg.