Volledig scherm
© Shutterstock

Collega's en vrijheid vinden we belangrijker dan geld en borrels

We geven de voorkeur aan leuke collega's boven een leaseauto, en we hebben veel liever onbeperkt vrije dagen dan een bonus van 2000 euro. Dat blijkt uit een poll op deze website, die ingevuld werd door meer dan 32.000 mensen. 

Een grote meerderheid van de (75 procent) respondenten heeft liever onbeperkt vrije dagen dan een bonus van 2000 euro. Ook hebben mensen veel liever leuke collega’s (76 procent) dan een leaseauto. En die vervelende collega? Die mag er als het aan de meerderheid ligt (ook 76 procent) per direct uit. Liever die stoorzender eruit, dan een betere koffiemachine erin (24 procent). 

,,Het is niet zo dat iemand meteen ongelukkig op zijn werk wordt wanneer er een ongezellige collega rondloopt, maar mensen hebben er wel last van hebben als anderen structureel de sfeer verpesten", zegt werkgeluk-deskundige Maartje Wolff. ,,Collega’s zijn namelijk heel erg belangrijk voor ons werkgeluk. Als die echt structureel dwars liggen, kan ik me voorstellen dat je er knettergek van wordt."

Quote

Mensen worden gelukkig van fijne collega’s en complimen­ten van de baas

Maartje Wolff

Wolff ziet overeenkomsten in de uitslag van de poll met eerdere onderzoeken naar werkgeluk. ,,Mensen worden gelukkig van fijne collega’s en complimenten van de baas.” Bij de stelling 'vaker een oprecht compliment van de baas, of een extra vrije dag per jaar', gaf 63 procent aan de complimenten meer te waarderen. In totaal konden lezers hun mening geven over tien dilemma's. Meer dan 32.000 mensen lieten hun voorkeur achter. 

Kantoortuinen worden – zoals wel vaker uit onderzoek blijkt – niet erg gewaardeerd door de respondenten van deze poll. 67 Procent zou graag zien dat de kantoortuin verdwijnt. Aan de andere optie, elke week een vrijdagmiddagborrel, wordt maar door 33 procent de voorkeur gegeven. Ook wordt een langere reistijd door file door veruit de meeste lezers verfoeid: 93 procent slaat dagelijks een gratis lunch af als ze een uur filerijden kunnen overslaan. Wolff: ,,Ik adviseer werkgevers daar iets aan te doen. Ga het gesprek aan en ga kijken of je kunt doen aan werktijden. Dit laat zien dat mensen hier gefrustreerd over zijn en dat kan je werk beïnvloeden.”

Vrijheid

Uit de poll komt ook naar voren dat mensen graag vrijheid willen hebben in hun werk, dat is zo belangrijk dat elke dag een uur eerder naar huis (27 procent) de meeste mensen gestolen kan worden. ,,Dat zie je ook terug in eerder onderzoek”, zegt Wolff. ,,Nederlanders hebben meer gelukkige werkdagen op het moment dat ze meer vrijheid ervaren.”

Ook een pensionado heeft zeeën vrijheid in het verschiet. Is dat de reden waarom een meerderheid (56 procent) nu liever nog drie jaar hard doorwerkt en dat belangrijker vindt dan de mogelijkheid om thuis te werken? Wolff: ,,Ik denk dat mensen vooral dénken dat ze eerder met pensioen willen, maar dat ze nog niet echt een goed beeld hebben van de toekomst. Als je werk onderdeel is van je totale leven waarin je de ruimte neemt om dingen te doen waarvan je geluk wordt, dan vraag ik me af of die drie jaar eerder met pensioen iets uitmaakt”, zegt Wolff. ,,Bij fysiek werk is dat natuurlijk anders."

Tot slot koos een ruime meerderheid (81 procent) voor het sportschoolabonnement ten opzichte van een broodje kroket. Wolff moet lachen: ,,Liever een sportschoolabonnement dat je nauwelijks gebruikt dan elke dag een broodje kroket? Dat is volgens mij een sociaal wenselijk antwoord. Dat geloof ik niet.” En voegt ze daar aan toe: ,,Uiteindelijk dragen ze allebei niet direct bij aan het werkgeluk. Dit gaat over werktevredenheid."

Bekijk ook: 4 tips om blijer te worden op je werk

Meer lezen over werkgeluk? Dat kan hier

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief