Volledig scherm
PREMIUM
Nog dit jaar wordt het aantal van een miljoen vacatures bereikt. Dat hebben we sinds 2008 niet meer gezien. © Mark Reijntjens

Bang om werkloos te worden? Nergens
voor nodig!

Robots eng? Voel je je oud op je werk? Vrees niet: als je al ontslagen wordt, heb je zo weer nieuw werk. Vijf redenen waarom we niet zo bang hoeven te zijn om werkloos te worden.

1. Het gaat goed met de economie

Quote

Er stoppen meer mensen dan er jongeren beschik­baar zijn.

Hoogleraar Andries de Grip

Overal in Nederland groeit het aantal banen. Het UWV verwacht dat dit jaar het aantal banen waarvoor een tijdelijk of vast contract wordt gesloten, met 183.000 groeit, en in 2018 komen er nog eens 150.000 bij. ,,Als we vooruitkijken”, zegt Rob Witjes, arbeidsmarktdeskundige bij het UWV, ,,ziet de komende periode er erg zonnig uit.” Sterker nog, de verwachting is dat nog dit jaar het aantal van een miljoen vacatures bereikt gaat worden. ,,Dat hebben we sinds 2008 niet meer gezien”, zegt Witjes. In een aantal sectoren betekent een groeiende economie direct meer banen: de horeca, groothandel en ook in de detailhandel staat men te springen om nieuwe krachten. ,,Jarenlang bleef de consumptie achter” zegt Witjes. ,,Maar nu lijkt het personeel in deze sector niet aan te slepen.”

Daarmee daalt ook het aantal werklozen. In september waren dat volgens cijfers van het CBS 422.000 mensen, 4,7 procent van de beroepsbevolking ten opzichte van 4,9 procent drie maanden eerder. Het aantal mensen dat betaald werk doet, stijgt bovendien zelfs sneller dan het aantal werklozen afneemt. Dat komt dan weer doordat er mensen aan het werk gaan die voorheen niet tot de beroepsbevolking behoorden.

  1. Vijf veelgehoorde leugens bij sollicitatiegesprekken (die je maar beter kan vermijden)

    Vijf veelgehoor­de leugens bij sollicita­tie­ge­sprek­ken (die je maar beter kan vermijden)

    Zeg eens eerlijk, is alles wat op jouw cv staat de waarheid en niets dan de waarheid? De kans is klein. Het is bijvoorbeeld maar al te aanlokkelijk om te schrijven dat je Frans ‘zeer goed’ is, terwijl je de taal in geen tien jaar meer hebt gesproken. Maar hoe ver kan je gaan met leugentjes om bestwil, als je droombaan ervan afhangt? Het Laatste Nieuws verzamelde vijf veelgehoorde leugens bij sollicitatiegesprekken: