Volledig scherm
Rene Wiertz: ,,Italië is hiërarchischer dan Nederland, door samen te fietsen word ik beter benaderbaar.” © 3T

Directeur fietsbedrijf: ‘Geen vrijdagmiddagborrel, we gaan samen fietsen’

Tip van de BaasWie beter dan de baas weet hoe het werkt op de werkvloer. Hoe je opvalt, wanneer je om meer loon vraagt en wat helpt om verder te komen. Zij geven hún beste tips. Vandaag: Rene Wiertz, CEO van fietsbedrijf 3T.

,,Als je mij op een sollicitatie vertelt dat je affiniteit met fietsen hebt omdat je dagelijks op je stadsfiets naar je werk gaat, dan heb je het niet begrepen. De mensen die bij 3T werken zijn allemaal zelf gek van race- en gravelfietsen en rijden duizenden kilometers per jaar. Die snappen dat ze een fietsreparatie bij een klant niet tot maandag kunnen laten liggen als het ook op vrijdag kan. Je moet zelf fietsen om te weten hoe belangrijk het voor klanten is om in het weekend op de racefiets te kunnen stappen.

Je kunt werk heel technisch uitvoeren. Toen ik bij Philips werkte zag ik mensen voor wie het niet uitmaakte of ze nu met lampen, televisies of andere apparatuur bezig waren. Dat was anders bij Marantz, ook onderdeel van Philips, maar gericht op audioapparatuur van de hoogste kwaliteit. Die medewerkers hielden zo van muziek dat als er een nieuw apparaat vanuit Japan werd opgestuurd ze met het hele bedrijf om die doos kwamen staan en massaal naar de luisterkamer gingen om erachter te komen hoe het klonk. Die loyaliteit aan een merk en die liefde voor een product kun je niet faken. Dat is echt en dat stralen medewerkers dan ook uit. 

Quote

Door samen te fietsen word ik beter benader­baar

Rene Wiertz

Samen sporten

We zijn een fietsbedrijf en tegelijkertijd ook een sportief bedrijf. Hier bij het hoofdkantoor in Bergamo (Italië) hebben we een geweldige omgeving om te fietsen. Dat doen we dan ook geregeld. Het doet heel veel goed voor een bedrijf om samen te sporten. Italië is hiërarchischer dan Nederland, door samen te fietsen word ik beter benaderbaar. Tegelijkertijd zie ik hoe iemand die op het werk wat meer op de achtergrond is, op de fiets juist meer op de voorgrond treedt.

Het voordeel van samen sporten is dat verhoudingen veranderen. En je helpt elkaar op de fiets. Als we samen de berg op gaan, hoef ik niet de leiding te nemen en kan ik juist weer wat aanmoediging gebruiken. Samen fietsen tijdens de lunch zorgt vaak voor een hele positieve sfeer binnen het bedrijf in de middag. En in plaats van bier drinken op de vrijdagmiddagborrel gaan wij lekker fietsen. Niet alleen gezond, je voelt je ook echt lekkerder als je op vrijdagmiddag hebt gefietst dan wanneer je aangeschoten aan het weekend begint.”

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!