Volledig scherm
© Shutterstock

De helft van ons maakt slechte indruk op de eerste werkdag

De eerste dag op je nieuwe werk is zenuwslopend, dus het kan wel eens gebeuren dat je een foutje maakt. Te laat komen, een naam vergeten of per ongeluk je auto parkeren op de plaats van de baas. Maar deze kleine blunders zorgen er wel voor dat je een slechte eerste indruk maakt.

Maar liefst een op de twee werknemers laat geen goede indruk na op z’n eerste werkdag. Dat blijkt uit een onderzoek bij 3.000 mensen van het Britse bedrijf 4imprint. Dat schrijft de Britse krant The Independent. Toch heeft de overgrote meerderheid (95 procent) het gevoel dat het ontzettend belangrijk is om je beste beentje voor te zetten.

82 procent denkt dat de outfit een grote rol speelt, en dat is zeker het geval. Want uit de enquête blijkt dat nagenoeg alle werknemers zich ergeren aan nieuwe collega’s die over- of underdressed zijn. Andere frustraties? Te laat arriveren door files, per ongeluk een mail naar iedereen van het bedrijf sturen of iemand z’n naam vergeten zijn foutjes die niet zo snel door de vingers worden gezien. Een op de drie is ook zo zenuwachtig dat ze er iets dom uitflappen, wat gegarandeerd zorgt voor gefronste wenkbrauwen bij de collega’s. Ook té vriendelijk of te voorzichtig zijn wordt niet geapprecieerd.

Intelligente vragen

Hoe kan je er dan wel voor zorgen dat de eerste dag van je nieuwe carrièrepad goed verloopt? Netjes op tijd komen en proberen om intelligente vragen te stellen, verricht wonderen.

,,Aan een nieuwe baan beginnen kan ontzettend intimiderend zijn”, reageert een woordvoerder van 4imprint. ,,Je kent je nieuwe collega’s nog niet, je weet niet 100 procent zeker hoe je op je werkplaats komt en je twijfelt over je outfit, waardoor het een stress dagje wordt.” Dé tip van de onderzoekers? Zoek op voorhand een outfit die comfortabel aanvoelt. Zo voel je je goed in je vel én heb je meer kans om een verpletterende indruk achter te laten.

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief