Volledig scherm
Foto ter illustratie: De nieuwe dienstregeling van de NS heeft grote voordelen voor reizigers uit de regio Amersfoort. © Jerry Lampen / ANP

Dit betekent de nieuwe NS-dienstregeling voor jou

Op zondag 15 december gaat de nieuwe dienstregeling van de NS in. Maar betekent dit ook dat je als treinende forens een paar minuten langer kunt doorslapen, of moet je juist eerder je bed uit? Dit zijn de grootste veranderingen in het spoorboekje.

Extra treinen

Volgens de NS verandert er voor 95 procent niets aan het spoorboekje. Maar voor reizigers van en naar de regio Amersfoort, heeft het spoorwegbedrijf wel wat wijzigingen in petto. Op het traject Amersfoort Centraal – Utrecht Centraal gaan twee Intercity’s per uur extra rijden. In totaal rijden per 15 december zes treinen per uur. De twee extra treinen rijden vanaf Utrecht bovendien door naar Den Haag Centraal.

Op trajecten rondom Amersfoort worden meer Sprinters ingezet. Tussen Harderwijk, Nijkerk en Amersfoort gaan extra treinen rijden in de ochtendspits richting Amersfoort Centraal en vier keer in de avondspits richting Harderwijk. De extra sprinters sluiten aan op de Intercity’s naar Utrecht Centraal en Schiphol Airport. Hierdoor wordt de totale reistijd tot een half uur korter. 

Forenzen die dagelijks tussen Dordrecht en Eindhoven Centraal reizen, hebben ook geluk. Op dit traject gaan in beide richtingen per dag vier Intercity’s extra rijden.

Snellere reistijd

Door de vernieuwde dienstregeling zal een aantal treinen sneller op hun bestemming zijn. Reizigers behalen de grootste tijdswinst op het traject Leeuwarden – Zwolle. Deze Sprinters zijn 8 minuten sneller en in de tegengestelde richting 7 minuten sneller.

De vernieuwde Sprinters die van Zwolle naar Utrecht rijden zijn 2 tot 3 minuten sneller. Reizigers die met de Sprinter tussen Zwolle en Groningen reizen behalen 4 minuten tijdwinst.

Voor forenzen die dagelijks in Meppel op de Sprinter uit Groningen op de Sprinter naar Leeuwarden stappen, zijn de veranderingen minder positief. Zij moeten vanaf 15 december rekening houden met een extra reistijd van zo'n 20 minuten. 

Vroege vogels

Op werkdagen vertrekt de eerste trein vanuit Lelystad richting Schiphol Airport een half uur eerder. Vroege vogels stappen om 05.43 uur al op de trein die via Almere Centrum richting Amsterdam Zuid en Schiphol Airport rijdt.

Het is door de nieuwe dienstregeling lastiger geworden om vanuit Groningen, Leeuwarden en Zwolle op Utrecht Centraal over te stappen op de Intercity richting Den Haag Centraal. Om extra reistijd te voorkomen, kun je het beste met een rechtstreekse Intercity via de Hanzelijn reizen.

Voor veel ouderen is een ritje met de trein een avontuur op zich, daarom kregen zij een cursus openbaar vervoer voor beginners: 

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief