AOW’er wil vaker doorwerken, maar baas zit daar lang niet altijd op te wachten
Sommige mensen werken na hun AOW-leeftijd graag nog even door, maar werkgevers staan daar niet altijd welwillend tegenover, blijkt uit onderzoek. Zo moeten werknemers meestal zelf het initiatief nemen en moeten ze over unieke kennis en ervaring beschikken om te mogen blijven.
Delen per e-mail
Met pensioen? De afgelopen jaren doen we dat in Nederland steeds later. Op dit moment ligt de AOW-leeftijd op 66 jaar en 4 maanden, in 2024 mag je van je oude dag genieten als je 67 jaar oud bent. Desondanks blijven er steeds meer mensen langer doorwerken dan absoluut nodig. Werkgevers zijn lang niet onverdeeld enthousiast, blijkt uit een werkgeversonderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) onder ruim 1350 organisaties.
,,In Nederland zien we een langzaam stijgende lijn. Mensen blijven steeds vaker nog een of twee jaar doorwerken na het bereiken van de AOW-leeftijd”, aldus onderzoeker Jaap Oude Mulders. Hoeveel dat er precies zijn, is overigens niet duidelijk, omdat de CBS-cijfers, die de basis zijn voor het onderzoek, uitgaan van categorieën per vijf jaar. Toch groeit ook de groep werkenden tussen 70 en 75 jaar langzaam. ,,Al blijven dat uitzonderingen”, zegt Oude Mulders. In totaal zijn er in Nederland 263.000 65-plussers aan het werk.
Omdat iedereen tegenwoordig langer doorwerkt, begint het beeld te kantelen
Contract
In de meeste contracten is sprake van een ‘pensioenontslagbeding’. Dat betekent dat een arbeidscontract automatisch wordt beëindigd als de pensioenleeftijd wordt bereikt. Wil je langer doorwerken? Dan zul je het moeten voorleggen aan de werkgever. In totaal heeft 54 procent van de werkgevers ervaring met doorwerkende AOW’ers. Vooral grote bedrijven met meer dan 250 werknemers zijn bekend met het fenomeen (72 procent), zij hebben meer werknemers en bovendien meer faciliteiten om oudere werknemers te laten meedraaien. Voor middelgrote bedrijven is dat 55 procent, bij kleine bedrijven met minder dan 50 werknemers heeft 37 procent hier ervaring mee.
,,Wat we lange tijd zagen en wat we nog steeds wel zien, is dat werkgevers stereotiepe denkbeelden hebben”, aldus Oude Mulders. ,,We kwamen uit een tijd waarin mensen relatief vroeg met pensioen gingen, al in het begin van de 60. Daardoor ontstond het beeld dat mensen boven een bepaalde leeftijd economisch niet meer de moeite waard waren om aan te houden. Maar omdat iedereen tegenwoordig langer doorwerkt, begint dat beeld te kantelen.”
Werkgevers zien het niet zo snel als een langetermijnoplossing
Voorwaarden
Wel verbinden werkgevers een aantal voorwaarden aan het mogen doorwerken na het pensioen. Zo is ruim 65 procent van de werkgevers alleen bereid iemand te behouden voor het bedrijf als hij of zij over unieke kennis en ervaring beschikt. Daarnaast moeten er heldere afspraken zijn over de duur van het nieuwe contract (81 procent). ,,Werkgevers zien het niet zo snel als een langetermijnoplossing”, weet Oude Mulders. ,,Een werknemer kan zomaar besluiten: ik ben het zat. Ook werkgevers die moeite hebben met het vinden van geschikt personeel, zien dit niet direct als oplossing. Ze stoppen dan liever moeite in het normale rekruteren, zodat ze voor langere tijd voorzien zijn.”
Een relatief klein deel van de ondervraagde werknemers, 22 procent, ziet mogelijkheden om iemand uit sociaal oogpunt in dienst te houden. Werknemers die na hun pensioen door willen werken, doen dat vaak ook om sociale contacten te houden en bezig te blijven. Oude Mulders: ,,Vroeger was men eerder geneigd akkoord te gaan, omdat er toch maar weinig mensen waren die doorwerkten. Nu meer mensen na hun AOW-leeftijd aan de slag blijven, wordt er zakelijker over gedacht en moeten ze wel wat toevoegen.”
Overigens is het nog maar afwachten of er in de toekomst nog meer AOW’ers door blijven werken. ,,Door de krapte op de arbeidsmarkt was het logisch dat werkgevers meer open zouden staan voor contractverlengingen van AOW’ers. Maar het lijkt erop dat er door deze coronacrisis voorlopig geen tekorten meer zullen zijn.”
Gerrit (78) vindt de hele dag thuis zitten helemaal niets en werkt nog steeds, vertelt hij in onderstaande video.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
WhatsApp stelt aanpassing gebruikersvoorwaarden uit na ophef
WhatsApp gaat de geplande aanpassing van zijn gebruikersvoorwaarden uitstellen, na ophef omdat dan meer gebruikersinformatie door de chatapp zou worden gedeeld met moederbedrijf Facebook. Volgens WhatsApp is er veel verwarring bij gebruikers over die veranderingen en is meer tijd nodig om uitleg te geven over datagebruik. -
Salaris Marcel (48): ‘Pensioen? Ik wil doorwerken tot ik er letterlijk bij neerval’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Marcel (48) werkt als recruiter. Dit doet hij nu twintig jaar voor verschillende bedrijven, in loondienst of als zzp’er. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op?
-
VIDEO Tienduizenden restaurants in Italië open ondanks verbod, politie deelt boetes uit
Enkele tienduizenden restauranthouders in heel Italië zijn ondanks de coronamaatregelen de hele avond opengebleven. Onder het motto IoApro1501 (Ik open 15 01) protesteren de horecaondernemers tegen de gedwongen sluiting van hun bedrijf, in heel Italië mag de horeca maximaal tot 18.00 uur ’s avonds open zijn. De politie heeft in verschillende steden boetes uitgedeeld. -
PREMIUM
Dienstverbanden van 50 jaar straks geen uitzondering meer, hoe houden werknemers het vol?
Hoe populair jobhoppen tegenwoordig ook is, een trouwe groep Nederlandse werknemers heeft nog steeds ‘een baan voor het leven.’ Met de verhoging van de pensioenleeftijd zullen dienstverbanden in de toekomst alleen maar langer worden, tot wel 50 jaar of meer. Maar hoe houd je personeel zo lang scherp aan het werk? -
CDA verwerpt vuurwerkverbod, Hoekstra lijsttrekker
Het CDA blijft tegen een algeheel vuurwerkverbod. De leden stemden vanochtend tegen een voorstel om de verkoop van consumentenverkoop te verbieden. Tegelijkertijd werd Wopke Hoekstra door de leden bekrachtigd als nieuwe lijsttrekker.