Deze vrouwen staan hun mannetje in testosteronberoepen

VIDEOInternationale Vrouwendag draait om gelijkheid tussen de geslachten. Ook op de werkvloer lijkt hierin nog een wereld te winnen. Deze 4 vrouwen houden zich staande in 'mannenberoepen.' ,,Soms zie ik mensen kijken: ‘Rijd je die vrachtwagen helemaal alleen?’''

1. Jessica Bruintjes (25), manager en kraanmachinist bij RKB Kraanverhuur

,,Mijn ouders hebben een kraanverhuurbedrijf. Als klein meisje had ik geen behoefte om de zaak in te gaan, maar op een dag bedacht ik me. Mijn vader zei: ‘We hebben niemand nodig op kantoor’. Ik antwoordde: ‘Ik wil niet op kantoor zitten, ik wil de kraan in’. Mijn vader dacht, laat maar even. Als ze een maandje meeloopt, is ze wel genezen. Dat was niet zo en ik haalde mijn vrachtwagen- en kraanrijbewijs.”

Jessica Bruintjes (25), manager en kraanmachinist bij RKB Kraanverhuur.
Volledig scherm
Jessica Bruintjes (25), manager en kraanmachinist bij RKB Kraanverhuur. © arie kievit
Jessica Bruintjes is hijskraanbestuurder.
Volledig scherm
Jessica Bruintjes is hijskraanbestuurder. © arie kievit

,,Mensen denken dat het zwaar werk is. Het zijn soms lange dagen, maar zwaar is het niet. Af en toe zou het wel leuk zijn als er meer vrouwen in de bouw werken. Mannen zijn heel anders: recht door zee en met een ongezouten mening. Ik kan daar goed mee werken, maar ik moet me wel meer bewijzen. Ik heb mannen meegemaakt die denken dat een vrouw achter een gasfornuis thuishoort. Dan is het geen leuke samenwerking. Dan komen er steekjes onder water waar ik vol op in ga. Ik laat echt niet over me heen lopen."

,,Sinds kort ben ik begonnen met vloggen om vanuit mijn perspectief te laten zien hoe het is als vrouw in de bouw. Ik ben echt een meisje-meisje. Voordat ik de kraan in ga, doe ik gewoon mijn make-up en haar. Door vlogs wil ik laten zien hoe mooi dit beroep is en hoop ik te laten zien dat mensen echt niet raar opkijken als er een vrouw aan komt rijden. De meeste mensen vinden dat namelijk gewoon leuk."

Nieuwsgierig naar Jessica's vlog? Die vind je hier.

2. Corina de Laat (53), Romy Aarts (27) en Margot van Roermund (41), zelfstandige taxichauffeuses in Breda

De Laat: ,,Je moet niet op je mondje zijn gevallen als vrouwelijke taxichauffeur. Je krijgt van alles in je taxi. Het ergste dat ik heb meegemaakt? Een man die z’n broek uittrok in de auto. Dat heb ik één keer gehad in de zestien jaar dat ik dit doe. Ik heb hem zo de taxi uitgegooid. Ja, soms denken ze dat ze alles kunnen maken. Dat is denk ik de reden waarom veel vrouwen afhaken bij dit werk.”

,,Ik ben gewoon mezelf, Ik krijg vaak de reactie dat het heel stoer is dat ik dit werk doe. Vooral omdat ik in het weekend werk, de nachten. Soms vragen mensen: mag ik je in natura betalen? Wat denk je zelf, antwoord ik dan. Anders had ik wel een ander beroep gekozen. Maar, toch doe ik dit werk met veel plezier. Dit soort opmerkingen gaan het ene oor in en het andere oor uit. Het autorijden is leuk en ieder ritje is anders. Het zit in de genen: mijn vader deed dit 27 jaar, mijn dochter Romy is nu ook begonnen.”

Van Roermund vult aan: ,,Ik ben vijf maanden geleden ook begonnen met een vrouwelijke taxidienst. Veel vrouwen vinden het prettig om door een vrouw thuis te worden gebracht. Het bevalt heel goed. In mijn eentje is het al bijna niet meer te doen. We moeten het samen gaan doen. Ik wil dat meiden een keuze kunnen hebben in wat voor taxi ze nemen.”

Corina de Laat (links), dochter Romy Aarts ( rechts), Margot Roermund (midden), taxichauffeurs in Breda.
Volledig scherm
Corina de Laat (links), dochter Romy Aarts ( rechts), Margot Roermund (midden), taxichauffeurs in Breda. © arie kievit
Wilma van der Kooij is vuilnisvrouw.
Volledig scherm
Wilma van der Kooij is vuilnisvrouw. © GUUS SCHOONEWILLE

3. Wilma van der Kooij (47), vuilnisvrouw bij Avalex

,,Mensen vinden het wel apart, als ze een vrouw zien op een vuilniswagen, maar de reacties die ik krijg zijn eigenlijk allemaal leuk. Ik maak even een babbeltje op straat met mensen, die zeggen vaak dat ze het knap vinden of dat ze veel respect hebben voor me. Het is zwaar werk als je achter de vuilniswagen loopt. Die bakken zijn niet licht. Nu werk ik bij de ondergrondse containers. Dat is net een computerspel met een joystick. Soms zie ik mensen kijken: ‘Rijd je die vrachtwagen helemaal alleen?’ Maar dat vind ik alleen maar leuk, het is altijd positief bedoeld."

,,Waarom er weinig vrouwen in de vuilnisbranche werken, weet ik niet. Ik denk dat mensen er misschien tegen op zien, maar dat geldt niet voor mij. Ik werkte ooit in een winkel, maar ik stond de hele dag naar buiten te kijken. Laat mij maar lekker buiten zijn.”

,,Ik heb veel mannelijke collega’s. Als je geaccepteerd wordt, dan is het leuk. Als je de kantjes ervan af loopt, heb je het zwaar. Maar dat geldt voor iedereen, mannen en vrouwen. Iedereen moet zich hier bewijzen. Ik ben zoals ik ben, tut me op en heb nagels. Ik doe gewoon m’n werk, al bijna 28 jaar. Vrouwen mis ik niet zo. Ik vind het leuk als mijn vrouwelijke collega’s er zijn, maar ik weet niet beter dan dat ik werk tussen de mannen.”

Voetbaltrainer Femke van Odijk  coacht het eerste mannenelftal van VV 't Vliegdorp.
Volledig scherm
Voetbaltrainer Femke van Odijk coacht het eerste mannenelftal van VV 't Vliegdorp. © Marike van Pagée

4 .Femke van Odijk (26), voetbaltrainer van eerste mannenelftal VV 't Vliegdorp

,,Toen ik voetbalde, was ik het enige meisje. Ik voelde me thuis tussen de jongens en toen ik naar de dames moest overstappen, was ik niet echt op m’n gemak. Ik ging een sportopleiding doen en training geven en automatisch was dat aan jongens. Die jongens werden groter en ouder en nu train ik al twee jaar een eerste seniorenteam. Mijn droom is de eerste vrouwelijke bondscoach worden van het Nederlands mannenelftal. Daarmee wil ik aangeven dat ik voor het hoogst haalbare ga.”

,,De jongens die ik train, zijn nu niet anders gewend dan dat ze door een vrouw getraind worden. Het wordt normaal en dat dwing je in een bepaalde mate af. Dat lukt alleen als je weerwoord hebt, de baas bent en verstand van voetbal hebt natuurlijk. Toen ik net begon zei een collega-trainer: ‘Je haalt de kerst nog niet’. Ik zei: ‘En wat als ik het wel haal’? Hij nam me mee uit eten. Mensen zijn wel vaker sceptisch. Ik denk dat je vooral ad rem moet zijn en sterk in je schoenen moet staan. Ook als jongens zeggen wat ze vinden, teleurgesteld of boos zijn, moet ik dat kunnen handelen.”

,,Voetbal is een conservatieve wereld. Ik heb bewust voor een mannenwereld gekozen omdat ik me daar thuis voel, maar ik zeg altijd tegen vrouwen: laat je nooit weerhouden van het feit dat je een droom hebt. In de sport en in het bedrijfsleven: ga altijd voor je doel. Ik moet soms ook via een omweg of over hobbels, maar ik weet dat ik het kan. Laat je niet weg zetten omdat mensen denken dat je ergens niet thuishoort.” 

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief