Volledig scherm
Wie tussen 6.00 en 10.00 uur zijn sollicitatie verzendt, heeft vijf keer meer kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek. © Thinkstock

Dit moet je weten als je via de mail een sollicitatie verstuurt

Op zoek naar een nieuwe baan? Denk na over het tijdstip waarop je je sollicitatiemails verstuurt. Mails die vroeg op de dag binnenkomen, maken volgens onderzoek meer kans om gelezen te worden.

Het Amerikaanse bedrijf TalentWorks analyseerde van 1.600 verstuurde sollicitaties wat ermee gebeurde. Sollicitaties die binnenkwamen na 19.30 uur blijken slechts een kans van 3 procent te hebben om tot een gesprek te leiden. Maar even snel een mailtje typen terwijl je afrondt op je huidige werk, schiet ook niet op. Voor sollicitaties die na 16.00 uur worden verstuurd, is de kans dat er een positief antwoord komt 5 procent of minder.

Dat is schrikken, maar er zit ook een positieve kant aan dit nieuws. Door alleen maar je timing aan te passen, kun je als sollicitant je kansen aanzienlijk vergroten. Uit de analyse blijkt dat de beste tijd om je sollicitatie te versturen tussen 6.00 en 10.00 uur ligt. Wie dan zijn sollicitatie verzendt, heeft vijf keer meer kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

Hoe zorg je ervoor dat je sollicitatiemail gelezen wordt en je mag langskomen? We geven je drie tips:

1. Beland als eerste in hun inbox

Iedereen met een internetverbinding weet wat het is om overspoeld te worden door email. Jouw e-mail verdrinkt al snel tussen alle andere berichten. Wees je concurrentie te snel af door je sollicitatie vroeg te versturen, zodat jouw mail een van de eerste is die je toekomstige werkgever binnenkrijgt. Uit onderzoek is gebleken dat mailtjes die vroeg verzonden worden sowieso vaker worden beantwoord.

Heb je een hekel aan vroeg opstaan? Dat hoeft hiervoor niet. Schrijf je bericht ’s avonds en sla hem op als concept, klaar om ’s ochtends te versturen. Je kunt ook een programma, zoals Boomerang, gebruiken om het versturen in te plannen op een tijdstip dat jij nog aan je ontbijt zit.

2. Mik op hun lunchpauze

Toch te laat? Geen probleem. Uit de analyse van TalentWorks blijkt weliswaar dat de kans op een gesprek afneemt na 10.00 uur, maar om 12.30 uur is er een kleine opleving. Tijdens hun lunchpauze maken veel mensen nog even van de gelegenheid gebruik om wat van hun berichten weg te werken. Laat jouw sollicitatie nou net binnengekomen zijn.

3. Denk aan je onderwerpregel

Een goede sollicitatiemail gaat verder dan een foutloze inleiding en een vlekkeloos cv. Om de kans te vergroten dat je mail gelezen wordt, moet je zeker ook aandacht besteden aan de onderwerpregel. Zorg voor een heldere, beknopte regel tekst. Let er ook op dat je mail makkelijk moet terug zijn te vinden. Gebruik daarom relevante zoekwoorden, zoals de functietitel waar je op solliciteert. Zo kan je toekomstige werkgever je informatie makkelijk vinden in zijn inbox, als je uitgenodigd wordt voor dat gesprek.   

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!