Crisisoverleg KLM met bonden, miljardensteun op losse schroeven
videoKLM houdt crisisberaad met de vakbonden over het inleveren van salaris, nu minister Wopke Hoekstra het voorgestelde loonoffer onvoldoende vindt. Daardoor staat de miljardensteun voor de luchtvaartmaatschappij op losse schroeven. En dat terwijl vanochtend duidelijk werd dat moedermaatschappij Air France-KLM afgelopen kwartaal 1,7 miljard verlies heeft geboekt en wellicht nog dieper moet snijden in het personeelsbestand.
Delen per e-mail
Minister Wopke Hoekstra houdt vast aan de besparingsopdracht die hij aan de KLM-directie heeft meegegeven als voorwaarde voor miljardensteun om de coronacrisis door te komen. Daar kan ‘geen onsje vanaf’, zegt de bewindsman. Het kabinet stelde KLM afgelopen zomer miljarden aan noodleningen en garantstellingen in het vooruitzicht. Maar dan moet de luchtvaartmaatschappij wel de kosten structureel verlagen, onder meer via een loonoffer van het personeel. Eind deze maand moet daarvoor een door de minister goedgekeurd voorstel op tafel liggen.
KLM diende onlangs een besparingsplan in, na overleg met de vakbonden. Maar volgens ingewijden mist Hoekstra daarin een blijvende kostenverlaging die het bedrijf ook op de langere termijn weerbaarder maakt. De minister wil nu nog geen finaal oordeel geven, maar zegt wel dat de race nog niet gelopen is. ,,De maand is nog niet om, ik hoop dat het lukt.”
Opgehoest
Hoekstra noemt de voorwaarden die het kabinet gesteld heeft ‘een redelijk en afgewogen pakket’. Er wordt rekening gehouden met de belangen van de werknemers en het toekomstperspectief van KLM. ,,Maar de steun wordt wel opgehoest van belastinggeld dat Nederlanders met hard werken verdienen.”
KLM houdt daarom vanmiddag crisisberaad met de vakbonden over aanpassingen van de arbeidsvoorwaarden, om zich zo toch te verzekeren van noodsteun van de Nederlandse overheid. Bij KLM voelen ze zich op het laatste moment voor het blok gezet, zeggen ingewijden, omdat Hoekstra al langer wist dat de looptijd van de overeenkomst korter was dan de looptijd van het steunpakket. KLM heeft nog anderhalve dag om een akkoord te bereiken. Een woordvoerder van de maatschappij kon nog geen indicatie geven van de duur van de gesprekken. ,,Misschien zijn we er zo uit, mogelijk duurt het een tijd en wordt morgen verder vergaderd.”
Miljardenverlies
Vanochtend liet Air France-KLM weten dat het belangrijke derde kwartaal van het jaar afgesloten is met een verlies van 1,7 miljard euro. De onderneming kampte net als branchegenoten met de gevolgen van de coronacrisis in de zomermaanden. De pandemie drukt op de reislust wereldwijd, ook door opgelegde restricties, en de luchtvaart is als gevolg daarvan een van de zwaarst getroffen sectoren.
Air France-KLM heeft naar eigen zeggen al verscheidene maatregelen genomen om de kosten omlaag te krijgen. Daarvoor werden akkoorden bereikt met verschillende vakbonden. De luchtvaartmaatschappij heeft voor de aanpassingen in het derde kwartaal alleen al 565 miljoen euro opzij gezet. In de eerste negen maanden van het jaar liep het nettoverlies op tot dik 6 miljard euro.
Eind dit jaar heeft KLM afscheid genomen van 5000 werknemers, wat neerkomt op een reductie van 15 procent van de ruim 30.000 KLM’ers. Maar dat is mogelijk dus niet genoeg. KLM zegt dat rekening gehouden moet worden met verdere ‘neerwaartse aanpassingen in de organisatie’. Aantallen werden niet genoemd. ,,Deze cijfers maken wederom duidelijk hoe slecht het nog steeds gaat in de luchtvaart”, aldus KLM-baas Pieter Elbers.
Dat ziet ook minister Hoekstra, die de cijfers ‘ronduit rampzalig’ noemt. ,,Dat laat zien in wat voor situatie de luchtvaart, en ook KLM, zich bevindt.”
Vakantiegangers
De maanden juli, augustus en september worden doorgaans benut door veel vakantiegangers. Maar dat was dit jaar wel anders. Alleen al het Air France-KLM-onderdeel Transavia, dat normaal gesproken veel vakantievluchten uitvoert, zag het aantal passagiers in de meetperiode met ruim 63 procent dalen tot 2 miljoen reizigers.
Toch werden vluchten van de prijsvechter naar vakantieoorden als Spanje, Griekenland, Portugal en Italië nog met enige regelmaat uitgevoerd. Daarbij was volgens het luchtvaartconcern sprake van geruststellende passagiersaantallen op vluchten en goede marges, maar ook van reisbeperkingen. Transavia hield met een operationeel verlies van 13 miljoen euro de schade enigszins beperkt. Bij KLM was sprake van een operationeel tekort van 234 miljoen euro. Bij zusterbedrijf Air France was dit resultaat min 807 miljoen euro. De omzet van Air France-KLM zakte bij elkaar met ruim twee derde op jaarbasis tot 2,5 miljard euro. Het aantal passagiers daalde met 71 procent tot 6,8 miljoen reizigers.
Sinds het begin van de crisis heeft Air France-KLM al 1,8 miljard euro aan terugbetalingen moeten doen. Dat is inclusief 300 miljoen euro aan vouchers die zijn uitgegeven.
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
KLM bereikt op nippertje ook met piloten akkoord over reorganisatie
KLM heeft nu ook met zijn piloten overeenstemming bereikt over de reorganisatieplannen bij de luchtvaartmaatschappij. Zo is het bedrijf er nu met alle vakbonden op hoofdlijnen uit. Het plan waarin de arbeidsvoorwaarden worden versoberd, is vanavond direct naar het ministerie van Financiën gestuurd. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
VIDEO Tienduizenden restaurants in Italië open ondanks verbod, politie deelt boetes uit
Enkele tienduizenden restauranthouders in heel Italië zijn ondanks de coronamaatregelen de hele avond opengebleven. Onder het motto IoApro1501 (Ik open 15 01) protesteren de horecaondernemers tegen de gedwongen sluiting van hun bedrijf, in heel Italië mag de horeca maximaal tot 18.00 uur ’s avonds open zijn. De politie heeft in verschillende steden boetes uitgedeeld.
-
Omroep Zwart veroordeelt gedrag Akwasi bij Radio 1: ‘Niet in lijn met onze missie’
-
Zwangere dochter Steve Irwin maakt bijzondere foto van ouders na
-
PREMIUM
Reisbranche zet zich schrap voor ‘de grootste ramp ooit’
De dag van de waarheid nadert voor de reiswereld. Tienduizenden banen hingen al aan een zijden draadje. Nu de tweede coronagolf onvermijdelijk lijkt, kunnen harde personeelsingrepen niet uitblijven. TUI alleen al verwacht 8000 van de 71.000 banen te moeten schrappen. Hoeveel banen in Nederland op de tocht staan is onduidelijk. Ook ondernemingen als Corendon en Booking.com verwachten meer mensen te moeten ontslaan.