Budgetcoach Merijn Nuijten (links) tijdens het gratis belastingspreekuur voor werknemers van Traas.
Volledig scherm
PREMIUM
Budgetcoach Merijn Nuijten (links) tijdens het gratis belastingspreekuur voor werknemers van Traas. © Johan van der Heijden

Deze baas helpt zijn werknemers van hun schulden af te komen

Hoe slecht hij ervoor stond, hoorde Jos* pas toen zijn vrouw bij hem weg ging. ‘De advocaat vertelde dat er rond de 20.000 euro schuld was. Echt, ik had geen idéé.’ Hij zag maar één mogelijkheid: werken, werken en nog eens werken. Tot zijn werkgever hem de helpende hand toestak.

Laat je werknemer niet modderen met schulden, maar bied en steun en advies: daar heb je als werkgever zelf ook baat bij.  Bij Traas Ongediertebestrijding in het Zeeuwse ’s-Gravenpolder helpen ze hun werknemers daarom met hun schulden. Onlangs hielden ze een voorlichtingsbijeenkomst voor andere werkgevers.

Zo’n 40 procent van de mensen met schulden heeft een baan. Twee op de drie werkgevers hebben werknemers met geldzorgen. ,,Ik schat het aantal werknemers dat zorgen of vragen heeft bij ons op 20 procent”, zegt Eline Christiaanse van (haven)logistiek detacheringsbureau C-Port in Vlissingen-Oost en Rotterdam. Reden genoeg om eens te gaan luisteren hoe Traas dat aanpakt.

Directeur Peter Traas vertelt het graag: ,,Ik heb zo’n tachtig man in dienst. Een paar jaar geleden had ik regelmatig iemand aan de deur staan die loonbeslag kwam leggen. Iedereen roept altijd dat geld niet belangrijk is, maar ik weet: als mijn werknemers met pijn in de buik werken omdat ze hun rekeningen niet kunnen betalen, of ’s nachts wakker liggen van de zorgen, heb ik er als werkgever ook last van.”