Bij de KLM Catering Services mogen de werknemers helemaal niets van de maaltijden nuttigen.
Volledig scherm
Bij de KLM Catering Services mogen de werknemers helemaal niets van de maaltijden nuttigen. © Dijkstra bv

Cateraar KLM had vrouw die hapje van eten nam niet mogen ontslaan

KLM Catering Services (KCS) stuurde vorig jaar een werkneemster de laan uit nadat ze een hapje van een maaltijd had genomen, maar dat had de cateraar van KLM nooit mogen doen. Dat blijkt uit het vonnis van de Haarlemse kantonrechter dat gisteren openbaar is gemaakt. 

De cateraar verzorgt maaltijden voor luchtvaartmaatschappijen. Wanneer hun werknemers iets van die maaltijden nuttigen bestempelt KCS dit als diefstal, wat een reden kan zijn voor een ontslag. Dat strikte beleid zorgde ervoor dat een 55-jarige vrouw vorig jaar haar biezen moest pakken toen een leidinggevende zag dat ze een hap nam van een maaltijd. 

De vrouw, die bijna 25 jaar werkzaam was bij KCS, verdedigde zichzelf door te stellen dat ze het eten moest proeven om te controleren of het vlees of vis was. Er stonden geen namen bij de gerechten en een collega had gevraagd om welk gerecht het ging. 

Voor KCS was deze uitleg niet afdoende, waarna de vrouw werd ontslagen. In de ontslagbrief gaf de cateraar aan dat de vrouw beter had moeten weten: ‘Voor een ervaren kok als u moet één blik op het product voldoende geweest zijn om te kunnen zien wat vis en wat vlees is.’

Werknemer krijgt gelijk

De vrouw was het niet met haar ontslag eens en stapte naar de rechter. Die gaf haar gelijk en stelde dat het hapje van de vrouw nooit een reden had mogen zijn om haar te ontslaan. Die beslissing kwam tot stand met het oog op het lange dienstverband van de vrouw en de focus van KCS op de juistheid en kwaliteit van de maaltijden die ze leveren. 

De cateraar heeft de vrouw weer aan moeten nemen en was bovendien verplicht haar salaris van de vier maanden dat ze zonder werk zat alsnog te betalen, waar nog rente en een boete bovenop kwam. Het bedrijf is in totaal ruim 20.000 euro kwijt aan de kwestie.