Volledig scherm
vrouwelijke leidinggevende © Shutterstock

CEO worden zonder diploma? Makkie, denkt helft van de jongeren

Wie droomt van een topbaan, heeft straks geen universitair diploma meer nodig. Dat denkt meer dan de helft van de studenten, blijkt uit internationaal onderzoek. Zeven op de tien denkt dat sociale vaardigheden doorslaggevender zijn een diploma of tijdens de loopbaan opgedane ervaring. Experts zetten hun vraagtekens bij die opvatting.

Een universitair diploma helpt je wel aan een baan, maar om echt door te stoten naar de top van een bedrijf is méér nodig. Daar is de jeugd het roerend over eens, zo blijkt uit een internationale enquête onder 5000 jongeren tussen 18 en 25 jaar door HR-dienstverlener The Adecco Group, meldt Het Laatste Nieuws. Alle respondenten hebben de ambitie om later een leidinggevende positie te bekleden. Liefst 94 procent van hen gelooft niet dat een universitaire opleiding de beste weg is naar zo’n topbaan. Tegen 2050 is een opleiding in het hoger onderwijs zelfs geen vereiste meer om CEO te worden, meent iets meer dan de helft (51 procent).

Wat dan wel nodig is? Volgens zeven op de tien zijn sociale en emotionele vaardigheden doorslaggevend. Een groep mensen succesvol kunnen leiden en motiveren is voor een CEO belangrijker dan pakweg economische kennis, zo menen de ondervraagden. Een bedrijfsleider moet verder ook beschikken over goede communicatieve vaardigheden en een stevige portie creativiteit, eerder dan een diploma.

Elkaar evalueren

,,Helemaal mee eens", zegt student Aerospace Engineering Kasper De Smaele (21) uit het Belgische Wetteren. Hij studeert in Nederland. ,,Een universitair diploma is niet goed genoeg om je voor te bereiden op het werk. Je moet natuurlijk de hard skills hebben – bijvoorbeeld goed kunnen rekenen – maar je moet ook over de soft skills beschikken om te kunnen omgaan met anderen, een team te leiden of complexe problemen op te lossen. Samenwerken met mensen met verschillende achtergronden, ideeën of culturen leer je niet op de universiteit.”

Quote

Samenwer­ken met mensen met verschil­len­de achtergron­den, ideeën of culturen leer je niet op de universi­teit

Kasper De Smaele, student Aerospace Engineering

,,Een vak als 'presenteren voor een publiek' is al een goed begin", vervolgt De Smaele. ,,Daar staan de opleidingen toch al een stuk verder. Zo word ik na projecten ook geëvalueerd door medestudenten. Dan zeggen die bijvoorbeeld: 'Kasper heeft goede ideeën, maar hij kan ze moeilijk overbrengen op anderen.' Daar leer je veel van."

Vrijwilligerswerk

Moeten jongeren dan na de middelbare school maar meteen het bedrijfsleven in en het vak leren op de werkvloer? Nee, want kennisvergaring blijft onmisbaar. Voor een baan als burgerlijk ingenieur of IT'er heb je gewoon een diploma nodig. ,,Er is een groot verschil tussen droom en daad", zegt arbeidseconoom Stijn Baert (Universiteit van Gent). ,,Er wordt al jaren gezegd dat werkgevers kijken naar soft skills, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat diploma en ervaring de meest beslissende factoren zijn. Ik daag degenen uit die denken dat het hen zonder diploma zal lukken een topbaan te pakken te krijgen. Werkgevers zijn nog steeds gebiologeerd door het opleidingsniveau." 

Dat betekent vanzelfsprekend niet dat soft skills en sociale vaardigheden werkgevers helemaal niet interesseren, aldus nog Baert. ,,Een diploma is cruciaal, maar nog geen garantie voor succes. Je krijgt er een voet mee tussen de deur. Om de deur open te breken, heb je echter nog iets meer nodig. Werkgevers willen geen mensen die geur- en kleurloos zijn. Idealiter combineer je een diploma met iets wat je eruit doet springen. Vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld, scoort altijd goed."

Quote

Werkgevers willen geen mensen die geur- en kleurloos zijn. Idealiter combineer je een diploma met iets wat je eruit doet springen

Stijn Baert, arbeidseconoom

Supersnel promotie maken op je werk? Dit zijn de tips van coach Charlotte van 't Wout:

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief