Volledig scherm
© Dreamstime

'Betaald' de Olympische Spelen volgen op het werk

PollDe kans is groot dat de Nederlandse sporters hun medailles behalen onder onze werktijd. Op sociale media juichen sportliefhebbers dat ze het evenement nu 'betaald' kunnen volgen. Mag jij kijken van de baas?

Ziek melden omdat we thuis op de bank willen kijken hoe de Nederlandse vrouwen het straks (13.30 uur) doen op de 1.500 meter schaatsen? Dan doen we nauwelijks, zegt Linda van den Bergh, woordvoerder bij ArboNed. ,,We hebben in het verleden onderzoek gedaan bij sportevenement en het bleek dat de sportevenementen geen invloed hebben op het verzuim. Werkgevers en werknemers kunnen dat blijkbaar keurig onderling regelen”, is de ervaring van de arbodienst.

Als we de olympiërs willen volgen, lossen we dat dus meestal intern op. Op het werk zijn er grofweg twee opties om te kijken: de baas verzorgt een groot scherm en je kijkt samen met je collega’s of – als er weinig medestanders zijn – kun je zelf op je computer een livestream aanzetten. 

Netwerk traag

In Enschede zorgde dat laatste in 2014 tijdens de Spelen in Sotsji nog voor problemen, schreef RTV Oost. De gemeente blokkeerde de website nadat het netwerk merkbaar trager werd en ook de dienstverlening spaak liep. Dus wellicht is een groot scherm dit jaar daar een beter idee?

Als baas is het hoe dan ook verstandig om afspraken te maken met werknemers en duidelijke regels op te stellen over het ‘flexibel werken’ rondom de Olympische Spelen. Wil je kijken? Prima. Maar wel als je werk er niet onder lijdt en het rustig genoeg is om even ontspannen de verrichtingen op het ijs of in de sneeuw te volgen.

Toch levert het een werkgever ook wat op om zijn personeel samen achter een scherm te zetten. Samen met je collega’s sport kijken is goed voor de sfeer en saamhorigheid op het werk. Dat zegt woordvoerder Wim Van der Linden van arbeidsbemiddelaar Robert Half Nederland. ,,Samen naar spannende sportwedstrijden kijken zorgt ervoor dat de teamspirit op het scherm overgenomen wordt door het team op de werkvloer. Het delen van de euforie bij winst of de teleurstelling bij verlies kan het begrip voor elkaar vergroten en de ontspannen sfeer kan eventuele onderlinge spanningen verzachten." 

Helaas zijn er ook mensen voor wie het er echt niet in zit om te zien hoe Sven Kramer goud wint:

Kijk jij? Vul hier de poll in:

poll

Mag jij onder werktijd naar de Olympische Spelen kijken?

  • Ja, de baas kijkt zelf ook mee (45%)
  • Nee (30%)
  • Nee, maar ik kijk stiekem (26%)
2995 stemmen

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!