Volledig scherm
© Shutterstock

Deze hippe sciencefiction-banen krijgen we er in de toekomst bij

Help! Een groot deel van de banen zoals we ze kennen, zullen op den duur verdwijnen dankzij artificiële intelligentie en automatisering. Daar kún je op anticiperen door een carrièreswitch te maken. Wat dacht je van nano bot engineer bijvoorbeeld, of gesprekspartner voor ouderen? 

Robots pakken je baan niet (altijd) af, maar de aard van banen en werk verandert wel. Bijna de helft van alle beroepen in rijke industrielanden krijgt te maken met fundamentele veranderingen als gevolg van automatisering, blijkt uit onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). 

Gelukkig zijn er ook nog  menselijke vaardigheden die door technologie moeilijk te vervangen zijn. IT-bedrijf Cognizant maakte een lijst van 21 futuristische banen die we er in de toekomst juist bij krijgen. Zo weet jij wat je in elk geval kan doen om aan de slag te blijven. Zit er iets bij voor jou? 

Nano bot engineer

Stel je voor dat jij de maker bent van hele kleine robotjes die bijvoorbeeld kankercellen aanvallen. Volgens veel experts gaan nanobots - duizend keer kleiner dan een menselijk haar - in de toekomst de medische wereld op zijn kop zetten. Heb je er ooit over gedroomd je eigen robot te ontwerpen en te bouwen? Hier ligt je kans! De verwachting is dat deze mini-robots in de toekomst worden ingezet om de strijd aan te gaan met kanker en andere ziekten.  

Directeur ethisch inkopen

Als directeur ethisch inkopen zorg je dat de toewijzing van het bedrijfsinkomen overeenkomt met de vereisten van stakeholders (klanten en werknemers), gecodificeerd door de commissie ethisch handelen. De functie omvat drie grote categorieën (indirecte) ethische uitgaven: energie, afval en sponsoring van de gemeenschap. Een directeur ethisch inkopen zorgt dat inkopen contractueel in overeenstemming zijn met de wensen op ethisch gebied. Als directeur controleer je dus de ethische integriteit van elk contract én hou je een crypto-register bij met contracten. 

Walker & Talker

Veel ouderen zijn eenzaam. In de nabije toekomst wordt dit probleem getackled door het inzetten van een zogenaamde walker & talker. In deze functie ben je een gesprekspartner voor ouderen. Heb je de behoefte om wezenlijk werk te doen, waarmee je een maatschappelijk probleem helpt op te lossen? Dankzij een app, vergelijkbaar met Uber, kom je makkelijk in contact met eenzame ouderen die behoefte hebben aan gezelschap.

Cyber-stadsanalist

Cyber-stadsanalisten zorgen voor een gestage stroom 'gezonde' gegevens over  steden en zorgen dat alle technische en overdrachtsapparatuur probleemloos functioneert. De persoon die deze functie vervult, voert noodzakelijke reparaties uit wanneer het zogenaamde veerkrachtteam van de stad aangeeft dat geautomatiseerde gegevensstromen ondeugdelijk, gebrekkig of gehackt zijn. 

 Als stadsanalist zorg  je voor de veiligheid van de digitale systemen in de moderne stad. Je maakt deel uit van de kritische frontlinie die zorgt dat een interoperabele gegevensstroom onze stad veilig, beveiligd en operationeel houdt. Klinkt logisch toch?

Directeur genomica

Een directeur genomica ontwikkelt programma's die gericht zijn op organisaties voor gezondheidszorg en ziekenhuizen. Je bent bij voorkeur een gepokte en gemazelde zakenman met een stevige commerciële achtergrond die kan zorgen dat het nieuwe productaanbod voldoet aan veeleisende klanten op het gebied van gezondheid.

Directeur financiële trusts

Zwitserse bankrekeningen zijn in de toekomst verleden tijd. Blockchain-valuta wordt steeds belangrijker. Wanneer ze te maken krijgen met nieuwe valuta moeten organisaties om controles te voorkomen, duidelijker dan ooit tevoren hun financiële integriteit aantonen. Een directeur financiële trust werkt samen met financiële experts en verbetert publieke en private aanwezigheid op financieel gebied. Als directeur financiële trusts geef je advies over het handelen in traditionele en crypto-valuta. De beste kandidaat heeft ervaring met cryptovalutahandel en -speculatie, blockchain en traditionele valutahandel.

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief