Volledig scherm
© Shutterstock

Belgische vakbond wil 32-urige werkweek invoeren. Volgt Nederland?

De Belgische vakbond ABVV wil een werkweek 32 uur in plaats van 38 uur. Zo willen ze de combinatie van werk en gezin makkelijker maken en iedereen aan het werk houden. 

De vakbond gaat het voorstel dit najaar op tafel leggen bij een sectoroverstijgend overleg van werkgevers- en werknemersorganisaties, schrijft Het Laatste Nieuws. Tijdens het congres van de vakbond werd vorige week een resolutie over een collectieve arbeidsduurvermindering richting een 32-urige werkweek goedgekeurd. 

Quote

We zijn benieuwd hoe onze leden over een 32-urige werkweek denken

Woordvoerder FNV

Concreet hoopt de vakbond dat er in de toekomst minder lang gewerkt hoeft te worden. Dat kan door bijvoorbeeld bepaalde groepen een kortere werkweek te geven of te starten met een 35-urige werkweek. De voorkeur van de socialistische vakbond gaat uiteindelijk uit naar een werkweek van vier dagen. ,,Een vierdaagse werkweek heeft als voordeel dat die het meest voelbaar is voor de werknemer, en de werkgever verplicht tot het aannemen van nieuwe mensen. Ook woon-werkverkeer kan zo worden ingeperkt", aldus Jean-Marie De Baene, hoofd van de ABVV-studiedienst. 

Nederland 

In Nederland wordt wisselend gereageerd. De CNV laat weten dat ze van mening is dat werknemers die tijdelijk minder uren willen werken vanwege de balans tussen werk en privé daar op dit moment voldoende mogelijkheden voor hebben. De FNV kijkt juist met belangstelling naar de discussie bij onze Zuiderburen. ,,We zien dat het van belang is om werk en privé beter te combineren en we zijn benieuwd hoe onze leden over een 32-urige werkweek denken", aldus een woordvoerder. ,,De inzet is om het mogelijk te maken en in sommige sectoren ligt dit onderwerp op tafel."

In 2015 pleitte Martijn van Dam, van toenmalige regeringspartij PvdA, al voor een vierdaagse werkweek van 36 uur (vier keer negen uur). ,,Bijna niemand wil alleen maar werken en verder nergens tijd voor hebben. Die ratrace waar je maar niet uitkomt. Daarom moet vier dagen werken normaal worden, zodat je een dag overhoudt voor andere belangrijke zaken", zei hij destijds. Werkgevers en werknemers zouden afspraken moeten maken voor een fatsoenlijk loon voor een kortere werkweek. 

Kijken naar het totaalplaatje

Het inleveren van loon is niet aan de orde bij het voorstel van de Belgische vakbond. Toekomstige loonsverhogingen kunnen eventueel wel worden aangewend om de collectieve arbeidsduurvermindering mee te financieren, maar ook de werkgever zal mee moeten betalen, volgens het plan van de ABVV. 

De vakbond beseft dat ze niet overal applaus te zullen krijgen voor het voorstel, bijvoorbeeld van de werkgevers. ,,We gaan inderdaad tegen de stroom in door collectief minder te werken. Maar op bedrijfsniveau levert een arbeidsduurvermindering ook heel wat voordelen op. Er is minder ziekteverzuim, een hogere productiviteit. We moeten kijken naar het totale plaatje", vertelt De Baene. ABVV zegt ook niet alleen te staan. ,,Er bestaat een maatschappelijke beweging die een werkbare en een genderneutrale loopbaan ondersteunt."

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief